1. Welk type opleiding sprak je aan en waarom?
"Ik was me aan het oriënteren op een financieel-economische opleiding, toen een vriend mij op de mogelijkheid wees dat er studies bestonden, waarbij je ook direct praktijkervaring kon opdoen. Dat inzicht was voor mij de trigger om te kiezen voor het NIVRA Nyenrode (momenteel NBA) en dat bleek meteen goed aan te sluiten bij wat ik wilde. Door de combinatie leren-werken zag je de theorie die je leerde direct terug in de praktijk."
2. Op basis van welke keuzes heb je je loopbaan vormgegeven?
"Op je gevoel afgaan en onderzoeken wat er echt bij je past heeft voor mij altijd gewerkt. Daarbij vraag ik me altijd af welke vragen ik voor mezelf wil beantwoorden in mijn nieuwe job. Welke toekomstige mogelijkheden open ik als ik kies voor deze functie? Zo ben ik vanuit het NIVRA bij een Big-4 accountantskantoor gaan werken. Daar kreeg ik de mogelijkheid om partner te worden. Mooi natuurlijk, maar het wrong toch een beetje. Ik had het gevoel dat er meer onder de zon was dan alleen de werkzaamheden op het kantoor. Door me af te vragen wat dat dan zou zijn, ontdekte ik dat ik een veel bredere rol ambieerde dan die van controlerend accountant."
"Ander voorbeeld: tijdens mijn periode bij een handelsorganisatie ontstond het idee dat een verandering van omgeving een verrijking zou zijn voor mijn ontwikkeling. Dat resulteerde in mijn huidige job bij Geostick, een productieonderneming. Meer status of inkomen zijn nooit leidend geweest bij dit soort beslissingen, ik volg eerder mijn nieuwsgierigheid en de behoefte om mezelf te ontwikkelen. Natuurlijk kun je er wel eens naast zitten. Zo koos ik ooit voor een grote corporate multinational, omdat ik dacht dat het goed zou zijn voor het uitbreiden van mijn skills. Ik kwam erachter dat de omgeving voor mij niet dynamisch genoeg was. Een groot conglomeraat met veel managementlagen bleek niet bij mij te passen."
3. Welke eigenschappen zijn er nodig in jouw functie?
"Daadkrachtig optreden is in mijn huidige rol zeer belangrijk. Tegelijkertijd moet je tijdens het nemen van besluiten continu goed afwegen welke belangen allemaal meespelen. Er zijn vaak veel mensen bij betrokken en je moet de effecten van bepaalde beslissingen goed inschatten. De juiste balans vinden is dus key, want er zijn naast positieve ook altijd negatieve gevolgen. Je moet niet blijven wikken en wegen of ergens in blijven hangen, maar het voortouw nemen en doortastend zijn. Ook is het zeer belangrijk je aan alle regels te houden, dat is altijd de basis."
4. Welke uitdagingen zoek je in je werk?
"Binnen mijn rol ben ik altijd op zoek naar vernieuwing. Hoe kunnen we de dingen beter maken? De dynamische productieomgeving waarin ik nu actief ben, biedt tal van uitdagingen. Ik loop tegen vraagstukken aan waarover ik nog nooit heb nagedacht. Zo staat MVO hoog op de agenda binnen de branche. Welke impact hebben onze zelfklevende etiketten bijvoorbeeld op het milieu? Hoe belanden die in de afvalstroom? Ik krijg veel energie van dit soort uitdagingen."
5. Wat is de lastigste situatie die je tijdens je loopbaan hebt meegemaakt?
"Een bepaald besluitvormingstraject vroeg van mij om buiten mijn eigen normen en waarden te treden. Het ging dus om integriteit. Ik kwam erachter dat je op zo’n moment niets hebt aan trainingen of top 10-lijstjes uit de boekjes. Je moet dit real life meemaken om te ervaren waar je tegen aanloopt. Het is dan het belangrijkste dat je dicht bij jezelf blijft staan. Als je dat niet doet, loop je uiteindelijk vast."
6. Hoe ga je om met de druk die de werkzaamheden met zich meebrengen?
"Voor mij werkt het om een dag helemaal vrij te plannen om orde te scheppen, op te ruimen en te prioriteren. Ik zonder me dan echt af en ben ook niet online. Vaak pak ik dan de racefiets om echt een leeg hoofd te krijgen. Na 40 à 50 kilometer op de pedalen heb je weer een beetje overzicht over de zaak en ben je klaar voor nieuwe stappen."
