Skip to main
Vijf vragen aan Annelies Barnard - Directeur-bestuurder bij de Woningstichting

“Bij ons draag je zorg voor de professionalisering van de business én zet je in op maatschappelijk rendement.”

De Woningstichting is op een missie om zo veel mogelijk bewoners in Wageningen een thuis te geven. Transparantie, maatschappelijke waarde en financiële verantwoordelijkheid staan voorop in het optimaal bedienen van deze klanten. Door een nieuwe controller aan te nemen hoopt de organisatie dit ook in de komende jaren te realiseren. Wat de Woningstichting van deze nieuwe controller verwacht en waarom dit dé uitdaging is voor een analytisch ingestelde professional? Directeur-bestuurder Annelies Barnard neemt je mee.

1. Hoe ben jij in de corporatiesector terechtgekomen en wat vind je er aantrekkelijk aan?

“Jaren geleden werkte ik als organisatieadviseur en mocht ik ook regelmatig mooie opdrachten bij en voor corporaties oppakken. Toen stal de volkshuisvesting al mijn hart. Hoe mooi is het om voor een organisatie te werken met een belangrijk maatschappelijk belang? Je geeft mensen een thuis en wat je doet, doet ertoe! Een softe sector is het echter niet. In het komende decennium heeft de Woningstichting een investeringsopgave van maar liefst 250 miljoen euro. De uitdaging is om daarmee zo veel mogelijk maatschappelijk rendement te realiseren.”

2. Hoe ziet de organisatiecultuur binnen de Woningstichting eruit en wat voor persoon past hier goed bij?

“De Woningstichting is een no-nonsensorganisatie en wij kennen een doe-maar-normaal-cultuur. De betrokkenheid van de medewerkers is groot en iedereen is gedreven om de schouders eronder te zetten, omdat er een maatschappelijke opgave is die we samen moeten realiseren. Met ongeveer 60 medewerkers ken je je collega’s, maar sta je er zeker ook niet alleen voor. In een organisatie van deze omvang zijn de lijntjes kort.”

“Daarnaast zitten wij midden in een verandertraject, waarbij we ons focussen op procesgericht werken. We leggen de verantwoordelijkheden binnen de organisatie zo laag mogelijk en laten de kwaliteit van de medewerkers gelden. Samen leren en verbeteren wij, en de medewerkers krijgen hierin volop de ruimte om de organisatie mede vorm te geven.”

3. De Woningstichting zoekt een controller. Wat wordt de grootste uitdaging voor deze nieuwe collega? 

“Wij willen in de komende jaren onze vastgoedportefeuille met maar liefst 10 procent laten groeien. Als financial controller lever je daar een belangrijke bijdrage aan. Zo ontferm je je over de planning en het budget van projecten en zorg je ervoor dat de Woningstichting een gezonde organisatie blijft waarin men continu leert en verbetert. Dit doe je door (on)gevraagd advies te bieden, processen te beoordelen en wijzigingen voor te stellen.”

4. Welke eigenschappen zie jij, naast hard skills, als vereisten om in deze rol te floreren?

“Als jij in kansen denkt, risico’s als uitdaging ziet en affiniteit hebt met finance en vastgoedprojecten dan ben je waarschijnlijk de medewerker die wij zoeken. Jij bent een realistische stem in gesprek met proceseigenaren of projectleiders die overtuigd zijn van de kwaliteit van hun eigen processen of projecten. Je staat met beide benen op de grond en waar nodig ook in de modder. Je durft op mensen af te stappen, of het nu om een collega, manager of directeur gaat. Ook zeg jij waar het op staat en zoek je de verbinding met je collega’s. Je hebt bovendien gevoel voor de maatschappelijke opgaves van woningcorporaties en bent ontzettend nieuwsgierig naar wat er nu écht speelt in deze sector.”

5. Waarom kunnen kandidaten deze vacature niet aan zich voorbij laten gaan?

“Je krijgt de kans om te werken in een lerende organisatie waarin je echt het verschil kan maken. Je draagt mede zorg voor de groei van de business in haar professionalisering en ondertussen zet je volop in op de realisatie van maatschappelijk rendement. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan maak ik graag kennis met jou!”

Meer weten over deze vacature bij De Woningstichting? Neem contact op met Rinke Dolfsma: rinkedolfsma@yer.nl | +31 6 29 23 91 31