Wat trekt je zo aan in het juridische vakgebied?
“De liefde voor het juridische vak zit in mijn familie. Persoonlijk ben ik ook altijd geïnteresseerd in hoe je als jurist de business kunt versterken. Natuurlijk moet je alle regeltjes toepassen, maar in plaats van aan te geven wat er allemaal niet kan, is het interessanter te ontdekken waar de mogelijkheden liggen. Dit vraagt om out of the box denken en het verbreden van je juridische blik. Daarnaast brengt het mij in een unieke positie, waardoor ik ook mijn commerciële kwaliteiten kan inzetten.”
“Als jurist stel je bij een samenwerking vanaf het begin scherp hoe iedereen in de wedstrijd zit. Hierbij help je partijen goed naar hun overwegingen, rol en doelstellingen te kijken. Door alles duidelijk op papier te zetten voorkom je misverstanden en krijg je het beste resultaat. Deze helderheid geeft energie en zet dingen in beweging.”
Hoe is jouw carrière gestart?
“Na mijn master Bedrijfseconomisch Recht ben ik begonnen bij de NS. Het bedrijf ging net een transitiefase in, waardoor er ruimte ontstond voor een commerciële vastgoedtak. Dit paste helemaal in mijn straatje. Binnen een paar jaar was ik regiomanager van drie grote steden waar forse ontwikkeltrajecten speelden: Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De commerciële verantwoordelijkheid die dat met zich meebracht, vond ik spannend en geweldig.”
“Toch begon het te kriebelen, want ik wilde onafhankelijker zijn. Werken bij de NS was heel leerzaam maar ook veilig. Als ik mezelf verder wilde ontwikkelen, moest ik de sprong in het diepe wagen en kijken of ik mezelf ook ‘kon verkopen’. Ik ging aan de slag als interimmer en raakte betrokken bij de innovatie van een grote aannemer. Die wilde beton maken van reststoffen. Aangezien de milieuwetgeving hier niet klaar voor was, vochten we tegen de bierkaai en natuurlijk tegen de grote gevestigde afvalverwerkers. Behalve dat ik me bezighield met alle juridische vraagstukken, voerde ik ook veranderingsprocessen door om het bedrijf te helpen groeien. Dat was een enorm inspirerende en leerzame periode.”
Hoe ben je bij Salut uitgekomen?
“Toen alles in rustiger vaarwater terechtkwam, wilde ik opnieuw mijn grenzen verleggen. Het was zeer aanlokkelijk om in het vastgoed te blijven, maar ik koos voor de uitdaging in een nieuwe sector: de zorg. Mijn nieuwe avontuur startte bij zorgverzekeraar VGZ, waar ik als hoofd Juridische Zaken bijna from scratch een juridische afdeling mocht opbouwen. Er volgden zeven mooie jaren, waarin we met de voeten in de klei stonden en het team van binnenuit hebben laten groeien. Het was een periode vol innovatie en actie met als resultaat een geweldige club mensen met wie we VGZ op juridisch gebied naar een volgend niveau hebben getild. Om de kwetsbaarheid te verkleinen koos ik ervoor een flexibele schil rond mijn bedrijfsjuristen op te bouwen. Ik ging op zoek naar externen die als ‘verlengde arm’ konden worden ingevlogen in het geval van pieken in de juridische capaciteit en leerde het team van YER Legal kennen."
"Ik was ook betrokken bij een speciale denktank binnen VGZ. Die richtte zich op de vraag hoe we kunnen voorkomen dat mensen ziek worden. Zorgverzekeraars zijn namelijk niet gericht op preventie, terwijl de maatschappelijke kosten van de zorg blijven stijgen. Dit heeft met name te maken met de wijze waarop het bekostigingssysteem onder de zorgverzekeringswet is ingericht en preventie valt daar vooralsnog niet onder. Hoe gaan we de zorg in de toekomst betaalbaar houden voor onze kinderen en kleinkinderen? We zagen al snel in dat onze activiteiten volledig losgekoppeld moesten worden van VGZ – ook financieel en juridisch. Wil je geloofwaardig overkomen, dan moet het 100% duidelijk zijn dat er geen link is tussen jouw gezondheid en de hoogte van je zorgverzekeringspremie."
"Zo is vanuit VGZ de spin-out Salut ontstaan.Toen mij werd gevraagd of ik samen met bestuurder Marck Mulder aan het roer wilde staan, hoefde ik niet lang na te denken, want ik zat er al met hart en ziel in. Het doel is zo prachtig en heeft zo veel potentie, dat dit enorm veel energie geeft. Daarnaast maakt mijn functie het mogelijk om strategisch en integraal de verantwoordelijkheid te dragen voor een zeer uitdagende onderneming met een prachtige purpose.”
Welke doelstelling heb je met Salut?
