Skip to main

Adviseur Ruimtelijke Ordening

Volg een opleidingsprogramma en start bij de gemeentelijke overheid. Jouw ontwikkeling staat altijd voorop. Ontdek op deze pagina alle details van dit unieke traineeship.

Meld je aan
Adviseur Ruimtelijke Ordening Hero Large 1056X1056

Over het traineeship

Het Talent Development Program Adviseur Ruimtelijke Ordening biedt een uitgebalanceerde mix van gerichte scholing en waardevolle werkervaring bij toonaangevende Nederlandse gemeenten en omgevingsdiensten. In achttien maanden ontwikkel je je tot vakvolwassen adviseur ruimtelijke ordening. Ook geniet je vanaf dag één van een vast contract en een competitief salaris via YER. 

Adviseur Ruimtelijke Ordening

Talent Development Program 

In ons Talent Development Program staat jouw ontwikkeling tot adviseur ruimtelijke ordening centraal. Je krijgt niet alleen functiegerichte training, maar ook begeleiding in soft- en business-skills. Met de ondersteuning van een gecertificeerde coach gedurende het hele traject én de kans om echte werkervaring op te doen, ontplooi je je jezelf volledig tot een deskundige in jouw vakgebied.

Als je start, verdiep je je allereerst in de huidige Wabo-wetgeving en de Omgevingswet. Je leert hoe je vooroverleggen over planprocedures voert, ruimtelijke onderbouwingen opstelt en ruimtelijke initiatieven begeleidt. Daarnaast weet je omgevingsplannen te vinden, te lezen en erover te adviseren. Gezien het veranderende wetgevingslandschap, blijven we alert en voorbereid op de invoering en implicaties van de Omgevingswet, ongeacht of die al dan niet is ingevoerd.

Na afloop van het leertraject ben je volwaardig adviseur fysieke leefomgeving. Trainingen die je volgt zijn onder meer:

 • Het omgevingsplan t.o.v. het bestemmingsplan
 • Omgevingswet
 • AMVB´s
 • Inleiding in de Wet Kwaliteitsborging

Bovenstaande trainingen maken jou bekend met:

 • Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht
 • Politieke besluitvorming
 • Woningwet & Wet Ruimtelijke Ordening
 • Bouwbesluit & Bouwbesluit naar BBL
 • Milieuwetgeving
 • Omgevingswet
 • Wet Kwaliteitsborging
 • Duurzaamheid & milieu, Flora & Fauna, Circulariteit
 • Erfgoed & Monumenten

Vanaf het moment dat je reis bij YER begint, duik je direct in een uitgebreid leertraject. Parallel hieraan zetten wij je als adviseur ruimtelijke ordening in bij een Nederlandse gemeente uit ons netwerk. Wat betreft je eerste opdracht zorgen wij voor een match waarmee je een stevige basis legt. Dit kan bij een kleinere gemeente zijn, waar je een breed scala aan taken oppakt, of bij een grotere G4-gemeente, waar je je specialiseert in diepgaande vraagstukken.

Naarmate je carrière bij YER vordert, groeit ook de mogelijkheid om een kijkje te nemen in verschillende ‘keukens’. Met elke opdracht ontdek je meer van wat het veld te bieden heeft en leer je beter te bepalen wat bij jouw ambities en groeiende expertise past. In het begin kiezen wij de juiste richting voor je, maar hoe langer je aan de slag bent, hoe meer inspraak en controle je krijgt over je eigen professionele pad.

In je rol als adviseur ruimtelijke ordening werk je onder andere aan omgevingsplannen, het voeren van vooroverleggen over planprocedures en het begeleiden van ruimtelijke initiatieven. Je bevindt je op het kruispunt van ruimtelijke ordeningswetgeving en de behoeften van de gemeenschap, en hebt dus een positie van essentieel belang en grote impact.

Binnen ons traject benutten we de kracht van blended learning. Dit betekent dat je naast je fysieke lesdagen ook toegang hebt tot een scala aan e-learnings via onze opleidingspartner. Deze online modules lopen parallel aan de fysieke lessen en bieden je de flexibiliteit van thuisstudie. Bovendien dienen ze als een handig naslagwerk dat je kunt raadplegen tijdens je opdracht.

