Het is zover! Jij studeert (bijna) af en wil de arbeidsmarkt bestormen. Een professioneel curriculum vitae (cv) is hét visitekaartje om jezelf te introduceren bij je favoriete werkgever. Maar er is een probleem: als starter beschik je nog niet over veel werkervaring. Hoe val je dan op tussen alle reacties op een vacature?
In dit blog over cv-voorbeelden voor studenten ontdek je aan de hand van tips hoe een studenten-cv in elkaar steekt, waar de klemtoon ligt en waar je op moet letten als je een hbo- of wo-student bent.
Iedere vacature vraagt om een cv op maat. Voor alle cv’s – dus ook voor die van studenten – geldt dat je je werkervaring, competenties en kwaliteiten afstemt op de vacature waarop je reageert. Is dit bijvoorbeeld een stage, een bijbaantje of ga je je eerste serieuze carrièrestap zetten? Daarnaast moet je rekening houden met de functie-eisen per werkgever. In de IT of techniek zijn die anders dan in de publieke sector. Zorg ervoor dat jouw visitekaartje tenminste de volgende acht onderdelen bevat:
Persoonlijke gegevens Naam, adres, contactgegevens, geboortedatum. Let op dat je een professioneel ogend e-mailadres vermeldt.
Persoonlijk cv-profiel
Opleidingen Hoogstgenoten, afgerond en waar je nog mee bezig bent in volgorde van nieuw naar oud.
Werkervaring, stages en relevante nevenactiviteiten In volgorde van nieuw naar oud. Ook al heb je nog niet veel ervaring, benoem toch je taken en verantwoordelijkheden en laat zien wat je geleerd hebt.
Talen Geef je taalniveau aan op de volgende manier: moedertaal, vloeiend, uitstekend, goed. Of gebruik een internationale standaardclassificatie.
Hobby's & interesses Hiermee maak je je cv persoonlijk.
Eventueel referenties van vorige werkgevers of oud-collega’s
Extra tips:
Voeg een professionele, sympathiek ogende foto Zo geef je je cv letterlijk een gezicht en maak je het geheel persoonlijk.
Zorg voor een overzichtelijke opmaak met tussenkopjes en bulletpoints. Dit vergroot de lees- en scanbaarheid voor degene die jouw cv beoordeelt.
Optimaliseer je cv voor ATS (Applicant Trackings System). Door relevante keywords uit de vacature op natuurlijke wijze door je tekst te weven, vergroot je de kans op een sollicitatiegesprek.
Zoals gezegd, beschik je als starter nog niet over zo veel werkervaring als een ervaren professional. Om organisaties een goede eerste indruk te geven van je talent is het daarom belangrijk dat je op andere plekken in je cv laat zien wie jij bent. Naast dat je je opleiding en diploma’s nauwkeurig omschrijft, bieden de onderdelen persoonlijk cv-profiel (onderdeel 2) en vaardigheden (onderdeel 5) hiervoor een uitgelezen kans. In het vervolg van dit blog leggen we uit hoe dit werkt.
In ons voorbeeld van een cv voor studenten staat het onderdeel persoonlijk profiel op de tweede plek, bovenaan dus in je cv. Voor de opbouw kun je denken aan wat je in de inleiding van je scriptie zet. Of aan een pitch waarmee je iemand wil overtuigen van jouw idee. Je profielschets is een verkorte versie van jouw persoonlijke verhaal. Je vertelt wie je bent, waar je kracht ligt en wat je ambieert in je carrière.
Je maakt je tekst persoonlijk door te schrijven vanuit je eigen perspectief. Door je direct tot je lezer te richten voorkom je dat je afstandelijk overkomt. Het is wel de kunst om het gebruik van het woord ‘ik’ te beperken en er niet elke zin mee te starten. Andere tips voor een krachtige introductietekst zijn:
Houd de tekst kort De vuistregel is maximaal 6 regels.
Schrijf helder en beknopt Actieve werkwoorden vergoten de leesbaarheid.
Geef relevante voorbeelden Benoem eigenschappen, prestaties en werkervaring die in lijn liggen met de functie waarop je solliciteert.
Wees kernachtig Vermijd bijzaken en te veel details.
Gebruik relevante keywords uit de vacaturetekst Zo optimaliseer je je cv voor ATS en zien vacaturehouders en recruiters snel dat er mogelijk een match is.
Maak je verhaal uniek Vermijd clichés en dooddoeners en blijf dicht bij jezelf.
Zorg voor een levendige, verhalende toon Stel je voor dat je jouw verhaal deelt met een bekende.
