Skip to main

Traineeship Beleidsmedewerker

Volg een opleidingsprogramma en doe werkervaring op bij gemeenten. Jouw ontwikkeling staat altijd voorop.

Hero Large Starter (9) 1056X1056px Squooshed

Over het traineeship

Wil jij je carrière een vliegende start geven? Bij YER bieden we een uitdagend traineeship aan voor ambitieuze professionals die streven naar succes als Beleidsmedewerker. De trainees worden zorgvuldig geselecteerd door onze ervaren consultants en beschikken over een stevige academische achtergrond, zoals bijvoorbeeld een universitaire opleiding in Bestuurskunde.

Talent Development Program Beleidsmedewerker

Dit traineeship is een unieke kans om je theoretische kennis te combineren met praktijkervaring. Je begint met twee inspirerende dagen vol theoretische verdieping, direct gevolgd door hands-on ervaring in de praktijk. Gedurende de eerste twee maanden leggen we samen een stevig fundament voor jouw rol als Beleidsmedewerker. Je krijgt volop ruimte om zelfstandig opdrachten uit te voeren en je talent te laten zien. Klaar om jezelf te bewijzen en je carrière naar nieuwe hoogte te brengen? Sluit je dan aan bij ons traineeship en maak de sprong naar succes met YER!

Als Beleidsmedewerker bij een gemeente speel je een essentiële rol in het vormgeven en implementeren van beleid dat direct impact heeft op de lokale gemeenschap. Je bent verantwoordelijk voor het analyseren van maatschappelijke vraagstukken en het ontwikkelen van effectieve beleidsvoorstellen om deze aan te pakken. Hierbij werk je nauw samen met verschillende belanghebbenden, zoals overheidsinstanties, maatschappelijke organisaties en inwonersgroepen.

Je taken kunnen onder meer bestaan uit het uitvoeren van beleidsonderzoek, het opstellen van beleidsadviezen en -notities, het coördineren van projecten en het monitoren van de uitvoering van beleidsmaatregelen. Daarnaast vertegenwoordig je de gemeente in overleggen en bijeenkomsten, waarbij je de belangen van de gemeente behartigt en samenwerkingen aangaat met externe partijen.

Als Beleidsmedewerker is het van belang om op de hoogte te blijven van relevante wet- en regelgeving, trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Je hebt een proactieve houding, bent communicatief vaardig en in staat om complexe materie helder te presenteren. Met jouw gedrevenheid en creativiteit lever je een waardevolle bijdrage aan het beleid van de gemeente en draag je bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en kwaliteit van leven voor de inwoners.

1. Werken bij de gemeente

In de module ‘Werken bij de gemeente’ laten we je kennismaken met de gemeente. Wat is de gemeente precies? Wat doet de gemeente? Hoe ziet een gemeentelijke organisatie eruit? Deze vragen komen aan bod, maar ook: Welke rollen kom je tegen als Beleidsmedewerker? Met welke interne procedures krijg je te maken? Tot slot gaan we in op theoretische achtergronden rondom bestuurskunde en hoe gebruik je die in de praktijk? Al deze onderwerpen worden behandeld en zullen ook, in andere vormen, terugkomen in de verdere modules.

2. De Beleidspraktijk in beeld

In deze module gaan we nader in op aspecten van beleid, strategie en politiek, en word je bewust van het werken in een politiek-bestuurlijke omgeving. Je hebt kennis gemaakt met de verschillende rollen van de Beleidsmedewerker. Tijdens deze module gaan we onderzoeken hoe je werkt vanuit beleid naar subsidiëring. Tevens bieden we je een model voor een werk- en communicatiestructuur om complexe vraagstukken projectmatig aan te pakken.

3. De kunst van adviseren

In deze module leer je kennis en inzicht over de gemeente en de verschillende beleidsopdrachten in de praktijk te brengen om tot een goed onderbouwd en gedragen advies te komen. Je krijgt meer inzicht in de verschillende stappen van de beleidscyclus. Je leert om verbinding te leggen met beleidskaders, te zorgen voor financiële dekking en te zorgen voor een goede juridische grondslag. En ten slotte zul je je eigen bestuurlijk advies in de praktijk brengen, gebaseerd op de kenmerken van een duidelijk geschreven advies.

4. Persoonlijke ontwikkeling

In deze module staat je persoonlijke ontwikkeling centraal. We gaan dieper in op een aantal aspecten die gedurende de eerste modules al zijn aangestipt. Hoe ga je om met bezwaar, conflicten en integriteitskwesties, niet alleen technisch en juridisch maar ook met aandacht voor persoonlijke vragen. Ga je effectief om met je tijd en hoe kun je daar meer structuur in aanbrengen. Wat is je positie als Beleidsmedewerker en hoe verhoud je jezelf tot je opdrachtgever? Welke communicatievaardigheden zet je in en hoe kun je die effectief ontwikkelen om je deskundigheid verder te vergroten? Er wordt regelmatig gesproken over bestuurlijke sensitiviteit, maar wat bedoelen we dan precies? Wat is je intrinsieke motivatie om met bepaalde onderwerpen binnen het brede beleidsterrein van het Sociaal Domein aan de slag te gaan. Kortom, een inspirerend college!

