Skip to main
Johan Kats - Business Unit Manager Building Services bij Sweco

“Phillip was dé sparringpartner om zaken mee in perspectief te plaatsen.”

Na de succesvolle bemiddeling van Phillip Wessels heeft Johan Kats een vliegende start gemaakt bij Sweco, het grootste advies- en ingenieursbureau van Europa. Hij is kartrekker van de businessunit Building Services. Een jonge afdeling in opbouw die in Nederland gespecialiseerd is in gebouwgebonden installaties, brand- en externe veiligheid. In dit interview vertelt hij waarom Sweco en hij zo’n goede match zijn en hoe de samenwerking met consultant Philip Wessels verliep. Ook geeft hij tips over het beklimmen van de carrièreladder.

Kracht ligt bij verbinden en aanjagen van groei

“Je kunt me typeren als een bedrijfskundige met een passie voor techniek. Ik ben mijn loopbaan begonnen als IT-professional. In die tijd merkte ik dat er op het vlak van communicatie tussen technici en de mensen voor wie ze werken veel winst te halen is. Ik besloot Technische Bedrijfskunde te gaan studeren en rondde ook de studie Management, Economie en Recht af. In de daaropvolgende jaren ontdekte ik dat ik een echte verbinder ben en mijn kracht ligt bij het aanjagen van processen, zodat teams en bedrijven gestructureerd groeien. Ik ben altijd bezig zijn met de volgende stap, ook voor mezelf. Toen ik op de website van YER zag dat Sweco op zoek was naar een business unit manager, trok dit meteen mijn aandacht.”

Geen directe aansluiting bij profiel

“De groeiopgave van Sweco binnen Nederland in combinatie met techniek en het aansturen van een team zag ik helemaal voor me. Dat mijn achtergrond niet helemaal aansloot zou een hobbel kunnen zijn, want ik ben van huis uit geen ingenieur. Maar niet geschoten is altijd mis, dus ik nam toch contact op met Phillip Wessels. We hadden een geanimeerd gesprek waarin hij direct eerlijk aangaf dat het een lastige vacature was en dat hij mij op basis van mijn profiel nooit gevonden zou hebben. Maar naarmate hij meer aanknopingspunten ontdekte, werd hij steeds enthousiaster. Zo waren belangrijke eisen dat de kandidaat een hart voor techniek én mensen moest hebben, affiniteit met digitalisering en ervaring met de ontwikkeling van teams. Dat lag helemaal in mijn straatje, dus ik ben op zijn advies toch kennis gaan maken.”

Bedrijfscultuur met hart voor techniek én mensen

“Bij de kennismaking werd het snel duidelijk dat er bij Sweco veel oog is voor de menselijke maat. Het gesprek met Marianne Vermijs en Bert Debie verliep erg hartelijk. Ze waren in eerste instantie in mij geïnteresseerd als mens en dat voelde heel goed. Ook deelden we de overtuiging dat technische oplossingen nooit losgezongen mogen zijn van de context en de mensen waarvoor we het bedenken en maken. Door betrokken en benaderbaar te zijn bundelt Sweco de kracht van alle verschillende expertises. Met die gezamenlijke inspanning bied je meer toegevoegde waarde dan als iedereen vanaf een eilandje opereert.”

“Voor onze projecten hebben we namelijk te maken met complexe locaties als ziekenhuizen, hoogwaardige industriële gebouwen en vastgoedobjecten van het Rijksvastgoedbedrijf, zoals gevangenissen. In plaats van eenzijdig advies te geven gaan wij met onze opdrachtgevers in gesprek. We luisteren goed naar de werkelijke behoefte en vertalen die in de juiste technische oplossing. Als we in een ziekenhuis een zuurstoftank toevoegen, dan is het ziekenhuis operationeel. Je moet dus met iedereen afstemmen wat dit betekent. We brengen alle risico’s goed in beeld en bedenken beheersmaatregelen waarin je ook goed doorspreekt wat je doet als het onverhoopt toch misgaat. Is er dan voldoende capaciteit om handmatig te beademen? Zo’n opdracht vraagt om een intensieve voorbereiding die verdergaat dan alleen het indrukken van een knop.”

