Skip to main

Vijf carrièretips uit onverwachte hoek

Wat zijn de overeenkomsten tussen een topspits van weleer, een cabaretier, een soapactrice, countryzangeres en een voormalig Mister Universe? Naast uitblinken onder druk en liefde voor hun publiek, deelden ze pareltjes van wijsheden om toe te passen op je loopbaan. Via dit blog ontdek je deze verfrissende carrièretips, afkomstig uit niet-corporate hoeken.

1. Johan Cruijff

Ik hou van werken zolang het werken is waarvan ik hou

Johan Cruijff was bijna net zo goed met woorden als met de bal, blijkt maar weer uit bovenstaande quote. Hou jij nog écht van het werk wat je doet, en dus van werken? Ontdek hier of het tijd is om te stoppen en je te focussen op een andere baan.

2. Toon Hermans

D'r gaat veel meer boven m'n pet dan eronder.

In eerste instantie geestig en als je er langer over nadenkt diepgaand: Toon Hermans stond bekend om zijn grappig verpakte briljante ingevingen. Ook de quote hierboven is er zo eentje. Want door te begrijpen dat je meer níet snapt dan wél, blijf je bescheiden. En - misschien nog wel belangrijker - je blijft hierdoor alert op mogelijkheden om bij te leren.

Bewust bijleren is dé manier om van waarde te blijven en daardoor je carrièrekoers zelf in de hand te houden. Je leest er meer over in dit artikel.

3. Joan Collins

Show me a person who has never made a mistake and I'll show you someone who has never achieved much.

Alle professionals maken fouten. Daarin is iedereen hetzelfde. De manier waarop je met je fouten omgaat en ervan leert is daarentegen wél uniek per persoon. De Engelse topactrice Joan Collins laat zich niet definiëren door haar vergissingen maar door haar prestaties, blijkt uit de quote hierboven.

Ook jij kunt dit. Begin bijvoorbeeld met dit blogartikel, waarin we uitleggen hoe je je zwakkere punten op een sterke manier omschrijft.

4. Dolly Parton

Find out who you are and do it on purpose.

Weten wie je bent en waaróm je bepaalde zaken belangrijk vindt in je leven en werk, is belangrijk om gemotiveerd te blijven tijdens je carrière. Countryzangeres Dolly Parton werd geboren met zo goed als niets en bouwde puur op karakter en talent haar eigen succesvolle imperium op.

Door te ontdekken wie ze is en te vertrouwen waarom haar doelen de hare zijn, bereikte Dolly meer dan ze ooit had gedroomd. Wat is het ‘Waarom’ van jouw werkleven?

5. Arnold Schwarzenegger

Strength does not come from winning. Your struggles develop your strengths. When you go through hardships and decide not to surrender, that is strength.

Als íemand weet wat kracht inhoudt, dan is het de Terminator wel. Wat meneer Schwarzenegger hierboven slim aanstipt, is dat de grootste lessen vaak niet uit overwinningen komen. In tegendeel: het meeste leer je van de nederlagen die je incasseert. Nederlagen dwingen je om de volgende keer een nieuwe aanpak voor een vergelijkbaar probleem te vinden.

Ga voor groei en zie je missers als startpunt voor verbetering. Door tegenslag bewust te ervaren, blijf je namelijk gedurende je hele carrière alert op groeikansen.