“Salut streeft ernaar dat Nederlanders zich vanaf 2030 vijf jaar langer gezond voelen. Om dit te bereiken moeten we als maatschappij anders naar de oorzaken van ziektes gaan kijken. Het blijkt namelijk dat 70% van alle aandoeningen ontstaat door onze leefstijl. Wij willen een gezondere manier van leven stimuleren, want hier valt enorm veel te winnen. Natuurlijk spelen erfelijkheid of pech een rol bij het ontstaan van ziektes als diabetes, obesitas of een burn-out. Maar door factoren als gezonde voeding, voldoende beweging, stressreductie en het minimaliseren van verkeerde gewoontes, neemt het risico op deze aandoeningen enorm af.”
“Het is ons doel dat mensen de regie over hun gezondheid in eigen hand nemen, zodat ze de juiste keuzes maken. We hebben daarvoor een integrale app ontwikkeld die je helpt om je gezondheidstoestand te meten en te verbeteren en deze te koppelen aan hoe je je voelt. Heldere analyses, gepersonaliseerd advies en de juiste content geven je een volledig beeld van je mentale en fysieke gesteldheid. De tijd dat je moet kiezen uit tientallen apps, waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet, is dus voorbij.”
“Bovendien geeft de app toegang tot je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Zo kun je je gehele medische dossier inclusief scans en foto’s inzien. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat je een hartritmestoornis hebt, terwijl je de ambitie hebt om een marathon te lopen, kun je met de app gericht een trainingsplan (laten) opstellen.”
“Overigens beheer je deze gegevens zelf en je bepaalt ook zelf met wie je deze data deelt. Wij gebruiken ze nooit zonder jouw toestemming. Ook voldoet de techniek achter de PGO volledig aan de Nederlandse normen voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens. Salut zet op deze manier een nieuwe standaard voor datagebruik neer. Vraag ons wat jouw data voor jou kunnen betekenen!”
Wat is jouw basis voor succes?
“Mijn grootste drijfveer is het creëren van beweging: mijn omgeving activeren, zodat de energie en creativiteit gaan stromen. De resultaten die je dan haalt, geven niet alleen power, maar je stimuleert ook de ontwikkeling en groei binnen je team en het bedrijf als geheel. Ik ben niet het type leidinggevende dat zegt wat je moet doen en meekijkt of je het wel goed doet. Liever zet ik mensen in beweging, zodat ze boven zichzelf uitgroeien. Als ze ervaren wat ze ervoor terugkrijgen, dan gaan ze vliegen van enthousiasme. Dat is heel mooi om te zien.”
“Stilstand is het tegenovergestelde van beweging. Daar haal ik geen inspiratie uit, enkel op de winkel passen zet mij niet aan tot de beste prestaties. Als het vuur niet blijft branden, dooft mijn enthousiasme. De rode draad door mijn carrière is dat ik altijd bezig ben met beweging, ruimte creëren voor innovatie en het beste uit mezelf en anderen halen. Als ik mijn doelen heb bereikt, ga ik verder en richt ik mijn vizier op een nieuwe uitdaging.”
Wat zijn voor jou leerpunten geweest?
“Ik ben een enorme streber en het woord onmogelijk ken ik niet. Als je met een team samenwerkt en je verwacht dat iedereen daaraan voldoet, dan loop je het risico dat er te veel verbeterkracht gaat naar die dingen waar iemand minder sterk in is. Dat geeft aan twee kanten veel frustratie. Je kunt beter datgene versterken waar mensen goed in zijn, dat levert uiteindelijk veel meer op.”
“Leren om te accepteren dat dingen soms niet lukken, hoort daar ook bij. Natuurlijk moet je vechten als je iets wilt bereiken, maar soms is de prijs te hoog en dan is een onsje minder ook prima. Verleg je aandacht dan naar wat wel goed gaat en breng dat tot bloei. Dat is trouwens een van de wijze adviezen die ik kreeg van mijn vader.”
Wat wil je meegeven aan mensen die een volgende stap willen maken?
“Ga altijd op zoek naar je innerlijke drijfveren. Wat wil je nu echt? Op welke manier kun je dat bereiken? Neem hierbij de tijd om terug te kijken om te ontdekken waar je trots op bent. Als je bezig bent met dat wat je gelukkig maakt en er vol enthousiasme voor gaat, zul je daar hoe dan ook succesvol mee worden.”
“Probeer goed in contact te staan met jezelf. Juist dan creëer je mogelijkheden en komen er mooie dingen op je pad. Ik had een compleet plan voor mijn carrière klaarliggen, maar uiteindelijk zijn de stappen die ik heb genomen veel organischer ontstaan. Die waren niet voorzien, maar hebben mij wel geholpen om verder te komen.”
“Bedenk ook van tevoren wat je een organisatie te bieden hebt. Welke toegevoegde waarde brengen jouw persoonlijkheid, kennis en ervaring mee? Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken wat deze nieuwe stap jou gaat geven. Op welke manier ga je groeien en wat ga je leren? Tip: als de prikkeling om iedere dag in beweging te zijn ontbreekt, ga je het niet lang volhouden.”
“Als dit allemaal klopt en bij elkaar komt, ontstaat die speciale positieve flow. Door te bewegen, creëer je. Als je elke dag het gevoel hebt dat je gegroeid bent, zul je trots zijn op wat je achterlaat en met vertrouwen de toekomst tegemoet zien.”