Skip to main

Kickstart je werkjaar

Na een opladende kerstbreak kun je je richten op een succesvol nieuw werkjaar. Met de tips uit dit blog ga je ontspannen en gefocust weer aan de slag.

Neem je tijd

Gebruik je eerste uurtje om er weer rustig in te komen, als dat mogelijk is. Pak je favoriete ochtenddrankje, ruim als het nodig is je bureau op en log daarna in op je mail, Slack/Zoom/Skype/Teams et cetera. Vraag je team of collega(’s) hoe hun vakantie was en wat de belangrijkste werkfocus is voor de eerste dag. Zo kom je weer rustig in je werkmindset.

Bepaal je dag- & jaardoelen

Bepaal welke taken je de eerste dag absoluut moet doen, geef ze een rangorde en noteer ze puntsgewijs. Hou dit lijstje zichtbaar, zodat je gemakkelijk bij de les blijft als je gedachten afdwalen.

Een van de taken op je eerste dag zou het bedenken van je jaardoel kunnen zijn. Ook als je van nature geen carrièreplanner bent, is het goed om een professioneel doel te bepalen dat je aan het eind van dit jaar wilt bereiken. Want zo lang je niet weet waar je naartoe wilt, is het lastig om verder te komen.

Dus als je aankomend jaar bijvoorbeeld een stap omhoog wilt zetten qua functie, maak dan een actieplan: wie je moet spreken en wat je moet leren en ondernemen om jouw doel te bereiken.

Mail met mate

Zorg ervoor dat je niet ‘verdrinkt’ in mails die je niet kon openen toen je afwezig was. Het kan verleidelijk zijn om in te gaan op elk binnengekomen bericht, maar dat is niet de beste besteding van je energie.

Lees wél al je nieuwe mails (van contactpersonen, dus geen nieuwsbrieven en andere updates), maar reageer alleen op berichten die direct jouw antwoord nodig hebben omdat anders zaken stilvallen. De rest komt later of lost zichzelf op.

Easy does it

Voor je gevoel moet je misschien extra hard en langer doorwerken nu je weer aan het begin van een nieuw jaar staat en vakantie hebt gehad. Na ontspanning komt inspanning, toch?

Deze aanpak kan contraproductief werken. Het is goed om juist wat extra te pauzeren tijdens je eerste werkdag. Zoals Michael Kerr, zakelijk spreker en auteur van The Humor Advantage tegen Business Insider zei:

Trap niet in de val dat je de eerste dag non-stop moet doorploegen totdat alles gedaan is. Als je je eerste dag zo aanpakt ervaar je niet alleen veel stress, het vergroot ook de kans op fouten. Fouten die je waarschijnlijk uiteindelijk minder productief maken, in plaats van méér.

Doorbreek de sleur

Ging je met lood in je schoenen de deur uit en helpt ook de aanpak uit dit blog niet om je energie en motivatie omhoog te brengen? Stel jezelf dan de vraag of je nog op de juiste plek zit.

Een carrière-switch is anno nu bereikbaarder dan ooit. Dus, doorbreek jij dit jaar de sleur?

Bronnen: Business InsiderForbesHuffPostNOS