Wanneer je salarisverhoging kunt vragen
De timing is belangrijk als je een salarisverhoging wilt vragen. Business Insider benoemde hiervoor onlangs vier tactische momenten:
- Aan het begin van een groot project waarbij je nieuwe verantwoordelijkheden krijgt
- Zes maanden nadat je nieuwe verantwoordelijkheden kreeg en je SMART-geformuleerd kunt aantonen dat je succesvol was
- Na afronding van een project waarin je aantoonbaar succesvol was
- Tijdens een voortgangsgesprek
Hoeveel salarisverhoging je kunt vragen: de checklist
Volg de drie stappen in de checklist hieronder om te bepalen hoeveel salarisverhoging je kunt vragen.
1. Check je marktwaarde
Om te controleren of jouw salaris overeenkomt met dat van professionals met dezelfde baan, doe je een online salarischeck. Hiervoor raden we de Loonwijzer Salaris-Check aan.
Als je minder verdient dan je gelijken, is dat een mooi kapstokje tijdens een gesprek over salarisverhoging. Verdien je (bijna) evenveel als het gemiddelde, maar wil je graag meer? Bekijk dan eens of je extra taken en verantwoordelijkheden hebt gekregen ten opzichte van je laatste loonbepaling. Alle kleine beetjes helpen en kunnen je verhaal sterker maken. Meer hierover bij stap 2.
2. Check je vooruitgang qua werkzaamheden & verantwoordelijkheden
Ga na voor welke werkzaamheden je momenteel wordt betaald en bekijk of er zaken bij zijn gekomen. Zet al je extra verantwoordelijkheden, groot en klein, onder elkaar in een lijstje. Als er aanzienlijke taken zijn bijgekomen die je succesvol volbracht, is dat een mooie houvast voor het vragen van loonsverhoging. Maar ook een aantal kleinere extra taken kunnen bij elkaar gezien een overtuigend geheel vormen voor extra salaris.
3. Check je maximaal te vragen verhoging
In Nederland is 10% loonsverhoging doorgaans de maximaal haalbare salarisverhoging. Maar je moet écht uitermate goed hebben gepresteerd om dat tiende deel verhoging daadwerkelijk te krijgen.
Bereid je dus voor om exact te kunnen uitdrukken hoeveel meer salaris je wilt, zowel in percentages als in euro’s:
-
- Bereken welk bedrag 10% van je brutoloon is om je maximaal haalbare loonstijging te bepalen
- Bepaal aan de hand van je werkzaamheden, vooruitgang en marktwaarde hoeveel loonsverhoging jij realistisch vindt
- Als minder dan de maximale 10% loonsverhoging realistisch is, noteer je voor jezelf hoeveel loonsverhoging jij vindt dat je verdient in procenten en in euro’s
Zet vervolgens tactisch íets hoger in dan je eigenlijk wilt. Zo blijft er wat ruimte over voor ‘water bij de wijn’ en is de kans groter dat je uitkomt op je gewenste salarisverhoging.
'Nee' is ook een antwoord – maar wat dan?
Niet ieder gesprek over salarisverhoging zal direct leiden tot meer loon. Soms zit het er bijvoorbeeld simpelweg financieel niet in om je meer te betalen en krijg je ‘nee’ te horen als je vraagt om salarisverhoging. In dat soort gevallen hoeft het overleg niet te stoppen. Je kunt namelijk ook denken aan:
- Minder uren werken voor hetzelfde loon
- Een door je werkgever betaalde opleiding/training
- Verbeterde overige arbeidsvoorwaarden zoals bijvoorbeeld extra vakantiegeld of -dagen
Om onduidelijkheden en teleurstelling te voorkomen, zorg je ervoor dat je alle afspraken in detail bespreekt én schriftelijk laat bevestigen vanuit je werkgever.
We wensen je alle succes met het bespreken van je salarisverhoging.
Bron: Business Insider