Voorbeeld van een cv-profiel voor de student
Door veel aandacht te besteden aan je persoonlijke profiel krijgt je cv extra kleur en val je op tussen andere studenten-cv’s. Geef je creativiteit dus de ruimte en laat jezelf zien. Hier is ter inspiratie de profieltekst uit het cv-voorbeeld van een IT-student die een baan zoekt binnen het vakgebied Identity & Acces Management:
Hoe IT in dienst kan staan van online samenwerkingen tussen mensen en organisaties, fascineert mij enorm. Als IT-student afgestudeerd in security management ben ik ben zeer leergierig, innovatief en analytisch ingesteld. De werkervaring die ik de afgelopen 2 jaar opdeed bij de implementatie van een nieuw IAM-project bij mijn hogeschool was dan ook een groot feest. Nu zoek ik een uitdagende baan waar ik mijn grote ijver, leergierigheid en verantwoordelijkheidsgevoel kan inzetten om veilige, betrouwbare en eenvoudig te bedienen omgevingen te creëren voor iedereen.
Focus op vaardigheden in cv voor studenten
Het onderdeel vaardigheden is een ander voorbeeld in je cv waarmee je indruk maakt als student. Vaardigheden maken samen met kennis en persoonlijke kwaliteiten als professionele attitude en motivatie, onderdeel uit van je competenties. Het zijn aangeleerde skills die je door training en werkervaring verder ontwikkelt. We maken onderscheid in:
Hardskills Tastbare praktische of technische vaardigheden die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van een functie, zoals commercieel inzicht of de beheersing van een specifieke programmeertaal. In een vacature bepalen de hardskills of je in aanmerking komt voor een kennismaking.
Softskills Ofwel people skills zijn communicatieve en sociale vaardigheden die betrekking hebben op werkrelaties en professioneel succes. Ze hangen niet samen met een specifiek beroep of vakgebied. Denk aan: creativiteit, probleemoplossend vermogen en leiderschapscapaciteiten.
Er zijn verschillende manieren om je vaardigheden te omschrijven, dus het loont om hier de tijd voor te nemen en nauwkeurig te zijn. Denk bijvoorbeeld na over wat je belangrijk vindt in een werksituatie of hoe medestudenten of collega’s jou ervaren.
Of kijk breder en zoom in op je persoonlijke leven. Misschien heb je ervaring met wonen in het buitenland, ben je een gediplomeerd en fanatiek duiker of een kei in het organiseren van evenementen? Als je wilt weten waarin je uniek bent, kunnen familie en vrienden je zeker van goede input voorzien. In de derde plaats kun je jouw beoogde vacature goed bestuderen en de vaardigheden die op jou van toepassing zijn, linken aan je cv.
Stel, je hebt echt nog maar weinig of helemaal geen werkervaring, dan kun je ook besluiten een vaardigheden-cv op te stellen. In tegenstelling tot reguliere cv’s die een chronologische beschrijving van werkervaring tonen, zoomt dit type, dat ook wel functioneel cv wordt genoemd, in op competenties, vaardigheden en behaalde prestaties. Zo kun je nog duidelijker benadrukken wie je bent en welke skills je hebt.
Cv-voorbeeld van een hbo-student
Het cv van een hbo- of wo-student verschilt niet of nauwelijks van dat van andere studenten. Wel krijg je als afgestudeerde hbo- of wo-student een titel, zoals bachelor, master, ingenieur of bij promotie: doctor. Of jij je kwalificatie op je cv wil vermelden, is helemaal aan jou. In je besluit om het wel of niet te doen, helpen de volgende vier afwegingen je op weg:
Wil je aan de slag in een sector of vakgebied waar titels belangrijk zijn, zoals in de accountancy, juridische dienstverlening en wetenschap? Dan heeft de vermelding van je graad absoluut zin.
Reageer je op een vacature waarin een hbo- of wo-opleiding expliciet een vereiste is? Of is de eis dat je over een afgeronde opleiding moet beschikken? Dan schep je direct duidelijkheid door je titel te vermelden.
Solliciteer je op een functie beneden je opleidingsniveau? Dan kan je titel een afschrikkende werking hebben, omdat men niet begrijpt waarom je op de vacature reageert. Beter laat je je titel weg en leg je de focus op jouw motivatie om juist voor deze rol te willen gaan.
Wil je een switch maken naar een ander vakgebied of nieuwe sector waar je achtergrond niet op aansluit? Dan hoef je je titel niet te vermelden. Ook hier is het zinvoller om de nadruk te leggen op je motivatie en je skills die wel aansluiten bij de functie.
Voor werkgevers is motivatie het allerbelangrijkst als je als student nog niet veel werkervaring hebt. Wat wil en kun jij bijdragen aan een organisatie? Naast een verzorgd cv met een onderscheidende profieltekst en kenmerkende vaardigheden is je begeleidende sollicitatiebrief dé manier om duidelijk te maken waarom juist jij geschikt bent voor de baan. Weten hoe je die opstelt? Lees ons blog over de opbouw van een sollicitatiebrief.
Lees ook onze andere tips over het opstellen van een cv: lay-out, inhoudelijke opbouw, cv-generators en templates, enzovoort.
Ben jij als startende IT’er of technicus benieuwd of jouw cv professioneel overkomt? Meld je dan aan voor de cv-check van YER. En als je dan toch bezig bent, pak dan meteen onze LinkedIn-check mee.
Doe de cv-check van YER