Skip to main

Vijf tips voor succesvol on- en offline netwerken

Het hebben en onderhouden van een sterk professioneel netwerk is een sleutelfactor voor carrièresucces. Maar hoe hou je jouw netwerk 'gezond' en zorg je voor nieuwe aanwas? Dit artikel is een goede start. Met onze vijf netwerktips leg je gemakkelijk nieuwe contacten en hou je bestaande professionele connecties warm. On- én offline.

Tip 1: Update je LinkedIn

Veel professionals schenken alleen échte aandacht aan hun LinkedInprofiel wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe baan. Maar met het oog op netwerkdoeleinden is het nuttig om je profiel doorlopend up-to-date te houden:

LinkedIn is, far and away, the most advantageous social networking tool available to business professionals today.

Forbes

Een actief en compleet profiel laat je positief opvallen bij LinkedInleden die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor je netwerk.

Check daarom aandachtig of ál je recente werktaken, projecten, certificaten, verantwoordelijkheden et cetera duidelijk omschreven staan in je profiel. Zo niet, werk ze dan gedetailleerd bij. Vraag ook aan bekenden, oud-studiegenoten en (ex-)collega’s om je vaardigheden op LinkedIn te onderschrijven of een aanbeveling te doen.

Volg daarnaast onderwerpen, bedrijven, instanties, hashtags en thought leaders die aansluiten bij jouw (droom)werkveld, interesses en ambities. Schrijf vooral ook commentaren, geef likes en creëer originele posts. Dit verhoogt je zichtbaarheid op LinkedIn namelijk enorm. En hoe meer mensen je zien, hoe groter de kans op interessante nieuwe netwerkmogelijkheden.

Even geen inspiratie voor originele posts? Dat overkomt de besten. Maar niet getreurd: LinkedIn geeft je handige voorzetjes (PDF).

Tip 2: Sluit je aan bij LinkedIn en Facebookgroepen

Naast je persoonlijke profielactiviteiten op LinkedIn is het nuttig om je aan te sluiten bij LinkedIngroepen. Er zijn op dit platform talloze digitale communities waarin men connecties maakt op basis van gedeelde interesses zoals werkvelden, steden, persoonlijke interesses, het vragen en geven van advies en nog veel meer.  

Check vooral ook de Facebook- en LinkedInpagina’s van je oude opleidingsinstellingen, studentenclubs en -verenigingen, sportclubs et cetera. Bekijk of je tussen de leden bekenden van ‘vroeger’ ziet om mee te connecten, stuur een connectieverzoek en voilà: je netwerk is weer een stukje sterker.

Door je interactief op te stellen binnen dit soort groepen kun je natuurlijk ook nieuwe connecties maken. Connecties waarmee je door gedeelde ervaringen en interesses sterke overeenkomsten hebt (lees: waardevolle invalshoeken voor een eerste netwerkgesprek).

Tip 3: Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is gezond, goed voor je cv én je netwerk. Bekijk daarom of je bijvoorbeeld via NLvoorelkaar vrijwilligerswerk kunt vinden dat aansluit op jouw werkveld en ambities, meld je aan en zet je in.

Met vrijwilligersinspanningen laat je onder meer zien dat jij bereid bent je in te zetten voor anderen. En inzet voor anderen is een belangrijke pijler voor vruchtbaar netwerken: als je laat zien wat te willen doen voor een ander, laat je zien dat je een interessante toevoeging kunt zijn voor andermans netwerk.

Tip 4: Neem deel aan (online) meet-ups

Er worden in Nederland talloze meet-ups georganiseerd waar mensen met gedeelde interesses samenkomen om te netwerken en hun kennis, passies en inzichten te delen.

Gesprekken gebaseerd op gedeelde interesses komen in dit soort meetings op natuurlijke wijze tot stand, en voor je ’t weet is je netwerk uitgebreid met professionals wiens doelen, ervaringen en motivaties mooi aansluiten op de jouwe.

  • Benieuwd naar meet-ups bij jou in de buurt? Check dan bijvoorbeeld Meetup Nederland, kies je eerste event en meld je aan.
  • Liever een virtuele meetup? Via Eventbrite kun je je aanmelden een breed aanbod van online-netwerkevenementen, zowel gratis als betaald en van lokaal tot internationaal. Voor iedere on- en offline netwerkwens wat wils, dus.

Tip 5: Vergeet je bestaande netwerk niet

Focus je niet alleen op nieuwe aanwas voor je netwerk, maar schenk ook aandacht aan je bestaande professionele connecties.

Schrijf een oprecht geïnteresseerd bericht waarin je refereert aan een mijlpaal die een van je connecties onlangs bereikte, of vraag simpelweg hoe diegene het afgelopen halfjaar heeft ervaren op professioneel gebied. Bel een oude manager of leidinggevende op en vertel hoe jij van hen geleerde lessen toepast in je huidige functie. Creëer een post waarin je herinneringen ophaalt aan mooie werkmijlpalen en tag de collega’s met wie je toen al dat zware werk hebt verzet…

Laat kortom oprechte interesse zien als voorzet om vruchtbare gesprekken op gang te brengen. Voor je ’t weet ben je écht aan het reconnecten en dienen de nieuwe ideeën, kansen en connecties zich al aan.