Skip to main
Michel Schols – Group leader NPD XRD bij Malvern Panalytical

“Mijn detavast-contract geeft de zekerheid die ik op dit punt in mijn carrière nodig heb.”

Na de succesvolle bemiddeling van YER is Michel Schols als group leader NPD XRD gedetacheerd bij Malvern Panalytical. Dit hightechbedrijf produceert en distribueert wereldwijd laboratoriumapparatuur voor materiaalanalyse. Ook biedt het partners uitgebreide onderhoudsservice en ondersteuning. Michel geeft leiding aan drie teams die gespecialiseerd zijn in productontwikkeling. Daarnaast werken zijn medewerkers aan de constante vernieuwing van de platformen die klanten faciliteren bij hun metingen. In dit interview vertelt hij over zijn ambities en de samenwerking met het YER. Ook geeft hij tips voor de volgende carrièrestap.  

Managementrol als carrièrekans 

"Constant blijven leren en nieuwe ervaringen opdoen, dat zat er bij mij al vroeg in. Vanuit mijn liefde voor techniek ben ik van het vmbo elektrotechniek doorgestroomd naar het mbo. Via een verkort traject rondde ik vervolgens de hbo-studie Informatica in Emmen af. Door veel kleinschalig projectonderwijs raakte ik al vroeg gewend aan samenwerken in kleine, compacte teams.  

In de loop van mijn carrière ontdekte ik dat ik me meer op de persoonlijke ontwikkeling van mensen wilde richten. Hoe werk je het beste samen en kun je mensen optimaal ondersteunen? Toen YER belde over de vacature voor group leader NPD XRD bij Malvern Panalytical paste dat helemaal in mijn plan. Er zat een mooie overlap tussen wat ik gedaan had en waar ik naartoe wilde werken. Dit was een buitenkans om mezelf als people-manager verder te ontwikkelen."  

Aansluiting bij ambitie 

"Tijdens het eerste gesprek bij Malvern Pananytical was ik aangenaam verrast door de openheid en nieuwsgierigheid naar mij als mens. In plaats van te focussen op de technische hardskills wilde de senior manager NPD, mijn toekomstige leidinggevende, mij als persoon leren kennen. Ik voelde me direct thuis in de leergierige omgeving en informele bedrijfscultuur. De ontwikkelingsmogelijkheden en de kans om zowel mijn coachings- als projectmanagmentvaardigheden te kunnen gebruiken sloten op de juiste manier aan bij mijn ambitie.  

Het creëren van een lerende omgeving geeft mij veel energie. Ook omdat we op die manier helpen de organisatie verder uit te bouwen én iedereen binnen de teams ondersteunen. Je kunt rustig zeggen dat ik een teamspeler ben. Door het beste uit mensen te halen haal ik ook het beste uit mezelf, want we versterken elkaar."  

Professionele begeleiding en realistische feedback 

"Het stimulerende aan de samenwerking met YER was dat de consultant heel open was over hoe de functie bij mijn profiel paste. Hij gaf duidelijk aan wat mijn sterke punten waren, maar ook waar ik mezelf kon verbeteren. Daarnaast was het prettig dat hij vooraf een compleet beeld gaf van hoe Malvern Pananytical in elkaar zit. Dat bleek ook helemaal te kloppen toen ik ging kennismaken. De professionele begeleiding en feedback van het YER-team waren heel belangrijk voor mij. Zo kon ik goed inschatten of dit de juiste stap voor mij zou zijn."    

Detavast geeft ruimte voor juiste carrièrekeuze 

"Werken via de detavast-constructie van YER biedt veel voordelen.  Ik vind het prettig dat ik de mogelijkheid heb Malvern Panalytical goed te leren kennen en ervaring op te doen. Daarnaast geeft het vaste detacheringscontract bij YER de zekerheid en stabiliteit waar ik op dit moment in mijn carrière behoefte aan heb. Het vooruitzicht op een vast dienstverband bij Malvern Panalytical is een mooi vervolg op de weg die ik ben ingeslagen. Het geeft veel inspiratie dat ik een plek gevonden heb waar ik kan groeien, het samen leren kan bevorderen en een mooi netwerk kan opbouwen."  

Tips voor ambitieuze professionals 

"Sta je aan het begin van je carrière of kies je voor een heroriëntatie, dan zou ik kiezen voor detachering. In het begin weet je misschien nog niet zo goed wat je wilt en kunt. Dit arbeidscontract geeft je de mogelijkheid om verschillende richtingen uit te proberen en bedrijven te leren kennen. Je ontdekt wat jou inspireert en met die kennis kun je op een gegeven moment je carrièrepad steeds serieuzer vormgeven. Nieuwsgierig zijn, ervaringen willen opdoen en blijven leren, dat is in mijn ogen de juiste instelling om een mooie loopbaan in de steigers te zetten.  

Daarnaast adviseer ik altijd om een plan te maken waarin je bijvoorbeeld voor over vijf jaar een punt op de horizon zet. Waar wil je dan staan? In welke rol zie je jezelf en over welke ervaring wil je beschikken? Werk de stappen uit die nodig zijn om daar te komen. Zit het een keer tegen, kijk dan nog eens naar dat plan. Heb je misschien een verkeerde keuze gemaakt of wil je vasthouden aan je doelstelling, omdat je er echt in gelooft? Is dat laatste het geval, dan moet je er vol zelfvertrouwen voor blijven gaan.  

Vergeet ook niet om een netwerk op te bouwen, zoals ik bijvoorbeeld via YER doe. Om de kansen in de markt te zien en te horen is het belangrijk om met elkaar in contact te blijven en open te staan voor nieuwe kansen."