Skip to main

Bouw- en woningtoezicht

Volg een opleidingsprogramma en doe werkervaring op bij gemeenten. Jouw groei en ontwikkeling staan altijd voorop.

Meld je aan
Hero Large Prof Exec (3) 1056X1056px Squooshed

Over het traineeship

Ben je op zoek naar een uitdagende start van je loopbaan na het behalen van je studie en heb je interesse in een carrière bij de overheid? Dan is het Talent Development Program Bouw- en Woningtoezicht bij YER wellicht iets voor jou. Dit 18 maanden durende traineeship biedt je een inspirerend opleidingsprogramma terwijl je werkt bij een gemeente, provincie of omgevingsdienst uit ons uitgebreide netwerk.

Talent Development Program Bouw- en woningtoezicht

Als trainee profiteer je van de voordelen van een vaste baan en krijg je de kans om versneld en doelgericht door te groeien naar een vakvolwassen expert binnen de overheid. Het opleidingsprogramma is speciaal ontworpen om jou te helpen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden en kennis die vereist zijn om een succesvolle carrière als Vergunningverlener WABO of Toezichthouder Bouw te kunnen maken.

Tijdens het traineeship werk je aan uitdagende projecten en krijg je de nodige begeleiding en ondersteuning van ervaren professionals. Daarnaast bieden wij een uitgebreid leerprogramma aan waarin je wordt opgeleid op het gebied van de Wabo, het Bouwbesluit, softskills en andere belangrijke onderwerpen. Hierdoor ben je direct na je start in staat om taken als Vergunningverlener of Toezichthouder uit te voeren. Dit omvat onder andere het verlenen van omgevingsvergunningen en het toezicht houden op herontwikkeling van gebieden.

Als trainee word je intensief gecoacht door een Nobco-gecertificeerde arbeidscoach gedurende het gehele traineeship. Na het succesvol afronden van het programma, ontvang je een officieel ABW1 certificaat. Kortom, met het Talent Development Program Bouw- en Woningtoezicht bij YER zet je een belangrijke stap in je loopbaan en bouw je aan een solide basis voor een succesvolle carrière bij de overheid.

Binnen ons traineeship Bouw en Woningtoezicht werken we met drie leerlijnen die gericht zijn op het ontwikkelen van hardskills, businessskills en softskills.

Hardskills

Module 1: Werken bij de overheid
We starten het traineeship met verschillende onderwerpen die te maken hebben met werken bij de overheid. Zo besteden we aandacht aan de politieke context, beleid en projectmanagement met politieke invloeden op jouw werk. Daarnaast volg je vakinhoudelijke cursussen, waarin je leert over de beleidscyclus en sociale vaardigheden die benodigd zijn in de keten. Er zijn ook e-learningmodules beschikbaar over onderwerpen als samenwerken met de overheid, staatsrecht en basisprojectmanagement.

Module 2: Casemanagement
Module 2 richt zich op casemanagement en vergunningverlening. Hierbij besteden we aandacht aan wet- en regelgeving en de omgevingswet, en leer je over verschillende procedures zoals de vergunningverlening, vooroverleg en bezwaar- en beroepsprocedures. Ook worden er persoonlijke vaardigheden bijgebracht, zoals communicatiestijlen en doorzettingsvermogen. Je zult vakinhoudelijke cursussen volgen en er zijn e-learningmodules beschikbaar over onderwerpen als WABO, Awb en de Omgevingswet.

Module 3: Bouwplantoetsing-toezicht/handhaving
Binnen deze trainingen gaan we in op bouwplantoetsing, toezicht en handhaving. Hierbij leer je onder andere over bouwtechnische aspecten, wet- en regelgeving en de overgang van Wabo naar Omgevingswet. Daarnaast behandelen we verschillende procedures en worden trainees getraind in persoonlijke vaardigheden zoals samenwerken en communicatiestijlen. Je zult vakinhoudelijke cursussen volgen en er zijn e-learningmodules beschikbaar over onderwerpen als het Bouwbesluit, brandveiligheid en monumenten.

Module 4: Duurzaamheid
Deze module richt zich op duurzaamheid en behandelt verschillende onderwerpen, zoals wet- en regelgeving, beleidskaders en uitgangspunten voor duurzaamheid. Je leert over de 5 pijlers van duurzaamheid en de processen die nodig zijn om duurzaamheidsambities te realiseren, zowel op regionaal of gemeentelijk niveau als op gebieds- en locatieniveau. Er zijn e-learningmodules beschikbaar over onderwerpen als klimaatneutraliteit, BENG en MPG.

Als deelnemer van het traineeship Bouw- en Woningtoezicht kom je direct in dienst bij YER. Wij bieden jou de kans om aan de slag te gaan als Toezichthouder Bouw en/of Vergunningverlener WABO bij een gemeente, provincie of omgevingsdienst uit ons netwerk.

Toezichthouder bouw
Als Toezichthouder Bouw krijg je de kans om bij te dragen aan de ontwikkeling en realisatie van bouwprojecten in de openbare ruimte. Dit biedt niet alleen uitdagende werkzaamheden, maar ook de kans om te werken aan een duurzame en veilige leefomgeving voor de gemeenschap.

