Skip to main
Rosa Hodenpijl – Trainee Smart Buildings – Detachering – Installatietechniek

“Ik werk lekker autonoom en iedereen staat open voor mijn ideeën”

Rosa Hodenpijl werkt via YER bij 4AMS als trainee Smart Buildings. Je ontdekt in dit artikel onder meer waarom Rosa koos voor dit werk-leertraject, waar haar toekomstambities liggen en waarom de technische startupsetting bij 4AMS haar energie geeft.  

“Tijdens mijn studie Facility Management werkte ik aan een project waarin hard services aan bod kwamen: het installeren en onderhouden van gebouwgebonden installaties voor onder meer luchtbehandeling, verwarming en brandbeveiliging. Ondanks mijn niet-technische achtergrond was ik direct enthousiast over dit project. Slimme gebouwen ontwikkelen via digitalisatie-oplossingen kwam namelijk al eerder aan bod tijdens mijn studie en boeide me enorm. Bovendien wilde ik tijdens mijn carrière gaan bijdragen aan een betere wereld, door me in te zetten in bijvoorbeeld de energietransitie.  

Ik was mijn scriptie aan het schrijven toen ik via LinkedIn werd benaderd voor het YER-traineeship Smart Buildings [LINK]: een combinatie van werken in en leren over de utiliteitsbouw. Vrij snel daarna, tijdens een videogesprek – we zaten midden in de coronatijd – vertelde Victor van YER [LINK] me alle details en raakte ik ervan overtuigd dat dit traineeship mijn volgende stap was.” 

Startupsfeer zorgt voor maakbaarheid  

“Inmiddels werk ik naar volle tevredenheid als YER-trainee bij 4AMS: een samenwerkingsverband van Croonwolter&dros, ENGIE, SPIE en KLM, waar ik samen met mijn collega's verantwoordelijk ben voor het beheer en onderhoud van gebouwgebonden installaties in KLM-vastgoed.  

Mijn werk en de projecten zijn divers en leren me veel – net zoals mijn collega's. Er werken hier veel verschillende types, met allemaal eigen expertises, ervaringen en werkwijzen. 4AMS is bovendien een jonge organisatie die flink groeit. Daardoor heerst hier een soort startup-vibe: veel van onze processen zijn nog maakbaar en relatief makkelijk stuurbaar als ze niet werken zoals verwacht. Bovendien hoef ik niet langs zes managers om akkoord te krijgen op een proceswijziging die ik bedenk.” 

Ik werk dus lekker autonoom en merk dat iedereen hier openstaat voor mijn ideeën. Het voelt daardoor meestal helemaal niet alsof ik trainee ben. Dat was aan het begin wel even anders: de eerste twee maanden ging er inhoudelijk veel langs me heen, alleen al omdat begrippen op de werkvloer worden afgekort of gecodeerd. Na de voor mij best pittige basiscursus installatietechniek was dit gelukkig verleden tijd. Ik leerde daar snel alle basisprincipes, veelgebruikte termen en afkortingen uitgebreid kennen. Sindsdien begrijp ik onze techneuten goed als ze me bijvoorbeeld uitleggen waarom we zaken op bepaalde manieren aanpakken én kan ik ze gerichte vragen stellen.” 

Gegroeid via trainingen en werk 

“Ook volgde ik vanuit mijn duurzaamheidsambities de training Energieprestatie Utiliteit, die ingaat op energie-labeling van gebouwen. Ik leerde onder meer waar je op moet letten bij het labelen, wat er precies wordt gestimuleerd en waar gebouweigenaren op worden afgerekend.  

Door dit soort cursussen en het afwisselende werk binnen 4AMS, kom ik telkens dichter bij de professional die ik wil worden. Ik begon op een administratieve functie: werkvergunningen opstellen, waarmee met akkoord van alle belanghebbenden werk kan worden opgestart. Zo leerde ik de basics kennen, zoals de afkortingen en installaties waar we mee werken. Na een halfjaar ging ik door naar de projectafdeling, waar ik werkte aan planningen en calculaties voor projecten. Nu zit ik in de transitiefase richting een volgend team. Daar ga ik verduurzamingsmogelijkheden voor KLM in kaart brengen via gebouwanalyses, om van daaruit nieuwe projecten te starten of al bestaande onderhoudsoplossingen te implementeren.” 

Doelen en ambities via YER bereikbaar en concreet  

“Ik ontwikkel me via het traineeship Smart Buildings binnen een paar jaar tot de professional die ik wil worden, in een werkveld waarover ik gepassioneerd ben. Ik voel me verbonden met 4AMS, maar ook met YER als detacheerder.  YER organiseert regelmatig events voor alle technische professionals. Zo beleefden we samen onlangs een dag vol entertainment, ontmoetingen en gezelligheid in het Spoorwegmuseum. 

Als jij ook toekomstambities hebt - hoe concreet of vaag ze dan ook zijn - dan raad ik je aan om contact op te nemen met YER. Vanwege het grote netwerk en de vele opties voor starters, is er meer mogelijk dan je waarschijnlijk denkt of je kunt voorstellen. Ga dus vrijblijvend het gesprek aan, krijg je opties helder in beeld en wie weet, zet jij binnenkort net als ik via YER je Ambitions in motion.”