Skip to main
Fenna - Trainee Adviseur Ruimtelijke Ordening - Gemeente Borsele

"Soms vergeet ik bijna dat ik trainee ben."

Toen Fenna de Groot na haar afstuderen via LinkedIn hoorde over een YER-traineeship, is het snel gegaan: binnen drie dagen ondertekende ze haar contract. In dit artikel vertelt Fenna onder meer waarom ze zich zo thuis voelt als trainee bij de relatief kleine Gemeente Borsele.

Fenna de Groot volgde de opleidingen mbo Interieuradvies en hbo Ruimtelijke Ordening en Planologie. Toen Fenna na haar afstuderen via LinkedIn hoorde over een YER-traineeship, is het snel gegaan: binnen drie dagen ondertekende ze haar contract. Inmiddels werkt ze met veel plezier bij de Gemeente Borsele. In dit artikel vertelt Fenna onder meer waarom ze zich zo thuis voelt als trainee binnen deze relatief kleine gemeente. 

“Toen ik klaar was met mijn hbo wist ik nog niet direct wat ik wilde. Ook was het niet makkelijk om aan een baan te komen, want op veel plekken wordt meerdere jaren werkervaring geëist. Toen kreeg ik via LinkedIn een berichtje van Sabine Kuijt, met daarin informatie over een traineeship van YER: een tweejaarlijks leer- en werktraject richting de functie Adviseur Ruimtelijke Ordening.

In eerste instantie twijfelde ik een beetje of het leergedeelte van het traineeship me zou bevallen. Ik wilde niet weer écht de schoolbanken in. Maar toen ik mijn vader erover sprak, overtuigde hij mij ervan dat dit een goede kans was. Niet alleen vanwege de baangarantie en het salaris, maar juist ook de cursussen die me helpen beter te worden in mijn werk. Deze zijn een stuk doelgerichter ingericht dan de opleidingen die ik hiervoor volgde. Tijdens dat gesprek met mijn vader hakte ik de knoop door en wist ik dat ik deze uitdaging wilde aangaan. Daarna is het supersnel gegaan: drie dagen later tekende ik mijn contract.”

Direct serieus aan de slag

“Dat snelle tekenen kwam mede door de manager van gemeente Borsele, waarmee ik tijdens het sollicitatiegesprek direct een goede klik had. Er was ook écht iemand nodig binnen het team Ruimtelijke Ordening in Borsele en dat sprak me aan: niet dat ik daar als extra kracht met weinig werk zou zitten. De werkdruk is juist hoog, waardoor ik veel leerzaam werk doe. Mijn collega’s zien mij als volwaardig medewerker, en niet als stagiair of iemand die maar kort blijft – zeker nu ik steeds meer snap en zelfstandiger werk.

Mijn collega’s zien mij als volwaardig medewerker, en niet als stagiair of iemand die maar kort blijft

Soms vergeet ik zelfs bijna dat ik trainee ben. Dan besef ik tijdens het werk ineens dat ik volgende week een training heb, die ik nog even moet voorbereiden. Dus, als je dit leest en twijfelt of een traineeship bij jou past omdat je ‘gewoon’ wil werken: je merkt het verschil bíjna niet in je dagelijkse doen.”

Afwisselende werkinhoud

“Momenteel werk ik vanuit mijn rol als Medewerker Ruimtelijke Ordening aan twee nieuwbouwprojecten, waarvan er een uit twee, en het andere tien woningen bestaat. Hiervoor maak ik in samenwerking met stedenbouwkundige bureaus bestemmingsplanprocedures, waardoor ik dagelijks veel contact heb met die bureaus. Net als met inwoners van de gemeente. Van de week kwam er bijvoorbeeld een vraag binnen van iemand die naast grond woont waar we woningen gaan bouwen. Daar was bodemonderzoek bezig, dus wilde de bewoner weten wat er naast zijn huis aan de hand was. Op dit soort vragen geef ik in duidelijke maar correcte taal antwoord.

Mijn werk is lekker afwisselend

Ook heb ik heel veel contact met mijn interne collega’s. Wanneer bij hen bijvoorbeeld een vraag binnenkomt die mijn afdeling beter of aanvullend kan beantwoorden, overleggen we uitgebreid. En omdat we altijd zéker willen weten dat we goed antwoorden, duiken we regelmatig het archief in: checken of er al eerder vragen gesteld zijn over dat ene perceel of vanuit die ene bewoner. Mijn werk is dus lekker afwisselend.”

Nuttige trainingen

“We zijn in de Gemeente Borsele hard bezig met de implementatie van de Omgevingswet die eraan komt. In dat kader volg ik een training van Envire. Via deze omgevingsopleider volgde ik ook cursussen over milieukwesties, de AWB en de Wabo.

Ook volg ik een training in persoonlijke effectiviteit, waarin ik mijn positie binnen de gemeente en mezelf als professional goed leer kennen. Binnenkort staan ook nog een communicatie- en een schrijftraining op het programma. Het leeraanbod richt zich dus op hands-on skills én inhoudelijke kennis.”

Gemeente Borsele enerverende werkgever

“Ik voel me echt op mijn plek hier. We hebben bijvoorbeeld een platform, Jong Borsele, waar je automatisch lid van bent als je onder de 35 bent en hier werkt. Dit platform verzorgt gezellige groepsactiviteiten zoals borrels en sportmiddagen voor alle jongere collega’s.

Mijn drie naaste collega’s zijn 50+. Ik zou hun dochter kunnen zijn, en in die zin voelen we volgens mij een leuk soort connectie. Ik denk dat het goed voor hen is dat ik nieuwe ideeën en energie inbreng, waar zij mij juist helpen met het delen van hun enorme inhoudelijke kennis. Een prima wisselwerking dus.

Ik kan overal binnenstappen: bij collega’s, wethouders, en zelfs de burgemeester.

Wat ook helpt om mij me hier thuis te laten voelen, is dat Borsele een relatief kleine gemeente is. In tegenstelling tot trainees die ik ken die bij grotere gemeenten werken, kan ik overal binnenstappen: bij collega’s van andere afdelingen, wethouders, en zelfs de burgemeester. Zij staan op hun beurt ook vaak naast mijn bureau, om te vragen hoe mijn weekend was, werkvragen te stellen of ideeën te bespreken. Ik ben kortom overal welkom, weet wat er speelt en voel me betrokken – en dat geeft me elke dag nieuwe energie.”