1. Waarom zijn jullie neergestreken bij deze corporaties? Wat maakt ze uniek?
Annelies: “Jaren geleden werkte ik als organisatieadviseur en mocht ik ook regelmatig mooie opdrachten bij en voor corporaties oppakken. Toen stal de volkshuisvesting al mijn hart. Hoe mooi is het om te mogen werken voor een organisatie met een belangrijk maatschappelijk belang om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de wooncrisis? Je geeft mensen een thuis en wat je doet, doet ertoe! De Woningstichting is een kleine betrokken corporatie die midden in de Wageningse samenleving staat en intensief samenwerkt met alle maatschappelijke partners in de stad. In de komende jaren hebben we een investeringsopgave van maar liefst 250 miljoen euro waarmee we zoveel mogelijk maatschappelijk rendement gaan realiseren.”
Lees meer over deze vacature.
Trees: “Volkshuisvesting gaat over onderdak bieden aan huurders die daar zelf niet altijd voor kunnen zorgen. Vaak kwetsbare huurders, soms vanwege een lager inkomen, soms omdat zij minder kansen in het leven hebben gehad. Veenvesters is een buurtgerichte corporatie die haar huurders graag vanuit nabijheid bedient, maar wij staan ook voor mensen die nog géén onderdak hebben. Voor hen willen we graag woningen toevoegen. Dat brengt een enorme investeringsopgave met zich mee, maar het belangrijkste is natuurlijk dat het een groot maatschappelijk rendement oplevert.”
2. Wat kenmerkt de twee bedrijfsculturen en waarom zijn ze zo inspirerend?
Annelies: “De Woningstichting is een no-nonsenseorganisatie met een doe-maar-normaal-cultuur. Onze teams zijn zeer betrokken bij het werk en de huurders waar we het voor doen. Iedereen is gedreven om de schouders eronder te zetten, omdat er een maatschappelijke opgave is die we samen willen realiseren. Met ongeveer 60 collega’s ken je elkaar en zijn de lijntjes kort, maar sta je er ook zeker niet alleen voor. Samen bouwen we aan de stad en de organisatie, en ieders kwaliteit is hard nodig. Bovendien zitten we midden in een verandertraject dat draait om een nieuw ERP-systeem, waarbij de focus ligt op procesgericht werken.”
Trees: “Veenvesters is al meer dan 105 jaar oud. We zijn geschraagd in het Veense, maar werken nauw samen in de regio. Vanuit de gedachte dat we daarmee de regionale woningvraag beter van dienst zijn en bovendien als regionale corporaties veel van elkaar kunnen leren. We zoeken elkaar steeds meer op. Samenwerken staat bij Veenvesters op het voorhoofd geschreven. En dat geldt ook intern. We werken aan een steeds-beter-cultuur, waarin we permanent kijken waar en hoe we onze bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren. En dat faciliteren we met volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.”
3. Waarom besloten jullie samen te werken? Wat is de ambitie?
Trees: “In de afgelopen zeven jaar werkten Veenvesters en de Woningstichting ook al nauw samen voor de uitvoering van audits. Qua achtergrond zijn we vergelijkbare corporaties en in essentie lopen we vaak tegen dezelfde issues aan. Vandaar dat we een gezamenlijke corporate controller zoeken die ons goed kan bedienen en met een frisse blik naar elkaar laat kijken.”
Als corporate controller ben je de derde lijn en sparringpartner voor de directeur en RvC binnen beide corporaties.
Annelies: “De corporaties in de Foodvalley hebben een gedeelde opgave. De realisatie hiervan kan simpel niet zonder een goede samenwerking. Dat dit ook iets vraagt van de corporaties zelf, beseffen zowel Veenvesters als de Woningstichting maar al te goed. Onze opgaven zijn vergelijkbaar en we hebben allebei de behoefte om onze business zo te professionaliseren dat we vol op (maatschappelijk) rendement kunnen inzetten. Samen optrekken is vanzelfsprekend efficiënt, maar het is nog belangrijker dat we zo ook van elkaar leren en elkaar aanscherpen.”
4. Jullie zoeken een corporate controller: welke uitdagingen liggen er en wat is belangrijk voor de juiste klik?
Trees: “We zoeken een corporate controller die met enige afstand naar de business van een woningcorporatie kan kijken. Op een manier die ons in staat stelt steeds verder te optimaliseren. Een financieel specialist die niet alleen beoordeelt of we aan de voorgenomen ambities voldoen, maar ons ook laat zien of en hoe we kunnen verbeteren. Iemand die bestuur en RvC permanent scherp houdt. Laten we zeggen een positieve criticaster van de beide organisaties.”
Annelies: “Binnen het 3-lines-of-defence-model ben je als corporate controller de derde lijn en sparringpartner voor de directeur en de RvC binnen beide corporaties. Je bent verantwoordelijk voor ondersteuning bij besturing, besluitvorming en beheersing van beide organisaties. Dit vraagt dat je in kansen denkt, risico’s als uitdaging ziet en bovendien gevoel voor de maatschappelijke opgaves van corporaties hebt. Je staat met beide benen op grond en zegt waar het op staat, terwijl je in verbinding blijft met je collega’s.”
5. Hoe is deze rol verrijkend voor de ontwikkeling van de nieuwe collega?
Trees: “Werken voor twee woningcorporaties in een regio met een ambitieuze bouwopgave en enorme investeringen is voor een corporate controller even uitdagend als afwisselend. De functie gelijkwaardig invullen voor twee verschillende organisaties vraagt om flexibiliteit en veerkracht. En dat vragen wij van al onze medewerkers. We verwachten dat ze bijblijven bij ontwikkelingen in de sector en in hun eigen baan. Dat vraagt een hoge mate van investeringsbereidheid van de organisatie in de medewerkers, maar ook van de medewerkers in zichzelf. Wij investeren graag in een professionele corporate controller en rekenen erop dat de nieuwe collega ook bereid is zichzelf te blijven ontwikkelen.”
Annelies: “Je krijgt de kans om te werken bij twee corporaties die aan het professionaliseren zijn. Tijdens deze professionaliseringsslag kun jij echt het verschil maken, terwijl je de organisaties van elkaar laat leren. Daarnaast draag je mede zorg voor de groei van de business, zodat de teams zich volop kunnen inzetten op de realisatie van maatschappelijk rendement. Bij de Woningstichting leggen wij de verantwoordelijkheden binnen de organisatie zo laag mogelijk en laten de kwaliteit van de medewerkers gelden. Dat vraagt om samen leren en verbeteren, waarbij iedereen ook de ruimte krijgt om de organisatie gezamenlijk vorm te geven. Wij geloven dat onze medewerkers er toe doen en het verschil maken, maar ook nooit zijn uitgeleerd. Het inzetten op groei en ontwikkeling is dan ook een vanzelfsprekendheid. Klinkt dit alles als muziek in de oren? Dan maken wij graag kennis met jou!”
Meer weten over deze vacature bij de Woningstichting en Veenvesters? Neem contact op met:
- Rinke Dolfsma: rinkedolfsma@yer.nl | +31 6 29 23 91 31
- Suzanne Lindhout: suzannelindhout@yer.nl | +31 6 51 75 70 68