Skip to main
Waarom kiezen zzp’ers voor detachering?

Schijnzelfstandigheid: Vermijd risico's en kies voor zekerheid

Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Voor jou als zzp'er betekent dit dat je goed moet opletten dat je geen onverwachte naheffingen en boetes krijgt, omdat je het risico loopt aangemerkt te worden als schijnzelfstandige. Maar wat als je deze risico’s eenvoudig kunt vermijden en zo meer zekerheid krijgt? In deze blog bespreken we waarom detachering via YER een slimme keuze kan zijn.

Wat betekent de handhaving op schijnzelfstandigheid voor jou? 

De Belastingdienst gaat volgend jaar volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat je als zzp'er goed moet opletten of jouw werksituatie echt zelfstandig is. Als de Belastingdienst oordeelt dat je eigenlijk in loondienst had moeten zijn, kan dit leiden tot flinke naheffingen en terugbetalingen. Dit zijn risico’s die je liever wilt vermijden.

Detachering via YER is een goede oplossing voor schijnzelfstandigen. Je bent bij ons in dienst, terwijl je aan de slag gaat bij een inspirerende opdrachtgever. Als gedetacheerde loop je geen fiscale risico’s en geniet je van extra voordelen.

Om dit beter uit te leggen, geven we het voorbeeld van John en Lisa. John werkt als zzp'er, maar voldoet eigenlijk niet aan de eisen van een zelfstandige, terwijl Lisa heeft gekozen voor detachering via YER. Als de Belastingdienst erachter komt dat John geen echte zzp'er is, mag hij geen kosten meer aftrekken en verliest hij zijn recht op fiscale aftrekposten, zoals startersaftrek, zelfstandigenaftrek en mkb-aftrek. Dit betekent dat zijn inkomen opnieuw berekend moet worden en dat hij duizenden euro's moet terugbetalen. In de onderstaande tabel maken we het verschil nog duidelijker:

Schijnzelfstandigheid vs. detachering via YER

Zzp Schijnzelfstandigheid Rekenvoorbeeld Wet Dba 1

Neem geen onnodige risico's, kies voor detachering 

Als John had gekozen voor detachering via YER, dan had hij een veel hoger netto-inkomen behouden. Bovendien had John dan WW- en WIA-rechten opgebouwd, waar hij als zzp’er geen aanspraak op maakt. Hoewel schijnzelfstandigheid vanwege het hoge brutobedrag aantrekkelijk lijkt, zijn de risico’s groot en kunnen ze ervoor zorgen dat je uiteindelijk veel minder overhoudt. Bij YER denken we graag met je mee en bieden we mogelijkheden die passen bij jouw ambitie. Detachering kan de ideale oplossing zijn voor jou en je opdrachtgever, zodat jullie van alle voordelen genieten zonder de bijbehorende lasten.

Waarom detachering via YER?

Als gedetacheerde bij YER ben je bij ons in dienst. Je tekent dus een contract bij ons en wordt uitbetaald met een vast maandloon voor het werk dat je bij onze opdrachtgevers doet, soms aangevuld met een prestatiebonus (projecttoeslag) per gewerkt uur. Zo zorgen we dat je arbeidsvoorwaarden passen bij jouw ondernemende karakter. Wij brengen je in contact met toonaangevende organisaties en zijn jouw persoonlijke carrièrecoach. Hier zijn de voordelen op een rijtje:

  • Veel vrijheid en flexibiliteit: Je behoudt je autonomie en geniet van de zekerheid van detachering, zonder je zorgen te maken over schijnzelfstandigheid
  • Loondoorbetaling bij ziekte en verlof: Of je op vakantie gaat of tijdelijk niet kunt werken door ziekte, je loopt geen financieel risico en wordt je salaris doorbetaald.
  • Geen administratieve rompslomp: Geen debiteurenrisico. YER neemt veel van je administratieve taken over en zorgt ervoor dat alles op tijd en correct is afgehandeld.
  • Toegang tot een uitgebreid netwerk van topwerkgevers: Verbeter je kansen en werk bij interessante opdrachtgevers.
  • Sociale vangnetten: Je hebt recht op uitkeringen zoals de Werkloosheidswet (WW) en de Ziektewet (ZW).
  • Vakantiegeld: Net als iemand in loondienst bouw je vakantiegeld op, waarmee je een welverdiende vakantie kunt betalen of andere wensen kunt realiseren.
  • Pensioenopbouw: Via YER spaar je automatisch voor je toekomst door middel van onze pensioenregeling.
  • Ontslagbescherming: Bij onvrijwillig vertrek heb je recht op een opzegtermijn en soms op een ontslagvergoeding, afhankelijk van de situatie.

Twijfel je over je situatie? Doe de schijnzelfstandigheidscheck

Beantwoord de onderstaande vragen met 'ja' of 'nee'. Elk 'ja' geeft aan dat je mogelijk schijnzelfstandige bent. Vul de checklist in en ontdek jouw situatie.

Kenmerk

Ja

Nee

Werk je voor één opdrachtgever gedurende langere tijd?
Toelichting: Als je langere tijd voor maar één opdrachtgever werkt, ziet de Belastingdienst dit vaak als een teken dat je eigenlijk in loondienst bent.

