Skip to main
Marianne Vermijs - Divisiedirecteur bij Sweco Nederland

“Het was Phillips persoonlijke mission in life om een goede kandidaat te vinden.”

Sweco is het grootste advies- en ingenieursbureau van Europa. Ook in Nederland timmert het bedrijf aan de weg met een duidelijke groeiambitie. Marianne Vermijs is divisiedirecteur van de kennisvelden Energie, Bouw, Industrie en Watertechnologie. Een diverse groep van 450 medewerkers. 

Vanwege de groei was het noodzakelijk om Bouw op te splitsen in een nieuwe businessunit: Building Services. Voor de ontwikkeling van de afdeling ging Marianne op zoek naar een manager die de kar kon trekken. Om de juiste persoon te vinden schakelde ze Phillip Wessels van het executive-team van YER in. Wat vindt Marianne belangrijk bij de selectie en hoe verliep de zoektocht? Ook vertelt ze over de samenwerking met Phillip.

Kenniscentrum voor verschillende expertises

“Onze missie transforming society together vat in een zin dé kern van Sweco samen. Met onze opdrachtgevers en stakeholders ontwerpen en ontwikkelen wij de inrichting van steden, industrieën en openbare infrastructuur. Hierbij zijn zaken als energietransitie, de klimaatadaptatie, de noodzaak tot circulariteit en de gezondheid en veiligheid van steden kernpunten. Kortom, we staan midden in de maatschappij.”

“Als kenniscentrum bevindt Sweco zich op het snijvlak van tal van expertises. Vanuit deze capaciteit bieden we integraal oplossingen voor de knelpunten in de samenleving. Zo werken we met onze Belgische bureaus aan projecten over het gebruik van waterstof als alternatief voor aardgas. En met Scandinavische collega’s wisselen we kennis uit over bouwmaterialen als vervanging van beton en staal. Dit zijn actuele thema’s. Het is belangrijk om de juiste mensen te vinden om tot gerichte oplossingen te komen.”

Benaderbare en betrokken bedrijfscultuur

“Als het gaat om de juiste manier van samenwerken delen wij met ons Zweedse moederbedrijf - Sweco staat voor Swedish Consultants – een visie. Het risico van een groot concern is dat er eilandjes ontstaan. Als we allemaal voor ons eigen stukje expertise de markt opgaan, raak je elkaar kwijt. Door het individuele belang ondergeschikt te maken aan het collectief, profiteren we van de kracht van het grote geheel. Daarom streven we naar een open cultuur waarin de mens centraal staat. Zowel intern als naar onze opdrachtgevers toe zijn we benaderbaar en betrokken.”

“Dit betekent dat we, los van de technische hard skills bij medewerkers, óók focussen op de zachte kant. Die is soms zelfs nog belangrijker. Daarnaast vinden we het essentieel dat collega’s trots zijn op hun werk. Dat ze verantwoordelijkheid durven pakken en ondernemerschap tonen. Om dit te faciliteren creëren wij vanuit de organisatie een veilige en vertrouwde omgeving, waarin mensen zich prettig voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen. Tijdens de selectie nemen we daarom veel tijd om te onderzoeken of er een juiste match is.”

Op zoek naar een nieuwe businessunitmanager

“De divisie Bouw groeide uit zijn krachten en was aan een opsplitsing toe. Kleinere afdelingen en teams werken nauwer samen en zijn krachtiger. Dat heeft een positieve invloed op het resultaat. De nieuwe businessunit Building Services zou zich gaan richten op gebouwgebonden installaties, brandveiligheid en de opslag van gevaarlijke stoffen. In eerste instantie besloten we zelf op zoek te gaan naar een manager.”

“Naast aansluiten bij onze cultuur moest deze persoon beschikken over een flinke portie ondernemingszin. In de nieuwe rol moet je het voortouw nemen om de groei van de afdeling te verzilveren. Als extra eis stelden we dat de kandidaat veel affiniteit had met digitalisering. Digitale processen spelen zowel bij onze externe projecten als binnen de organisatie een steeds prominentere rol.”

Samenwerken met gespecialiseerd bureau

“Op de vacatures die we zelf uitzetten kwamen te weinig reacties, dus we besloten met een gespecialiseerd recruitmentbureau in zee te gaan. Het was ons duidelijk geworden dat het type kandidaten binnen de markt van gebouwgebonden installaties nogal honkvast is. We zochten een partner met een proactieve aanpak. Zo hoopten we ook toegang te krijgen tot de kandidatengroep die niet zoekende was, maar wel interessant. En dat de consultant moeite zou doen om mensen enthousiast te krijgen en los te weken. Onze HR-afdeling nam contact op met YER. Geen onbekende voor mij, want ik ben zelf een keer door ze bemiddeld tijdens een leuke samenwerking.”

Lot uit de loterij

“Het viel meteen op hoe professioneel Phillip ons wervingsvraagstuk wist te duiden. Hij had snel een goed beeld van het profiel. Vervolgens haalde hij alles uit de kast om de goede kandidaat te vinden. Wij verwachtten dat het heel lastig zou zijn, maar hij verraste ons al snel met een interessante shortlist. De kandidaten matchten zo goed, dat ik ze het liefst allemaal in dienst had willen nemen. Niet alleen hadden ze de juiste inhoudelijke achtergrond, ook qua persoonlijkheid waren ze geschikt. Ik was er echt van onder de indruk dat Phillip dit voor elkaar kreeg in zo’n lastige markt.”

Johan Kats was uiteindelijk hét lot uit de loterij. Naast de inhoudelijke match, zagen we de samenwerking helemaal voor ons. Dat gold niet alleen voor ons team, maar ook voor HR én de mensen aan wie hij leiding zou gaan geven. Door de combinatie van zijn digitale achtergrond, mensgerichtheid, internationale ervaring en senioriteit was hij op alle vlakken de ultieme match.”

Verlengstuk van Sweco

“Phillip was het verlengstuk van Sweco en heeft alle verwachtingen waargemaakt. Hij keek door onze ogen en verplaatste zich volledig in de functie. Aan zijn bevlogenheid merkte je dat het voor hem net zo belangrijk was als voor ons om een goede kandidaat te vinden. Ook was hij enorm volhardend en zat hij kort op de bal. Ondanks mijn drukke agenda wist hij me, linksom of rechtsom, altijd te vinden voor overleg. Hij heeft intussen meer posities voor Sweco bemiddeld en wat ik heel sterk vindt, is dat hij niet loslaat. Ook al loopt een traject wat stroef, hij laat de moed niet zakken en maakt er bij wijze van spreken een persoonlijke mission in life van om te zorgen dat er een goede kandidaat komt.”

“Het is een verademing om met een wervingspartner samen te werken die precies weet waar je naar op zoek bent. Dat geeft vertrouwen en ontlast enorm. Zo kan ik me blijven richten op mijn kerntaken, terwijl iemand anders intussen die belangrijke sleutelpositie voor me invult. Het is geweldig om te zien dat iedereen floreert. Als je met elkaar succesvol bent, genereert dat nieuwe energie om enthousiast mee door te gaan.”

Wil jij je team versterken of die ene specialist vinden die het best aansluit bij jouw organisatie? Neem contact op met Phillip voor een oriënterend gesprek: phillipwessels@yer.nl | 06-57 45 20 06.

Dit interview is eerder verschenen op www.yerexecutive.com.