Skip to main

Doorleren en tóch goed betaald worden? Overweeg dan deze optie

Kies jij als starter op de arbeidsmarkt voor ervaring opdoen vanaf onderaan de ladder, inclusief relatief weinig verdienen en jezelf langzaam omhoogwerken? Of ga jij voor een baan waarmee je nu relatief veel verdient, maar waarvoor je je oorspronkelijke ambities moet laten varen? Of ga jij voor een combinatie van werkervaring én een goed loon? We bespreken de mogelijkheden in dit blog.

Young professionals missen ervaring

Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zijn onlangs flink verschoven. Zo kan het gebeuren dat je jarenlang hebt gestudeerd richting een bepaalde functie, die na je afstuderen toch moeilijker bereikbaar is dan je had verwacht. In dit soort gevallen lijkt het of je geen andere keuze hebt dan deze functie – in elk geval voor nu - los te laten. Daarna heb je twee opties.

Optie 1: Lager instappen binnen dezelfde branche
Heb je niet genoeg werkervaring voor de startersfuncties in jouw gewenste werkveld? Als het mogelijk is in jouw branche/functie kun je ervoor kiezen om een of twee treetjes lager in te stappen. In diverse werkvelden worden bijvoorbeeld stages en werkervaringsplekken aangeboden. Maar daarbij moet je wel rekening houden met een lager (of zelfs helemaal geen) loon en een langer traject naar je doel. En je hebt toch juist gestudeerd om hogerop te kunnen beginnen?

...je hebt toch juist gestudeerd om hogerop te kunnen beginnen?

Optie 2: Je oorspronkelijke ambitie laten varen
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor zekerheid en een beter loon boven je oorspronkelijke ambities. Je zoekt dan naar banen die weliswaar niet aansluiten op het carrièretraject dat je voor ogen had, maar die wel relatief goedbetaald zijn en je baanzekerheid bieden. Zekerheid boven ambitie dus; en dat is waarschijnlijk ook niet jouw droomcarrière…

‘Is er dan verder helemaal niks te kiezen?’, horen we je vragen. Het antwoord; jawel hoor. Heb je al eens een traineeship overwogen? Deze vrij nieuwe vorm van werken en tegelijkertijd doelgericht leren is voor veel young professionals een goede manier om versneld hogerop te komen. Zowel binnen hun oorspronkelijk gewenste werkveld als in branches die - zodra ze er wat uitgebreider kennis mee maken - verrassend goed bij ze blijken te passen.

Traineeships als beste van beide werelden

De zekerheden van een vaste baan gecombineerd met de leerzaamheid van een studie. Dát zijn YER-traineeships in het kort. Momenteel kun je via YER als trainee aan de slag in:

In deze traineeships werk jij jezelf binnen twee, soms drie jaar omhoog richting een functie die ver boven startersniveau ligt. Je wordt gecoacht en vakgericht opgeleid, in de meeste gevallen aangevuld met soft skills en business skills trainingen. Een intensief maar belonend traject voor ambitieuze aanpakkers.

...een intensief maar belonend traject voor ambitieuze aanpakkers.

Omdat we bij YER traineeships ontwikkelen voor functies die schaars zijn, ben je ervan verzekerd dat je na afloop een zeer gewilde job title achter je naam kunt zetten. Zo werk je dus doelgericht en met de zekerheid van een eerlijk loon én een vaste baan richting je (nieuwe) droomfunctie.

Bij YER zien we traineeships als bruggen die je verbinden met gewilde functies binnen inspirerende werkdomeinen. Welke brug kies jij?