Accurate opvolging, gerichte feedback en een luisterend oor

“Als ik kijk naar mijn ervaring met andere bureaus sprong de aanpak van Phillip er op een aantal punten echt uit. Het was een lange procedure met meerdere gespreksrondes. De manier hij waarop hij alles accuraat opvolgde, was een wereld van verschil. Weten wanneer de afspraken zijn, even polsen hoe je erin zit en checken wat je ervaring is. Na een gesprek was hij steeds beschikbaar voor evaluatie en koppelde ook terug hoe de andere kant het had ervaren. Ook gaf hij goede tips om het assessment voor te bereiden. Ik wist dus steeds waar ik aan toe was en wat ik kon verwachten.”

“Tijdens het hele proces was Phillip mijn steun en toeverlaat. Dé sparringpartner waarmee ik zaken in perspectief kon plaatsen. Als leidinggevende zit ik vaak aan de andere kant van de tafel, maar nu besefte ik weer eens hoe spannend zo’n sollicitatieproces is. Hij bood een luisterend oor en nam echt de tijd voor me. In combinatie met zijn nimmer aflatende enthousiasme gaf dit veel vertrouwen en dat maakte het sollicitatietraject zo plezierig.”

Opnieuw samenwerken voor uitbreiding MT

“Door de prettige samenwerking ben ik voor de opbouw van mijn eigen team opnieuw met Phillip om de tafel gaan zitten. Ik zocht een teammanager installatietechniek en teammanager veiligheid. Lastige profielen door de combinatie van inhoudelijke kennis en managementvaardigheden. Opnieuw was hij realistisch en eerlijk over onze kansen. Samen brainstormen dus om nieuwe manieren te bedenken om kandidaten te bereiken en vervolgens doorzetten. Ook was het een groot voordeel dat hij zowel de organisatie als mij goed kende en dus wist in te schatten wie er bij ons zouden passen. Het resultaat? Een compleet MT waar we heel blij mee zijn.”

Vaar op je gevoel en sta open voor avontuur

“Wil je een volgende carrièrestap zetten, durf dan te varen op je gevoel. De eerste indruk is vaak een belangrijke graadmeter voor of iets bij je past of niet. Overleg ook met goede bekenden over je nieuwe stap en vraag hoe je overkomt als je erover vertelt. Ben je enthousiast? Dan is dat vaak een goed teken. Sta open voor avontuur en onderneem actie. Toen ik Phillip belde, was ik nieuwsgierig naar het onverwachte. Als ik er niet zo had ingestaan, was ik nooit in beeld gekomen voor de vacature.”

“Vraag je ook af wat de volgende stap in je ontwikkeling is. Wat kun jij nog meer bereiken? Het is leerzaam om je kwetsbaar op te stellen en feedback te vragen. Dat wordt over het algemeen enorm gewaardeerd. Ook als je bijvoorbeeld in je team een uitglijder of misser maakt, ga dan het gesprek aan en reflecteer erover. Om mijn blik te verruimen luister ik veel podcasts en spar ik vaak met contacten buiten mijn vakgebied over vragen als hoe je je team naar een volgend niveau krijgt of een bepaalde uitdaging aanpakt. Dan zie je vaak dat veel vraagstukken universeel blijken te zijn en hierover in gesprek gaan, levert altijd nieuwe ideeën op.”

“Sta tenslotte stil bij welke waarden jij als persoon belangrijk vindt. Als je die terugziet in het bedrijf waarvoor je kiest, is dat een groot pluspunt. De missie van Sweco, transforming society together, spreekt mij bijvoorbeeld enorm aan. Je samen hard maken om de wereld schoner en duurzamer achter te laten voor de volgende generatie. Dat er achter mijn werk dus ook een andere gedachte zit die verder gaat dan alleen de harde cijfers. Dat je je bij wijze van spreken als een rentmeester inzet voor de maatschappij, de leefomgeving en de wereld.”

Dit interview is eerder verschenen op www.yerexecutive.com.