Skip to main
Vijf vragen aan Heiko Teuber – Directeur bij Het Waterlaboratorium

“Je krijgt te maken met alle facetten van HR én maakt deel uit van ons MT.”

Het Waterlaboratorium haalt de waarheid uit water. Vanuit Haarlem bewaken de gedreven medewerkers onder meer de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater, ondersteunen ze drinkwaterbedrijven bij het optimaliseren van hun zuiveringsinstallaties en helpen ze bij problemen in de watercyclus. Directeur Heiko Teuber zoekt een nieuwe HR Business Partner. In dit interview vertelt hij over de unieke cultuur en de belangrijke maatschappelijke positie van Het Waterlaboratorium. Ook geeft hij een inkijkje in wat de nieuwe collega allemaal kan verwachten.

1. Wat is je achtergrond en waarom ben je neergestreken bij Het Waterlaboratorium?

“Na de afronding van mijn studie scheikunde in Duitsland, deed ik ervaring op bij diverse commerciële bedrijven in de printsector. In 2011 verhuisde ik naar Nederland vanwege mijn huidige vrouw. Ik leerde vervolgens verschillende laboratoria kennen, voordat ik bij Het Waterlaboratorium terechtkwam.”

“Het Waterlaboratorium is een praktijkgerichte kennisinstelling die zich bezighoudt met de kwaliteitscontrole van het Nederlandse drinkwater. Wij onderzoeken en bewaken de hele keten, van het ingenomen oppervlaktewater tot en met het finale drinkwater. Met behulp van geavanceerde biologische en chemische analysemethoden leveren we diepgaand inzicht in de daadwerkelijke waterkwaliteit. Daarnaast beschikken we over een gedegen adviestak en een eigen methodeontwikkeling. Ook voeren we onderzoek uit, waarmee we klanten helpen hun processen verder te verbeteren. Hiervoor werken we nauw samen met andere kennisinstellingen.”

“Vroeger was de productie van drinkwater en de controle van de waterkwaliteit wellicht een saai onderwerp. Tegenwoordig is dit totaal anders. In tijden van klimaatverandering, waterschaarste en PFAS wordt elke dag duidelijk hoe groot het maatschappelijk belang van gezond drinkwater is. Dat ons werk in de primaire sector ertoe doet, is een van de grote drijfveren van alle collega’s. Bovendien opereren we zonder winstoogmerk. We kunnen ons dus volledig concentreren op de belangrijke zaken. Inmiddels hebben wij ons ontwikkeld tot een van de meest vooroplopende bedrijven in de Nederlandse waterbranche. Daar zijn we met z’n allen heel trots op.”

2. Hoe ziet de bedrijfscultuur eruit en waarom is die zo inspirerend?

“Toen ik bij Het Waterlaboratorium startte, merkte ik direct op dat de mensen een grote passie hebben voor hun vak. Ik werk met veel collega’s samen die ik graag eerder in mijn carrière zou zijn tegengekomen. Er zijn geen eilandjes, maar je komt met mensen in aanraking van alle niveaus en uiteenlopende culturen. Van de schoonmaakmedewerker tot de afgestudeerde PhD’er. Als je de sociale omgang met collega’s leuk vindt, kan je je hier uitleven. Onze organisatie is namelijk zeer mensgericht.”

“Ik heb zelden een team gezien dat zo meegaand is en bereid is nieuwe ideeën op te pakken als de mensen van Het Waterlaboratorium. Kwaliteit staat hier hoog in het vaandel. Je merkt aan alles dat onze missie iedereen motiveert: het leveren van gezond en betrouwbaar drinkwater. Dit alles creëert een unieke en aangename sfeer, die ik nooit eerder ben tegengekomen. Spreekt dit je aan, dan is werken bij het Waterlaboratorium een prachtige kans om hier onderdeel van uit te maken. Te midden van alle veranderingen in de huidige maatschappij zijn we gedreven om deze inspirerende bedrijfscultuur samen te koesteren en verder te ontwikkelen.”

3. Wat is de ambitie van Het Waterlaboratorium?

“Onze tagline is ‘Wij halen de waarheid uit water!’. Dit beschrijft de reden van ons bestaan, of in moderne termen: onze purpose. Dagelijks komen er nieuwe en tot dan toe onbekende chemicaliën op de markt en die worden in de rivieren gelost. Opwarming van het klimaat leidt tot andere bacteriënpopulaties dan vroeger. Waterschaarste maakt het nodig om nieuwe bronnen, zoals afvalwater of brakwater, serieus op hun geschiktheid voor drinkwater te onderzoeken.”

“In deze dynamische omgeving willen wij een vooraanstaande rol spelen en helpen om gezond en betrouwbaar drinkwater te blijven leveren. Die voortrekkersrol komt tot uiting op analytisch gebied, in onze rol van adviseur en uiteraard in het aantrekken en binden van gemotiveerde collega’s die met hun enthousiasme, kennis en kunde deze ambitie weten waar te maken.”

4. Momenteel zoek je een HR Business Partner. Welke uitdagingen liggen er en wat is er nodig voor de juiste klik?

“Als dienstverlenend bedrijf zijn onze medewerkers ons grootste goed. Hun enthousiasme, inzet, kennis en kunde is de basis van alle services die wij verlenen. Wij hechten veel aan een goede basis en daardoor kun je de functie breed invullen. Aan de ene kant bepaal je wat hiervoor nodig is, formuleer je HR-beleid en vertaal je dit naar daadwerkelijke procedures. Aan de andere kant ben je de zichtbare persoon op de werkvloer die het managementteam en de collega’s bij alle HR-zaken ondersteunt.”

“Veel van de HR-taken zijn bij de groepshoofden belegd. Het is aan jou om het evenwicht te bewaren tussen hun verantwoordelijkheid voor de eigen medewerkers en de ondersteuning die jij biedt bij bijzondere gevallen. Ook draag je er zorg voor dat iedereen een gezamenlijk en afgestemd HR-beleid volgt. Daarnaast hebben we een breed scala aan HR-tools beschikbaar. De uitdaging is om die onderling beter af te stemmen, te kijken waar er gaten zitten en waar we te veel of juist te weinig aandacht aan geven. De gekozen activiteiten laten aansluiten bij onze bedrijfsstrategie is een ander voorbeeld van een lopend project.”

“Om succesvol te zijn is het belangrijk dat je makkelijk contact maakt met onze collega’s en hun behoeftes boven water weet te halen. Daarnaast ben je in staat individuele en bedrijfsbelangen goed tegen elkaar af te wegen. Je geeft op een inspirerende manier invulling aan je taken, verrast ons met nieuwe ideeën en volgt die doortastend op.”

5. Hoe is werken bij Het Waterlaboratorium verrijkend voor de groei van de nieuwe collega?

“De functie van HR Business Partner omvat alle aspecten op het gebied van HR. Van het contact met de medewerker tot aan het bepalen van het HR-beleid binnen onze strategie. Er is geen betere mogelijkheid om je in de veelvoudige facetten van HR en het samenspel met de overige afdelingen te bekwamen.”

“Daarnaast maak je deel uit van ons MT. Je hebt inbreng bij alle beslissingen - dus niet alleen op HR-gebied - die binnen Het Waterlaboratorium genomen worden. Professionele en persoonlijke ontwikkeling, en het in de praktijk brengen van je opgedane kennis vinden we zeer belangrijk. Hiervoor krijg je dan ook alle ruimte en stimulans.”

Meer weten over deze vacature bij Het Waterlaboratorium? Neem contact op met Rinke Dolfsma: rinkedolfsma@yer.nl | +31 6 29 23 91 31