Skip to main
Vera Scholten - Jurist handhaving bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug

“Het meest waardevolle aan het traineeship was de koppeling tussen theorie en praktijk.”

Na de afronding van haar hbo-opleiding Rechten volgde Vera Scholten bij YER het tweejarige traineeship Jurist Omgevingsrecht. Een van haar opdrachtgevers was de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Van beide kanten klikte de samenwerking zo goed dat ze er na een jaar al in vaste dienst trad als jurist handhaving. Vera vertelt hoe ze het traineeship heeft ervaren en hoe YER haar hielp bij het waarmaken van haar ambities.

Exclusieve carrièrekans

“Werkervaring opdoen en tegelijk een leerzaam traineeship volgen, zag ik als een exclusieve kans voor mijn carrière. Toen ik via LinkedIn in contact kwam met YER was ik dus meteen enthousiast. Na mijn afstuderen wilde ik dolgraag bij een gemeente aan de slag om te ervaren hoe het er in de dagelijkse praktijk aan toe gaat. Ook wilde ik inzicht krijgen in waar een gemeente nou echt behoefte aan heeft. Bovendien was ik supernieuwsgierig naar alle extra kennis en vaardigheden die ik op zou doen.”

Directe koppeling met de praktijk

“Het meest waardevolle aan het traineeship was de koppeling tussen theorie en praktijk. Het eerste jaar vol cursussen en coachingsessies was heel leerzaam en ik kwam direct oog in oog met de dagelijkse gang van zaken te staan. Zo mocht ik een kijkje in de keuken nemen bij DUO+, de uitvoeringsorganisatie van en voor Ouder-Amstel, Diemen en Uithoorn, en op locatie bij het gemeentehuis Ouder-Amstel. Ook ontdekte ik welke wetten relevant zijn voor handhaving. Zo vond ik de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) heel interessant en ik heb er veel waardevolle informatie uitgehaald die ik direct in de praktijk kon toepassen. Handig voor als je net gestart bent, zoals ik.”

Verdiepend onderwijsprogramma

“Bij het volgen van de eerste Wabo-cursussen ging er een wereld voor me open. Vooral ten aanzien van vergunningvrij bouwen. Dit aspect beslaat namelijk een groot onderdeel van mijn werkzaamheden en mijn kennis hierover is meteen inzetbaar. Een mooie aanvulling op mijn studie die op dit gebied alleen wat basiskennis bood. Heel waardevol om zo de verdieping in te gaan.”

Aanvullende trainingen voor verbetering skills

“Daarnaast waren YER-cursussen als ‘Verbeter je communicatieve vaardigheden’ en ‘Hoe schrijf je een goede brief’ ook heel nuttig. Je leert hoe je een duidelijke toon aanslaat richting de gemiddelde burger. Bij mij ging er echt een lampje branden, toen ik ontdekte dat niet iedereen hetzelfde leesniveau heeft. En van hoeveel toegevoegde waarde is het eigenlijk om veel wetsartikelen in een brief te noemen? Het is efficiënter om mijn communicatie af te stemmen op de wens van de gemeente en de (formele) toon van de andere partij. Nadenken over wat daarin de beste keuzes zijn, is heel verhelderend.”

“Andere cursussen over bestemmingsplannen bijvoorbeeld hadden niet direct veel raakvlakken met mijn vakgebied, maar boden wel nuttige achtergrondinformatie. En ook belangrijk: tijdens de cursussen maakten we enorm veel plezier met elkaar.”

Persoonlijke begeleiding door coach

“In de sessies met mijn coach Maarten Halkes leerde ik met een andere blik naar mezelf kijken, heel interessant! Je denkt na over vragen als hoe functioneer ik op mijn werkplek, waar loop ik tegenaan, hoe zorg ik ervoor dat ik goed in mijn vel zit. Dit besprak ik zowel op individuele basis met Maarten, als met mijn opdrachtgever erbij. Er was veel ruimte voor opbouwende feedback en het mooie was dat dit nooit als kritiek voelde. Door dit tweerichtingsverkeer maak je elkaar juist beter.”

“De coachingsessies met Maarten waren ook zo fijn, omdat je met een onpartijdig iemand kan bespreken waar je tegenaan loopt. Het was heel waardevol dat Maarten goed doorvroeg en de diepte inging, zodat je op een gegeven moment zelf inzag wat de oorzaak van een probleem was.”

Nuttige persoonlijkheidsanalyse

“Ik kreeg ook de mogelijkheid een DISC-analyse te doen. Dit is een behulpzame tool die inzicht geeft in hoe je het best met elkaar samenwerkt. Door middel van een kleurenanalyse definieer je ieders voorkeursgedrag. Zo vraagt iemand die rood is om een andere benadering dan een groene persoonlijkheid. Heel bizar hoe deze analyse je karakter weet te duiden en je nieuwe inzichten geeft, en dat het vervolgens ook nog klopt.”

Warme herinneringen aan YER

“De samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug beviel van beide kanten zo goed, dat ik na een jaar al een aanbod kreeg. Een geweldige kans natuurlijk, maar het was ook een beetje abrupt dat mijn traineeship al zou stoppen. Ik kon niet alle cursussen afronden en dat voelde wat onvolledig. Bovendien had ik het naar mijn zin bij YER en kon ik geen afscheid nemen van mijn groep, omdat er in de tussentijd geen cursussen meer waren.

Ik heb genoten van een fantastische coach en enorm leuke medetrainees om samen uitgebreid mee te sparren en ervaringen uit te wisselen. Daar heb ik echt warme herinneringen aan. Maar tegelijk was ik na een jaar wel klaar voor meer verdieping.”

Carrièrewens komt uit

“Toen ik startte bij YER, was het mijn ambitie om bij een inspirerende gemeente in vaste dienst te treden. Die wens is voor 100% uitgekomen. Mijn functie is veelzijdig en breed. Ik ben betrokken bij alles wat er in de openbare ruimte gebeurt en leer overtredingen te constateren en juridisch te onderbouwen. Dit kan er bijvoorbeeld toe leiden dat een bouwwerk gesloopt wordt, omdat de bouw ervan in strijd is met het vergunningvrije bouwen en/of het Omgevingsplan. Ik zit helemaal op mijn plek en er valt nog zoveel meer te ontdekken dat ik zeer gedreven ben om de komende jaren alle kneepjes van het vak te leren.”