Skip to main
Julie - Trainee Vergunningverlener Bouw - ODRA

"Ik ben onderdeel van een grote machine, en als die hapert ligt het land plat."

Julie volgt via YER een traineeship richting de functie Vergunningverlener Bouw. Ze doet hierin werkervaring op bij de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en leert vakgericht via onze opleidingspartners. Hiernaast is Julie óók nog eens judoka op topsportniveau. In dit interview vertelt ze onder meer over haar traineeship, motivaties en hoe ze topsport combineert met topprestaties op de werkvloer.

“Ik werk in mijn YER-traineeship als Vergunningverlener Bouw bij ODRA. Ik verwerk in deze functie aanvragen voor bouwvergunningen van inwoners van de gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden. Aan de ene kant kijk ik naar bestemmingsplannen en ben ik met ruimtelijke ordening bezig. Aan de andere kant focus ik me vanuit het bouwbesluit op de bouwtechnische aspecten van vergunningaanvragen.”

Missende bouwtechnische kennis snel onder de knie

“Het bouwtechnische aspect van deze baan was voor mij een grote uitdaging, want ik had daar vanuit mijn opleiding nog niets mee gedaan. Ik was gewend vooral bezig te zijn met bestemmingsplannen. Dat zijn theoretische planologische verordeningen, waar ik nu juist bezig ging met hoe huizen eigenlijk écht worden opgebouwd.

Ik heb me de benodigde kennis heel snel eigengemaakt via cursusdagen van YER. De stof die normaal in een compleet jaar wordt behandeld, hebben we er in twee dagen tijd superintensief ingestampt: behoorlijk zwaar, maar ontzettend nuttig. De daar opgedane inzichten en kennis hebben mijn beeld goed verbreed en waren direct toepasbaar in mijn werk.”

Intensief inwerktraject in warm team

“Toen ik de eerste dag binnenkwam, begonnen nog drie andere nieuwe juniorcollega’s bij ODRA. We kwamen in een warm team terecht, dat ons goed heeft opgenomen. Wij hebben bij aanvang superintensief samengewerkt met twee senior-vergunningsverleners, die ons de eerste maand letterlijk aan het handje namen: elke dag zaten ze de volle acht uur naast ons om ons te begeleiden bij elke stap van het vergunningverleningsproces. Ik ben dus heel goed ingewerkt. En ook nu nog staan mijn seniorcollega’s altijd snel voor me klaar als ik advies nodig heb.

Inmiddels zijn we als groepje starters mooi geïntegreerd binnen het team. We hebben een fijne onderlinge wisselwerking: wij juniors zuigen heel veel kennis op van de seniors, maar brengen op onze beurt bijvoorbeeld een heleboel frisse energie mee.”

Overheid verrassend uitdagende werkgever

“Toen ik begon aan mijn studie, was werken bij de overheid eerlijk gezegd niet mijn ideaalplaatje. Ik hoorde weleens verhalen dat het een log apparaat zou zijn, met weinig ruimte voor maatwerk en doorgroeien. Maar ik heb sinds mijn keuze geen moment spijt gehad of het gevoel gehad dat ik hier niet op mijn plek zit.

Het geeft me juist veel voldoening om bij de overheid te werken. Want men klaagt er graag over, maar als de overheid er niet zou zijn, dan zou je écht zien dat alles in de soep loopt. Ik haal er veel voldoening uit dat ik praktisch bezig ben, aan de uitvoerende kant van de overheid. Ik zie mezelf als onderdeel van een hele grote machine, en als die hapert ligt het land plat. Dit motiveert me.”

Kiezen voor YER-traineeship is kiezen voor jezelf

“Wat mij opvalt is dat YER hele persoonlijke begeleiding biedt. Je krijgt als trainee een begeleider die je zeker de eerste weken echt goed aan het handje neemt, zodat je er niet alleen voor staat. Er is heldere en duidelijke communicatie. Je weet wat er van je verwacht wordt en wat je zelf kunt verwachten. Ook zijn de lijntjes heel kort. Als ik mijn contactpersoon Mark Gerritse nu opbel en hij neemt niet op, weet ik zeker dat hij me snel terugbelt.  En als ik vragen heb, helpen de jongens en meiden van de YER-Servicedesk me bijvoorbeeld ook altijd snel en vriendelijk.

Je komt als trainee dus in een warme ‘familie’ terecht. Plus, de traineeships zijn gewoon heel erg leuk, goed geregeld en interessant om je wereld te verbreden, zonder dat je weer in de collegebanken terechtkomt. Je volgt een traineeship écht om jezelf verder te helpen. Wat mij betreft kan je er dus alleen maar je voordeel mee doen.”