Natuurlijk kun je er wel eens naast zitten. Zo koos ik ooit voor een grote corporate multinational, omdat ik dacht dat het goed zou zijn voor het uitbreiden van mijn skills. Ik kwam erachter dat de omgeving voor mij niet dynamisch genoeg was.
7. Wat zijn de meest inspirerende kanten van je functie?
"Mijn job is erg afwisselend en aangezien Finance, HR en ICT onder mij vallen ook zeer dynamisch en verantwoordelijk. Daarnaast is de mate van autonomie die ik heb erg prettig: aan de ene kant midden tussen de mensen staan en aan de andere kant zelfstandig besluiten kunnen nemen. Door de platte structuur van de organisatie bouw je veel relaties op, omdat je geen klein radertje in het grote geheel bent. Aan de andere kant: het feit dat je altijd rekening moet houden met alle belangen voor het meest optimale resultaat en zelf concessies moet doen, kan soms een uitdaging zijn."
8. Welke drie aspecten hebben jou altijd gemotiveerd gehouden in je job?
"Allereerst het ontwikkelen van mensen, het elkaar dingen leren en het samenwerken met elkaar. Ten tweede het tot bloei laten komen van de onderneming. En, ten derde, het zoeken en vinden van nieuwe skills en competenties voor mezelf. Toen ik bijvoorbeeld in 1990 als schoolverlater begon met werken, had ik nooit kunnen bedenken dat ik nu financieel directeur zou zijn bij een succesvol familiebedrijf."
9. En als we wat meer uitzoomen: wat is je grootste drijfveer?
"Mijn grootste drijfveer is om een goed leider te willen zijn voor organisaties en groepen mensen. Daarbij staat voorop om elkaar, maar ook zeker mezelf, te blijven ontwikkelen en stimuleren. Ik heb zeker geluk gehad om op het juiste moment de juiste keuzes te maken en de juiste mensen tegen te komen."
10. Heb je voorbeelden in je vakgebied? Wie is jouw inspirator?
"Toen ik in 1990 als jongste assistent startte op een Big-4 accountantskantoor ben ik intensief gaan samenwerken met mijn controleleider, die later partner werd. Hij is altijd mijn inspirator gebleven als het gaat om deskundigheid, de manier van leidinggeven en teamgerichtheid. Zijn drive om nieuwe dingen te leren, samen de schouders eronder te zetten en ‘out of the box’ te denken hebben mij enorm geïnspireerd."
11. Kun je een beeld schetsen van jouw huidige bedrijf?
"Geostick bestaat al sinds 1924 en is een echte familieonderneming van al bijna vier generaties. Ze zijn gestart met de productie van emaillen borden en zijn nu één van de grootste producenten van zelfklevende etiketten en andere producten in de Benelux. De productie vindt plaats op drie locaties in Nederland."
12. Met welke uitdagingen heb je te maken en hoe los je dat op?
"Het bedrijf groeit hard en dat vraagt om andere processen en mechanismen. De vraagstukken die zich aandienen, gaan over hoe we dit in de juiste banen leiden en beheersbaar houden in de positieve zin, terwijl we tegelijkertijd ook flexibel blijven. De focus ligt op de meerwaarde die de groei gaat opleveren."
13. Hoe ervaar jij de toegevoegde waarde van jouw accountancy-achtergrond en RA-opleiding nu als financial in de commerciële sector?
"Door mijn achtergrond heb ik met enorm veel soorten ondernemingen te maken gehad: grote, kleine, beursgenoteerde, nationale en internationale. Ik heb ervaring met alle facetten van het bedrijfsleven en heb veel inzichten opgedaan. Met een goed gevulde gereedschapskist en een pak aan ervaring kan ik reageren op alle mogelijke situaties. Immers, de meeste onderwerpen heb je al een keer voorbij zien komen. Ik ervaar dit echt als een voordeel van studies, waarbij je direct in de praktijk wordt opgeleid."
14. Wat wil je meegeven aan accountants die de volgende stap willen maken?
"Mijn advies is om niet te vroeg de overstap te maken. Doe eerst zoveel mogelijk ervaring op in de brede zin van het woord. Focus je tijdens je opleiding of binnen het accountantskantoor niet alleen op één aspect, zoals bijvoorbeeld de controle van de jaarrekening, maar verdiep je ook in fusies en overnames. Accountancy bestaat uit enorm veel vakgebieden, die je een keer gezien moet hebben. Dit levert je altijd iets extra’s op als je eenmaal besluit om je te gaan specialiseren."