Om een sollicitatiebrief met ChatGPT op te stellen, kun je op verschillende manieren gebruik maken van dit slimme taalmodel. Zo helpt de tool met het structuren van de tekst, biedt het variaties op kopjes, zinnen en alinea’s, en voert het spellings- en grammaticachecks uit. Ook ‘denkt’ de chatbot mee over tone of voice, consistentie, argumentatie en lay-out. Door ChatGPT als schrijfassistent in te zetten bespaar je veel tijd en uitzoekwerk.
In de chats die je voert met ChatGPT draait alles om het formuleren van de juiste prompt, ofwel de opdracht die je geeft of de vraag die je stelt. Als je niet de juiste instructie geeft, kan het zijn dat de chatbot met de verkeerde of onvolledige informatie op de proppen komt. Bedenk denk dus eerst grondig wat je wilt precies wil weten en formuleer je opdracht vervolgens scherp en volledig.
12 ChatGPT-prompts voor jouw sollicitatiebrief
Hieronder ontdek je een aantal manieren waarop Chat GPT jouw sollicitatiebrief kan controleren en van feedback voorzien. Tip: geef eerst de prompt en zet dan de betreffende tekst in de chat.
- Spelling en grammatica. Grammaticale missers, spelfouten en nieuwe suggesties, je kunt alle onderdelen van je sollicitatiebrief checken met ChatGPT.
Voorbeeldprompt: Check spelling en grammatica. - Tekst inkorten of uitbreiden. Is je motivatiebrief te kort of juist te lang, vraag dan of de ChatGPT suggesties heeft om de tekst in te korten of uit te breiden.
Voorbeeldprompt: Kort de tekst in/Maak de tekst langer/Breid de tekst uit tot 400 woorden. - Vertalen. Een AI-tool als ChatGPT ondersteunt tientallen talen, dus als je je sollicitatiebrief wilt vertalen in het Engels, Spaans, Frans, Duits of Japans...knallen maar.
Voorbeeldprompt: Vertaal de brief in het Engels (Spaans, Frans, enzovoort). - Clichés vermijden. AI kan je helpen generieke woorden en zinnen die weinig toevoegen aan je motivatiebrief te detecteren en te vervangen door originele tekst.
Voorbeeldprompt: Detecteer clichés en geef originele alternatieven. - Zinsstructuur. ChatGPT kan controleren of in je sollicitatiebrief zinnen goed lopen en alinea’s logisch op elkaar aansluiten.
Voorbeeldprompt: Check de zinsstructuur, of: Maak de brief goed leesbaar. - Tone of voice. Wil je je motivatiebrief informeler, vriendelijker en enthousiaster maken of juist een officiële toon geven, dan kun je die vraag bij de chatbot neerleggen.
Voorbeeldprompt: Maak de brief informeler/formeler van toon. - Consistentie. Je kunt ChatGPT inzetten om te checken of de samenhang tussen taal, toon en stijl in je sollicitatiebrief goed is.
Voorbeeldprompt: Controleer of de consistentie klopt. - Relevantie. Je kunt de chatbot vragen om na te gaan of de informatie in je motivatiebrief, voldoende relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert. Ligt er genoeg nadruk op je belangrijkste skills en ervaring?
Voorbeeldprompt: Is de tekst relevant genoeg voor de functie van (functienaam). - Verduidelijking. Nog een manier waarop je ChatGPT kunt inzetten voor je sollicitatiebrief is om te checken of je ten aanzien van de vacature specifiek genoeg bent over je vaardigheden, ervaring en motivatie.
Voorbeelprompt: Heb ik mijn skills specifiek genoeg omschreven of kan dit duidelijker? - Indeling en opmaak. De chatbot kan meedenken over de indeling en opmaak van je brief.
Voorbeeldprompt: Geef de sollicitatiebrief een professionele indeling. Of: Geef voorbeelden van een professionele opmaak van deze sollicitatiebrief. - Argumentatie. ChatGPT kan aangeven of je redeneringen om te reageren op de vacature overtuigend genoeg zijn en of je voldoende en de juiste voorbeelden gebruikt.
Voorbeeldprompt: Is de argumentatie sterk genoeg? - Persoonlijkheid en authenticiteit. Je kunt om tips vragen die jou als sollicitant in de brief een eigen gezicht geven en je persoonlijkheid laten doorschijnen, zodat je opvalt bij de vacaturehouder of recruiter.
Voorbeeldprompt: Hoe geef ik mijn sollicitatiebrief meer authenticiteit?