Skip to main
Vincent Lee over de pluspunten van een overstap naar internal audit

"Als een bedrijf een finance director nodig heeft in Singapore, zal het niet de eerste keer zijn dat de internal auditor de job krijgt."

Het financeteam van YER bestaat uit recruitmentspecialisten die precies weten wat financials drijft. Doordat de consultants bijna allemaal een achtergrond hebben bij Big-4 accountantskantoren als EY en KPMG zijn ze de perfecte sparringpartner voor hoogopgeleide kandidaten. Wil je bijvoorbeeld overstappen naar internal audit? Manager Vincent Lee kan je alles vertellen over de voordelen die een functie als internal auditor biedt.

Internal audit biedt mooie kansen

External auditors die vanuit een Big-4 accountantskantoor kiezen voor het bedrijfsleven zijn vaak sceptisch over internal audit. Vincent: “Dat komt omdat ze niet goed weten wat het vak inhoudt. Ze denken dat er te veel overeenkomsten zijn met external audit, waarbij vooral de toenemende mate van compliance als nadeel wordt ervaren. Liever kiezen ze voor iets nieuws als financial control, reporting of business control. Ik ben dan de juiste persoon om hen te wijzen op de mooie perspectieven die internal audit biedt, zoals een bredere functie en internationale ervaring. Doordat ik hun twijfels wegneem, ontdekken ze dat een functie als internal auditor veel beter bij hen past dan ze aanvankelijk dachten.”

Internationaal en hoogwaardig netwerk

Over de voordelen van een overstap van external naar internal audit is Vincent glashelder. “Door de raakvlakken met external audit sluit je profiel goed aan, dus je kunt snel laten zien wat je waard bent. Daarnaast komt het regelmatig voor dat internal auditors voor internationale bedrijven op reis gaan. Hierdoor doe je veel ervaring op in het buitenland en dat is een geweldige aanvulling op je cv. Ook maak je kennis met het internationale management van de verschillende entiteiten. Je bouwt dus snel een sterk netwerk op en speelt jezelf goed in the picture. Natuurlijk is dit ook dé kans om wat van de wereld te zien.”

Goede work-lifebalance

Vincent stelt: “In tegenstelling tot een external auditor die zich een à twee weken per jaar oppervlakkig bezighoudt met een organisatie, ga jij de diepte en de breedte in. Jouw focus verlegt zich van financial audit en compliance naar operational audit en risk management. Zo leer je een bedrijf echt doorgronden en ben je van toegevoegde waarde. Bovendien ben je baas van je eigen agenda, aangezien je vaak zelf je reisschema en thuiswerkuren mag bepalen. Zo heb je de regie over je work-lifebalance meer in eigen hand.”

Brede doorgroeimogelijkheden

“Met het oog op de lange termijn raad ik zeker aan om drie tot vijf jaar ervaring op te doen als internal auditor. Je hebt daarna nog alle tijd om in de breedte te groeien en je pijlen te richten op bijvoorbeeld een positie als business controller of finance director. Het internationale netwerk dat je opbouwt, opent veel deuren, omdat je al naam hebt gemaakt. Stel dat een bedrijf een finance director nodig heeft in Singapore, dan zal het niet de eerste keer zijn dat men eerst binnen het eigen netwerk kijkt en een internal auditor de job krijgt,” aldus Vincent.