Het belang van zelfvertrouwen
Uit onderzoek blijkt dat als je zelfverzekerd en optimistisch bent over je werk, je beter presteert dan met een pessimistische instelling. Dat lijkt misschien een open deur, maar dit fenomeen bestaat op elk level, van starter tot directeur.
Als je goed wilt presteren op de werkvloer, is zelfvertrouwen zelfs belangrijker dan productiviteit en ervaring. Ook wordt voldoende zelfverzekerdheid gekoppeld aan een hoger niveau van welzijn en veerkracht, wat je kansen op succes en tevredenheid vergroot. Lees dus verder en ontdek tips waarmee je jouw werkzelfvertrouwen een boost geeft.
Upskillen kan onzekerheid killen
Weten wat je kunt, maar vooral ook werken aan waar je nog beter in kunt worden, is empowering. Met doelgerichte professionele ontwikkeling krijg je meer grip op de koers van je loopbaan. En wanneer je die loopbaankoers zelf (deels) bepaalt, ervaar je meer vertrouwen in de toekomst én zekerheid in je beslissingen van vandaag:
- Voed je growth-mindset en pak elke kans op zelfontwikkeling
- Ga voor upskilling voor meer werkzelfvertrouwen
Ook uitspattingen zijn gezond
Wie goed voor zichzelf zorgt, krijgt meer zelfvertrouwen. Dit zijn de vier algemeen bekende basics voor een gezonde leefstijl:
- Een gebalanceerd dieet aanhouden
- Vijf keer per week 30 minuten sporten
- Alcohol, tabak en verdovende middelen vermijden
- Voldoende rust nemen
Zorg dat je je basics in de gaten houdt, maar wees niet te streng voor jezelf; bijna niemand houdt ze continu 100% op orde. Volgens Psychology Today zeggen experts dat het zelfs gezond is om af en toe (zelfopgelegde) regels, normen of verwachtingen te overtreden op een manier die geen ernstige schade aanricht. Ruil dus je sportsessie een keer in voor een uitgebreid diner, of ga wél een keertje uit als je de dag erna vroeg op moet.
De vrijheid om jezelf soms een beetje te laten gaan is voor veel mensen namelijk echt belangrijk én een ware welzijnsbooster. Probeer excessen zo veel mogelijk te voorkomen, maar vergeet dus vooral niet te genieten van het leven.
Nothing compares to you
Professionals die werkzelfvertrouwen tekortkomen, hebben vaak de neiging zichzelf met anderen te vergelijken. Dit is contraproductief. Iedereen heeft namelijk unieke motivatoren en tegenslagen die leidden tot het huidige werksucces. Met andere woorden: elk carrièretraject is uniek, waardoor onderling vergelijken verspilde moeite is.
Het bepalen van jouw eigen carrièreplan is daarentegen wél de moeite waard. Als je een zelfvertrouwensboost kunt gebruiken, vergelijk jouw situatie dan met dit plan, in plaats van met de carrière van anderen. Als je nog op koers ligt, is dat een mooie bevestiging die energie geeft. Als je níet meer op koers ligt, is dat een goede kans om de controle terug te pakken en je carrièrekoers weer in eigen hand te nemen. En ook daar krijg je energie van.
Spring in het diepe
Buiten je comfortzone leer je jezelf op nieuwe manieren kennen. Zeg daarom eens ja tegen een opdracht op het werk die je nog nooit hebt gedaan, of die je eerder te lastig leek. Over mentale drempels stappen voedt namelijk je zelfvertrouwen: elke succesvolle stap binnen je opdracht is een bevestiging dat jij meer kunt dan je aanvankelijk inschatte.
Een nieuwe baan is een mooie manier om in het diepe te springen, je comfortzone te verlaten en jezelf te verrassen met wat je allemaal al kunt. Waag dus bijvoorbeeld de sprong naar:
Zelfversterkend effect
Werken maakt een groot deel van je leven uit. Jij verdient het om die tijd door te brengen met zo min mogelijk zelftwijfel, -kritiek en onzekerheid. Met de tips uit dit artikel zet je stappen die jouw zelfvertrouwen laten groeien. Die groei geeft je meer ruimte in je hoofd om betere prestaties neer te zetten en meer te genieten van je baan. Dit zorgt vervolgens voor nóg meer werkzelfvertrouwen: een zelfversterkend effect – letterlijk én figuurlijk.
Bronnen: The Atlantic, Zelfvertrouwen.com, MUO, BBC