Skip to main

Videosolliciteren: vijf tips over looks, focus, apps en meer

Videosolliciteren is here to stay. Veel professionals vragen zich af hoe je zelfverzekerd en goed voorbereid overkomt tijdens sollicitatiegesprekken via Zoom, Skype en Microsoft Teams. Daarom in dit blog vijf tips waarmee jij op je best overkomt tijdens videosollicitatiegesprekken.

Positionering van camera

Als je een ongelukkige camerahoek kiest, kan je interviewer in je neus kijken of juist het gevoel krijgen dat je erg klein bent.

Creëer de beste camerahoek door je webcam op dezelfde hoogte als je haarlijn te zetten. Ga ook vooral niet te dicht op de camera zitten. Hierdoor kan je gezicht namelijk vervormen én kan je microfoon gaan storen. Kies ook niet voor een wide angle camera-instelling via Zoom of Teams, want ook die kan een vervormd beeld veroorzaken.

Gezicht in het licht

Als er licht van achter je komt kan je gezicht er onduidelijk uitzien. Details in je gezichtsuitdrukkingen gaan verloren waardoor je minder overtuigend overkomt. Ook kunnen schaduwen in je gezicht ervoor zorgen dat je er vermoeid of zelfs onverzorgd uitziet op camera.

Zorg er dus voor dat je tijdens videosollicitaties indirect licht in je gezicht hebt, in plaats van je rug. Natuurlijk licht geeft het mooiste effect, omdat het je gezicht gelijkmatig oplicht en accentueert.

De software helpt je hier ook een handje mee, als je wilt. Als je een sollicitatie via Zoom hebt, klik je op Video Settings en vervolgens Touch up my Appearance. Dit zorgt ervoor dat je gezicht wat lichter en egaler in beeld komt.

Focus op focus

Notificaties leiden onnodig af. Je interviewers merken bewust of onbewust op als jouw ogen telkens op en neer schieten tijdens online sollicitatiegesprekken.

Zorg er daarom voor dat je alle lopende programma’s afsluit voordat je interview begint, behalve de video-app die je nodig hebt voor je sollicitatiegesprek. Dus alle tabbladen van je browser, je mail, Slack et cetera; klik op dat kruisje en zorg voor extra focus. En vergeet ook je telefoon niet op vliegtuigmodus te zetten.

Kies je achtergrond bewust

Het allermooiste hoekje van je huis kiezen als achtergrond, of bijvoorbeeld voor je boekenkast gaan zitten om te laten zien wat (of dat) je graag leest, is verleidelijk. Maar dit soort achtergronden leiden je interviewers óók onnodig af.

Kies dus voor een neutrale, liefst witte achtergrond. Heb je deze niet in je huis? Een échte achtergrond heeft de voorkeur, maar als je die niet kan (of wil) neerzetten zijn er software-opties:

  • In Zoom kun je achtergrondfilters kiezen, maar een witte achtergrond moet je zelf als afbeelding uploaden – in ’n paar klikken klaar via de optie Virtual Background
  • Microsoft Teams biedt de functie Achtergrond Vervagen die je tijdens vergaderingen onder in beeld kunt selecteren bij de achtergrondfilters
  • Deze optie vind je ook terug in Skype, met dezelfde naam Achtergrond Vervagen

Test je instellingen

Tot slot: test voor élk videosollicitatiegesprek of je belichting, camera, geluid en achtergrond soepel werken. Log een kwartier van tevoren in, start een eigen meeting en ‘speel’ met je settings om keer op keer een zo sterk mogelijk beeld van jezelf neer te zetten.

Succes met videosolliciteren. 

Bronnen: BBC, INC.