Als Toezichthouder Bouw voer je inspecties uit op bouwprojecten en controleer je of deze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Dit vereist een kritische blik, technische kennis en communicatieve vaardigheden. Je werkt nauw samen met collega's en externe partijen om ervoor te zorgen dat het project soepel verloopt en de kwaliteit van de bouwwerkzaamheden gewaarborgd blijft.

Je voert eerst onder begeleiding en later zelfstandig bouwinspecties uit, waarvan je rapportages opmaakt. Ook heb je veel contact met aanvragers, aannemers en je eigen collega’s.

Vergunningverlener WABO
Als Vergunningverlener WABO beoordeel je aanvragen voor bouwvergunningen en zorg je ervoor dat de regels en voorschriften van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO) worden nageleefd. Je bent de schakel tussen aanvragers, de gemeente en andere belanghebbenden. Je krijgt de kans om te werken aan uitdagende projecten en te zorgen voor een veilige en duurzame leefomgeving.

Je beoordeelt niet alleen de aanvragen, maar speel je ook een belangrijke rol bij het informeren en adviseren van aanvragers over de mogelijkheden en vereisten van de vergunningen. Dit vereist goede communicatieve vaardigheden en een sterk analytisch vermogen. Je werkt samen met collega's en externe partijen, wat zorgt voor een dynamische en afwisselende werkomgeving.

Softskills

De derde leerlijn is gericht op het ontwikkelen van competenties en is bedoeld om de persoonlijke en professionele ontwikkeling te stimuleren. In deze leerlijn word je ondersteund door een gecertificeerd arbeidspsycholoog en werk je aan persoonlijke ontwikkeldoelen. Dit kan een ontwikkeldoel zijn die je zelf hebt geformuleerd, of een doel dat is aangedragen door de opdrachtgever. In deze leerlijn vindt ook een driegesprek plaats tussen de opdrachtgever, de arbeidspsycholoog en jou om de ontwikkelpunten te bespreken en aan te scherpen. Daarnaast worden er intervisiesessies georganiseerd waarbij jij en de andere trainees van elkaar kunnen leren. Zo ontstaat er een dynamische werkomgeving waarin kennis en inzichten samenkomen en nieuwe ontwikkelingen en inzichten snel worden geïmplementeerd.

Business-skills

Ook volg je onderstaande vaardigheidstrainingen.

 • Communicatieve vaardigheden Zakelijk bondig schrijven deel 1 en 2
 • Communicatieve vaardigheden deel 3: Mondeling
 • Persoonlijke effectiviteit: insight-profiel deel 1 en 2
 • Politieke beïnvloeding

We helpen je graag groeien. Individuele coachingsessies, waarin we ons focussen op jouw persoonlijke ontwikkeling zijn daarom mogelijk binnen dit traineeship. 

Ons aanbod

Als we jou selecteren voor het Talent Development Program ben jij één van onze high-potentials, waarin we geloven en waarop we vertrouwen. Na een positief afgeronde stageperiode ontvang je daarom direct een vast dienstverband.

De overige voordelen:

 • Salaris vanaf aanloopschaal 8 (3.052 euro) van de CAO gemeenten
 • Eindejaarsuitkering van 7,55%
 • Volledige reiskostenvergoeding
 • 8,33% vakantiegeld
 • Uitstekende pensioenregeling bij Stipp
 • Werken bij verschillende gemeenten en/of omgevingsdiensten
 • Groeien tot een volwaardige casemanager/toezichthouder op gebied van bouw en milieu
 • Ontwikkeling door trainingen, coaching en persoonlijke begeleiding

Wie ben jij?

Je hebt een (bijna) afgeronde hbo- of wo-opleiding richting Bouwkunde, Makelaardij, Ruimtelijke Ordening, Planologie, Rechten of soortgelijk– óf een afgeronde mbo-opleiding richting Bouwkunde. Je staat aan het begin van je carrière en bent leergierig.

Verder heb je:

 • Werk-/stage-ervaring binnen het vakgebied bouw (pre)
 • Enige kennis van het bouwrecht en de (veranderende) wet- en regelgeving
 • Affiniteit met ruimtelijk domein en fysieke leefomgeving


En verder ben je:

 • Fulltime beschikbaar
 • In het bezit van een rijbewijs - en voor een tijdelijke klus wil jij best wat langer reizen
 • Communicatief sterk
 • Overtuigend
 • Flexibel ingesteld

Onze expertise is je springplank

YER is sinds 1987 actief als arbeidsbemiddelaar. In deze periode groeiden we uit tot een internationale speler met uitgebreide netwerken in diverse werkvelden, waaronder de publieke sector. YER denkt actief mee met bedrijven en creëert op maat gemaakte oplossingen voor actuele issues in de arbeidsmarkt. Talent Development Programs zijn een voorbeeld van zo’n oplossing, waarmee we zowel bedrijven als hoogopgeleide young professionals bedienen met maatwerk.

Geïnteresseerd?

Ben je enthousiast over dit Talent Development Program? Laat dan je gegevens achter, waarna wij contact met je opnemen.

Nog vragen? Neem contact op met:

Carly van der Steen
Na een hbo Management, Economie & Recht ben ik in de arbeidsbemiddeling begonnen, waar ik sinds 2012 actief in ben. Met lef en een...
Maak kennis met Carly
Nienke Jessen
Ik rondde de bachelor Commerciële Economie af en deed vervolgens als retail-areamanager onder meer coaching- en arbeidsbemiddelingservaring...
Maak kennis met Nienke