Daarnaast zijn we ook aangesloten bij het New Heroes-platform. Hier heb je de beschikking over een breed scala aan trainingen gericht op je persoonlijke ontwikkeling. Denk hierbij aan onderwerpen als persoonlijke effectiviteit, timemanagement, assertiviteit en nog veel meer. Met de e-learning van New Heroes werk je, waar en wanneer je maar wilt, doelgericht aan het versterken van je competenties en vaardigheden.

Elke zes tot acht weken heb je een persoonlijke coachingsessie onder begeleiding van een gecertificeerd arbeidspsycholoog. Samen met deze expert stel je een gedetailleerd persoonlijk ontwikkelplan op, waarbij jullie diep ingaan op jouw unieke competentieontwikkeling.

Daarnaast neem je deel aan ons Insight Programma, waarin je aan de slag gaat met DISC. Dit programma stelt je in staat je eigen persoonlijkheidsprofiel te herkennen en te begrijpen. Maar nog belangrijker, je leert hoe je effectief omgaat met en inspeelt op de persoonlijkheidsprofielen van anderen. Dit is essentieel voor samenwerking en communicatie.

Ook organiseren we intervisiesessies met je traineegroep. Tijdens deze sessies krijg je de kans om ervaringen, inzichten en uitdagingen uit te wisselen. Dit draagt niet alleen bij aan je eigen groei, maar ook aan het versterken van de groepsdynamiek en onderlinge verbondenheid.

Dit gecombineerde traject is specifiek ontworpen om je te ondersteunen in je groei, je motivatie te versterken, je focus op persoonlijke ontwikkeling scherp te houden en te leren van zowel individuele als gedeelde ervaringen.

Ons aanbod

Zodra we tot een samenwerking komen binnen ons Talent Development Program, beschouwen we jou als een van onze high potentials. We hebben vertrouwen in je kwaliteiten en potentieel en daarom bieden we je direct bij aanvang een vaste aanstelling aan bij YER.

Salaris vanaf aanloopschaal 9 (3.359 euro) van de CAO voor gemeenten. Bovendien profiteer je van de volgende arbeidsvoorwaarden:

 • 7,55 % eindejaarsuitkering
 • Volledige reiskostendekking
 • 36-urige werkweek
 • Een volledig vergoede opleiding
 • Een pensioenregeling bij STIP Plus

Na het afronden van je traineeship bieden we je ook de mogelijkheid om je als een volwaardig interim-professional te blijven ontwikkelen binnen het ruimtelijk domein. Met deze solide basis en voortdurende groeimogelijkheden, zorgen we ervoor dat jouw carrière bij YER een succesvolle en vruchtbare reis is.

Wie ben jij?

Je staat aan het begin van je carrière en bent buitengewoon leergierig. Je beschikt minimaal over een afgeronde hbo- of wo-opleiding in Sociale Geografie, Planologie of een gerelateerde studie waarin je de basis van het omgevingsrecht hebt behandeld. Je bezit een diepe affiniteit met de planologische kant van de ruimtelijke ordening. Het is een sterke pre als je al stage-ervaring hebt opgedaan bij een gemeente of andere overheidsinstantie.

Onze expertise is je springplank

YER is sinds 1987 actief als arbeidsbemiddelaar. Sindsdien groeiden we uit tot een internationale speler met grote netwerken in allerlei werkvelden, waaronder de overheidssector.

Vanuit onze diepgaande arbeidsmarktkennis denken we actief mee met ieders ambities, en creëren creatieve oplossingen voor actuele issues. Talent Development Programs zijn een voorbeeld van zo’n oplossing, waarmee bedrijven en professionals ambities bereiken door de expertise van YER voor ze te laten werken.

Sinds 2017 leidden we ruim 550 trainees succesvol op. Ben jij de volgende die onze expertise inzet als springplank voor carrièresucces?

Geïnteresseerd?

Ben je enthousiast over dit Talent Development Program? Laat dan je gegevens achter, waarna wij contact met je opnemen.

Nog vragen? Neem contact op met:

Carly van der Steen
Na een hbo Management, Economie & Recht ben ik in de arbeidsbemiddeling begonnen, waar ik sinds 2012 actief in ben. Met lef en een...
Maak kennis met Carly