Skip to main
Vijf vragen aan Hélène Oppatja – Directeur bij CBG | Centrum voor familiegeschiedenis

“We zoeken een financial die houdt van cijfers én mensen.”

Weten waar je vandaan komt, is een recht volgens het CBG. Het bevlogen team van ruim dertig medewerkers zet zich dagelijks in om stamboomonderzoek en de daarmee verbonden wetenschappen te bevorderen. Voor de financiële afdeling zoekt directeur Hélène Oppatja een senior financieel medewerker. Ze vertelt over de ambitie van het CBG en legt uit waarom aansluiten bij het team zo inspirerend is.

1. Wat is je achtergrond en waarom ben je neergestreken bij het CBG? Wat maakt de organisatie uniek?

“Net als veel mensen was ik benieuwd naar mijn eigen familiegeschiedenis en zo kwam ik op het spoor van het CBG. Van huis uit ben ik historicus, maar ik heb jarenlang een eigen onderneming gehad en daarna gewerkt in het openbaar bestuur. Het mooie is dat bij het CBG alles uit mijn carrière bij elkaar komt: geschiedenis, ondernemerschap en maatschappelijke meerwaarde. Wat de organisatie uniek maakt, is de interessante inhoud en natuurlijk de fantastische mensen die er werken.”

2. Kun je de bedrijfscultuur beschrijven en aangeven waarom die zo inspirerend is?

“Het CBG is een middelgrote organisatie waar medewerkers zich vaak voor langere tijd aan verbinden. De cultuur is informeel en collegiaal. Werken bij het CBG is inspirerend, omdat je bijna dagelijks ervaart dat je werk ertoe doet. Bij het CBG zeggen we: weten waar je vandaan komt is een recht. Daar een bijdrage aan leveren, geeft veel voldoening. Die grote en kleine successen delen we met elkaar vanuit de wetenschap dat we er ook gezamenlijk voor hebben gezorgd dat er resultaten zijn behaald. Iedereen telt daarin mee.”

3. Wat is de ambitie van het CBG? Kun je voorbeelden geven van hoe dit tot uiting komt?

“Het CBG is de landelijke autoriteit op het gebied van historische persoonsgegevens. Dit komt tot uiting door uitstekende dienstverlening te bieden, expertise te delen, onderzoek te doen, bronnen digitaal beschikbaar te maken en door publieksactiviteiten te organiseren. De komende vijf jaar gaan we grote stappen zetten op het gebied van technische innovatie om stamboomonderzoek nog toegankelijker te maken. Verder werken we hard aan thema’s als internationaal erfgenamenonderzoek, DNA en het ontsluiten van bronnen die informatie geven over voorouders uit andere landen dan Nederland.” 

4. Momenteel zoek je een senior financieel medewerker. Welke uitdagingen wachten er en welke competenties zijn belangrijk voor de juiste klik binnen het team?

“We zoeken een financial die houdt van cijfers én van mensen. Een collega die structuur aanbrengt, maar daar tegelijkertijd niet star mee omgaat. Iemand die zijn of haar collega’s proactief voorziet van rapportages en die kan vertalen naar de praktijk van non-financials. Betrokkenheid, collegialiteit en kennis van zaken zijn hierbij sleutelwoorden.”

5. Op welke manier is werken bij het CBG verrijkend voor de ontwikkeling van medewerkers?

“Je werkt in hartje Den Haag met geïnspireerde collega’s. Tijdens de wekelijkse terugkoppeling en de maandelijkse Lunch Academie krijg je mee waar anderen mee bezig zijn en praten we je bij over interessante en actuele ontwikkelingen die met het werk te maken hebben. Persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid door sport en bewegen vinden we belangrijk, dus ook daarin faciliteren we ons team.”

Meer weten over deze vacature bij het CBG? Neem direct contact op met Sharon Perez: sharonperez@yer.nl | +31 6 16 01 74 10