Skip to main

Jurist Omgevingsrecht

Leer door na je rechtenstudie en werk gelijktijdig als jurist handhaving/ jurist omgevingsrecht. Jouw ontwikkeling staat voor ons op de eerste plaats. Op deze pagina duik je dieper in alle details van dit unieke traineeship.

Meld je aan
Jurist Omgevingsrecht Hero Large 1056X1056

Over het traineeship

Het Talent Development Program Jurist Omgevingsrecht biedt een krachtige mix van gericht leren en praktijkervaring opdoen binnen Nederlandse gemeenten. Binnen een periode van achttien maanden evolueer je van een startende jurist naar een specialist in omgevingsrecht. Vanaf dag één krijg je een vaste aanstelling bij YER. 

Jurist Omgevingsrecht

Talent Development Program

Ons Talent Development Program gaat verder dan een regulier traineeship. Het combineert een diepgaande focus op omgevingsrecht met de ontwikkeling van soft- en business-skills. Ondersteund door een gecertificeerde coach, werk je gestructureerd aan je professionele groei. Binnen achttien maanden evolueer je van een startende jurist naar een bekwame specialist in omgevingsrecht, klaar om elke uitdaging in het veld aan te gaan. Dit is jouw springplank naar een gespecialiseerde carrière in het omgevingsrecht.

Gedurende de achttien maanden van het traineeship doorloop je een uitgebreid opleidingsprogramma via Envire. Je verdiept je in:

 • Staats- en Bestuursrecht: kernprincipes en politieke besluitvorming
 • Wet- en regelgeving: Wabo, Woningwet, Wro, Bouwbesluit, en basis milieu
 • Documentatie: opstellen van beschikkingen en interpreteren van bestemmings- en omgevingsplannen
 • Virtual Reality: ervaringsgericht leren over bezwarencommissies
 • APV: beoordeling van initiatieven en effectieve communicatie hierover
 • Omgevingswet: voorbereiding op en kennis van deze toekomstige wetgeving

Envire's aanpak integreert e-learning, virtual reality en gamification, begeleid door experts uit de fysieke leefomgeving. Leren is bij Envire doelgericht en innoverend.

Gedurende je leertraject maak je als jurist omgevingsrecht bij een gemeente of omgevingsdienst meteen kennis met de praktijk. Deze praktijkervaring is essentieel, want zo leer je de dynamiek en uitdagingen van verschillende overheidsinstellingen kennen.

Voor je eerste opdracht leggen we een stevige basis, zodat je zelfverzekerd van start gaat. Naarmate je verder vordert, krijg je steeds meer autonomie in het sturen van je carrière. Hierdoor kun je ervaringen opdoen in zowel specialistische rollen bij grote stedelijke gebieden als in brede functies bij kleinere gemeenten.

Potentiële posities die binnen jouw bereik liggen zijn:

 • Juridisch adviseur ruimtelijke ordening
 • Jurist handhaving
 • Jurist VTH (Vergunnen, Toezicht, Handhaving)
 • Jurist omgevingsrecht
 • Vergunningverlener WABO

Jouw groei stopt niet na je traineeship. Bij een succesvolle afronding heb je de mogelijkheid om bij YER als interim-professional binnen het ruimtelijk domein aan de slag te gaan. Zo kun je jezelf blijven ontwikkelen en uitdagende opdrachten vervullen.

Naast het leertraject via Envire volg je onderstaande YER-trainingen, gericht op soft- en business-skills:

 • Presentatievaardigheden
 • Communicatieve vaardigheden
 • Persoonlijke effectiviteit
 • Politieke beïnvloeding

Binnen ons traject benutten we de kracht van blended learning. Dit betekent dat je naast je fysieke lesdagen ook toegang hebt tot een scala aan e-learnings via onze opleidingspartner. Deze online modules lopen parallel aan de fysieke lessen en bieden je de flexibiliteit van thuisstudie. Bovendien dienen ze als een handig naslagwerk dat je kunt raadplegen tijdens je opdracht.

Daarnaast zijn we ook aangesloten bij het New Heroes-platform. Hier heb je de beschikking over een breed scala aan trainingen gericht op je persoonlijke ontwikkeling. Denk hierbij aan onderwerpen als persoonlijke effectiviteit, timemanagement, assertiviteit en nog veel meer. Met de e-learning van New Heroes werk je, waar en wanneer je maar wilt, doelgericht aan het versterken van je competenties en vaardigheden.

Gedurende het traineeship heb je elke zes tot acht weken een coachingsessie met een gecertificeerd arbeidspsycholoog. Deze sessies zijn gericht op het opstellen en bijhouden van een persoonlijk ontwikkelplan dat nauwkeurig jouw competentieontwikkeling in kaart brengt. Hierbij zoomen we diepgaand in op jouw unieke vaardigheden en groeimogelijkheden. Door deze gestructureerde aanpak ben je je voortdurend bewust van je groeipad en blijf je gefocust op jouw ontwikkeling binnen het omgevingsrecht.

Ons aanbod

Zodra we tot een samenwerking komen binnen ons Talent Development Program, beschouwen we jou als een van onze high potentials. We hebben vertrouwen in je kwaliteiten en potentieel, en daarom bieden we je direct bij aanvang een vaste betrekking aan bij YER.

Je salariëring is conform loonschaal 9 uit de Cao Gemeenten. Bovendien profiteer je van de volgende arbeidsvoorwaarden:

 • 6,75% eindejaarsuitkering
 • Volledige reiskostendekking
 • 36-urige werkweek
 • Een volledig vergoede opleiding
 • Een pensioenregeling bij STIP Plus

Als je je traineeship hebt afgerond, geeft YER je de kans om je als een volwaardig interim-professional te blijven ontplooien binnen het omgevingsrecht. Met een stevige basis en doorlopende ontwikkelingsmogelijkheden zorgen we ervoor dat jouw carrière een succesvol en uitdagend avontuur is.

Wie ben jij?

Je staat aan het begin van je carrière en hebt affiniteit met omgevingsrecht. Het is een vereiste dat je een van de volgende opleidingen hebt afgerond:

 • Hbo Rechten
 • Wo Rechten
 • Wo-master Staats- en Bestuursrecht

Het is een pre als je stage-ervaring hebt opgedaan bij een gemeente of adviesbureau gericht op ruimtelijke ontwikkeling.

Onze expertise is je springplank

YER is sinds 1987 actief als arbeidsbemiddelaar. Sindsdien groeiden we uit tot een internationale speler met grote netwerken in allerlei werkvelden, waaronder de overheidssector.

Vanuit onze diepgaande arbeidsmarktkennis denken we actief mee met ieders ambities, en creëren creatieve oplossingen voor actuele issues. Talent Development Programs zijn een voorbeeld van zo’n oplossing, waarmee bedrijven en professionals ambities bereiken door de expertise van YER voor ze te laten werken.

Sinds 2017 leidden we ruim 550 trainees succesvol op. Ben jij de volgende die onze expertise inzet als springplank voor carrièresucces?

Geïnteresseerd?

Ben je enthousiast over dit Talent Development Program? Laat dan je gegevens achter, waarna wij contact met je opnemen.

Nog vragen? Neem contact op met:

Carly van der Steen
Na een hbo Management, Economie & Recht ben ik in de arbeidsbemiddeling begonnen, waar ik sinds 2012 actief in ben. Met lef en een...
Maak kennis met Carly