5. Zelfstudie en eindtoets

Naast de colleges verricht je zelfstudie en maak je opdrachten die tijdens de colleges met de docent worden besproken. De docent is in de gelegenheid je hierbij individueel te ondersteunen. Het theoretisch gedeelte wordt afgesloten met een eindopdracht die je in de groep gaat presenteren.

6. Werkervaring

Naast de colleges begin je ook meteen werkervaring op te doen. YER biedt jou een gevarieerde werkplek aan van een jaar bij een gemeente met de mogelijkheid om hierna te worden overgenomen. Gedurende deze periode kun je rekenen op begeleiding en ondersteuning vanuit de gemeente en vanuit YER.

7. Evaluatie

Tijdens de eerste twee maanden zal er na 4 weken een tussenevaluatie plaatsvinden gevolgd door een eindevaluatie aan het einde van deze periode. Door het jaar heen zal er minimaal eens per 4 maanden een evaluatie ingepland worden.

8. Coaching en intervisie

Door het jaar heen worden er coaching en intervisiesessies gepland, één van de docenten zal je hierbij begeleiden.

Ons aanbod

Als we jou selecteren voor dit Talent Development Program ontvang je direct een vast dienstverband.

De overige voordelen op een rijtje:

  • Je krijgt een vast dienstverband met een proeftijd van 2 maanden
  • Startsalaris € 3.558
  • Tijdens een opdracht krijg je een eindejaarstoeslag 7,55%
  • Auto van de zaak klasse A

Wie ben jij?

Je bent fulltime beschikbaar en staat aan het begin van je carrière. Daarnaast ben je flexibel ingesteld en bereid om hard te werken aan je toekomst. Verder heb/ben je:

  • Een relevante afgeronde wo-opleiding
  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal
  • In het bezit van een rijbewijs en voor een tijdelijke klus wil jij best wat langer reizen
  • Goed in het uitzoeken van zaken en vind je het leuk om beleidsstukken te schrijven
  • Professioneel, nieuwsgierig en bovendien gemotiveerd om er een succes van te maken

Over ons

YER is sinds 1987 actief als arbeidsbemiddelaar. Sindsdien groeiden we uit tot een internationale speler met grote netwerken in allerlei werkvelden, waaronder de overheidssector.

Vanuit onze diepgaande arbeidsmarktkennis denken we actief mee met ieders ambities, en creëren creatieve oplossingen voor actuele issues. Talent Development Programs zijn een voorbeeld van zo’n oplossing, waarmee bedrijven en professionals ambities bereiken door de expertise van YER voor ze te laten werken.

Sinds 2017 leidden we ruim 550 trainees succesvol op. Ben jij de volgende die onze expertise inzet als springplank voor carrièresucces?

Er kan momenteel niet op dit programma ingeschreven worden. Zodra er weer ingeschreven kan worden komt de aanmelding weer beschikbaar.

Nog vragen? Neem contact op met:

Sam Meijs
Vanuit mijn opleiding Toegepaste Psychologie heb ik al vanaf het begin af aan interesse in mensen en wil ik ook mijn steentje bijdragen om...
Maak kennis met Sam
Wendy Noorlander
Sinds 2019 werk ik in de arbeidsbemiddeling, en maak ik duurzame matches door goed te luisteren naar je ambities als kandidaat en...
Maak kennis met Wendy
Niek Meijberg
Ik heb een achtergrond in Human Resource Management en het is mijn doel om binnen het sociaal domein organisaties en talentvolle...
Maak kennis met Niek
Laurine Hoogbergen
Ik heb pedagogiek gestudeerd en een tweedegraads lerarenopleiding gevolgd. Met die achtergrond richt ik mij nu op opdrachten binnen sociaal...
Maak kennis met Laurine
Alyssa Bos
Met een sociaaljuridische achtergrond en werkervaring in de publieke sector heb ik mij sinds juni 2018 gericht op de arbeidsbemiddeling....
Maak kennis met Alyssa
Robert Bagocius
Binnen het sociaal domein creëer ik waardevolle arbeidsrelaties tussen professionals en organisaties. Het is mijn ambitie om mensen aan...
Maak kennis met Robert
Xiara Esseboom
Tijdens mijn studie HRM aan de VU in Amsterdam ben ik in 2022 begonnen bij YER sociaal domein en daar ben ik eigenlijk nooit meer weggegaan....
Maak kennis met Xiara