 

 

Bepaalt jouw opdrachtgever de werktijden of hoe je het werk moet doen?
Toelichting: Als jouw opdrachtgever bepaalt wanneer en hoe je werkt, heb je weinig vrijheid. Dit past meer bij een werknemer dan bij een zelfstandige.

 

 

Doe jij hetzelfde werk als de werknemers van de opdrachtgever?
Toelichting: Als je dezelfde taken hebt als de vaste werknemers, lijkt jouw rol meer op een dienstverband.

 

 

Is jouw werk een vast onderdeel van de organisatie van de opdrachtgever?
Toelichting: Als je werk echt bij de kern van de organisatie hoort (zoals bouwen bij een bouwbedrijf), kan dat betekenen dat je eigenlijk in loondienst zou moeten zijn.

 

 

Moet je het werk zelf doen zonder dat je een vervanger kunt regelen?
Toelichting: Zelfstandigen hebben vaak de vrijheid om zich te laten vervangen. Als je dat niet mag, lijk je meer op een werknemer.

 

 

Wordt jouw vergoeding vooraf per uur of per maand afgesproken en krijg je steeds op een vast moment betaald?
Toelichting: Een betaling op vaste momenten, bijvoorbeeld per maand, zonder variatie, lijkt op een salaris, wat een kenmerk is van loondienst.

 

 

Is je vergoeding niet hoger dan wat vaste werknemers krijgen voor vergelijkbaar werk?
Toelichting: Als je hetzelfde of minder verdient dan de vaste werknemers, ziet de Belastingdienst je waarschijnlijk niet als ondernemer.

 

 

Loop je weinig financieel risico met de opdrachten die je doet?
Toelichting: Zelfstandigen lopen risico, bijvoorbeeld als ze onvoldoende kwaliteit leveren. Als je weinig risico loopt, lijkt dit meer op loondienst.

 

 

Doe je geen of weinig eigen investeringen in je werk?
Toelichting: Zelfstandigen investeren vaak in hun eigen gereedschap of materialen. Als je dit niet doet, kan dit wijzen op schijnzelfstandigheid.

 

 

Word je niet beoordeeld op een concreet resultaat, maar vooral op je inzet?
Toelichting: Een zelfstandige krijgt vaak betaald op basis van een resultaat. Als je alleen op je inzet wordt beoordeeld, lijkt dit meer op loondienst.

 

 

 

Wat betekent dit?

De uitkomst van deze checklist is een indicatie. Sommige kenmerken wegen zwaarder dan andere. Als je bijvoorbeeld 'ja' hebt geantwoord op vraag 3, is de kans groot dat de Belastingdienst je als schijnzelfstandige ziet. Neem bij twijfel contact op met een specialist, zodat je zeker weet dat je aan de juiste regels voldoet en problemen met de Belastingdienst voorkomt.

Weet je het nog niet zeker?

Bespreek je situatie met een van onze consultants en krijg advies van een expert. Wij staan klaar om je te helpen en samen te kijken naar de beste mogelijkheden voor jou. Meld je aan voor een vrijblijvend adviesgesprek en krijg direct een gratis informatiegids aan.

Meld je hier aan

Schijnzelfstandigheid Blog Voor Zzp'ers 2

FAQ: Veelgestelde vragen over schijnzelfstandigheid en detachering

1. Wat is schijnzelfstandigheid en waarom moet ik hierop letten?
Schijnzelfstandigheid betekent dat je als zelfstandige werkt, terwijl de Belastingdienst je eigenlijk als werknemer ziet. Dit kan leiden tot naheffingen en andere problemen.

2. Verdien ik minder als ik gedetacheerd via YER ben?
Het verschil in netto-inkomen is vaak minimaal. Daarbij geniet je van extra voordelen, zoals loondoorbetaling bij ziekte en verlof en een sociaal vangnet.

3. Welke voordelen biedt YER nog meer?
Naast dat je schijnzelfstandigheid vermijdt, profiteer je van financiële zekerheid, loondoorbetaling bij ziekte, verlof en tussen opdrachten in, en minder administratieve rompslomp en geen debiteurenrisico.

4. Hoe zit het met mijn autonomie?
Via YER heb je veel vrijheid en flexibiliteit, met de zekerheid van een vast inkomen en zonder de risico’s. Je kunt alles tijdens een vrijblijvend gesprek met je consultant afspreken en kiezen voor een contract dat bij jou past.

5. Wat gebeurt er als mijn opdracht afloopt?
YER zorgt ervoor dat je snel een nieuwe opdracht krijgt, zodat je altijd verzekerd bent van werk. 

Meer weten? 

Meld je aan voor een vrijblijvend adviesgesprek met onze consultants en ontdek de mogelijkheden voor jouw carrière. Je krijgt direct een gratis informatiegids als je je aanmeldt. Wij staan voor je klaar om je verder te helpen en samen te kijken naar de beste opties voor jouw toekomst. 

Meld je hier aan

Detacheringsvacatures