De voor- en nadelen van perfectionisme
Perfectionisme heeft op de werkvloer volgens Harvard-onderzoek voor- en nadelen. De nadelen wegen het zwaarst:
Voordelen
- Je bent een kei in imperfecties spotten en oplossen
- Je bent gemotiveerd, vastbesloten, vasthoudend en gedreven
Nadelen
- Je hebt een grotere kans een workaholic te worden
- Je loopt een verhoogd risico op burnoutklachten en in uiterste gevallen zelfs depressie en angststoornissen
De Harvard-onderzoekers onderscheiden twee soorten perfectionisme:
De eerste, excellentie-zoekend perfectionisme, fixeert zich op extreem hoge normen. Perfectionisten die uitmuntendheid nastreven, evalueren niet alleen hun eigen prestaties streng, maar hebben ook hoge verwachtingen van anderen.
De tweede, mislukking-vermijdend perfectionisme, is obsessieve bezorgdheid om en een afkeer van het niet halen van hoge prestatienormen. Falen-vermijdende perfectionisten zijn bang dat hun werk niet helemaal goed, of goed genoeg is en geloven dat ze het respect van anderen verliezen als ze geen perfectie bereiken.
De 80-20-regel damt perfectionisme in
Maar niet getreurd, beste perfectionisten. Stressexpert Thijs Launspach deelde onlangs in een AD-interview namelijk een praktische tip die je perfectionisme indamt: de 80-20-regel.
Deze regel geldt voor zaken die geen topprioriteit hebben en waar niet alles tot achter de komma hoeft te kloppen. Het komt volgens Launspach neer op “weten wanneer je goed gebruik kunt maken van je perfectionisme, en wanneer niet.”
Je past de 80-20-regel dus níet toe bij belangrijke presentaties, berekeningen, analyses et cetera. Voor alle andere zaken geldt, zoals Launspach zei tegen AD:
…gebruik de 80/20-regel. Die stelt dat iets voor 80 procent goed krijgen ongeveer 20 procent van je tijd en energie kost. Maar aan de laatste 20 procent die nodig is om iets echt perféct te krijgen, kun je zomaar 80 procent van je tijd en energie kwijt zijn. Het is een investering die maar zelden de moeite waard is: een ‘8’ is ook al hartstikke prima. Het voorbereiden van een vergadering, het opstellen van een mailtje, een eerste versie van een tekst schrijven - het hoeft allemaal lang niet perfect te zijn. Sterker nog: waarschijnlijk heeft niemand het door als je hier en daar een steek laat vallen.
Perfectionisten presteren niet beter dan anderen
Via eerdergenoemd onderzoek is wetenschappelijk bewezen dat prestaties en perfectionisme los van elkaar staan: perfectionisten zijn dus niet beter in hun werk dan niet-perfectionisten.
Pak daarom je momenten om perfectionisme voor je te laten werken en maak het jezelf de rest van de tijd gemakkelijker. That’s perfectly fine.