Skip to main
Patrick Zimmerman - Teammanager Inkomensbeheer bij Stroomopwaarts

“Ik kon direct vanaf Karims start een flinke stap terug zetten”

Patrick Zimmerman is in eerste plaats Teammanager Inkomensbeheer bij Stroomopwaarts, maar is daar ook verantwoordelijk voor flink wat andere teams en projecten. In zijn drukke werkleven wordt hij regelmatig bijgestaan door YER. Je ontdekt in dit artikel onder meer waarom samenwerken met Esther Ollefers van YER Patrick opvallend goed bevalt, en hoe YER-professional Karim de druk op zijn team vakkundig verlaagt.   

“Als Teammanager Inkomensbeheer bij Stroomopwaarts leid ik een team Consulenten Inkomensbeheer, het team Terug- en Invordering en een team dat aanvragen voor bijzondere bijstand afhandelt. Ook voer ik het team Maatschappelijke Opvang Dak- en Thuislozen aan én ben ik onder meer druk als procesmanager van de uitkeringsadministratie. Ik hoef me dus nooit te vervelen, en daar voel ik me prettig bij.  

Ik begon 33 jaar geleden bij Sociale Zaken als kwaliteitsmedewerker, waarna ik juridisch adviseur werd. Dat vond ik een mooie functie, maar ik ben op een gegeven moment toch de leidinggevende kant op gegaan. Als fan van empathisch leiderschap vind ik het sindsdien prachtig om talenten van mijn medewerkers in beeld te krijgen. Samen iets opbouwen, en vooral mensen het vertrouwen geven dat ze dat kunnen én fouten mogen maken, geeft me nog veel meer energie dan mijn juridische werk."

YER-professional gedijt in complexiteit

“We zoeken bij Stroomopwaarts vaak mensen op zeer korte termijn. Ondanks tijdsdruk blijft het voor mij belangrijk om te ontdekken of mensen in een team passen qua persoonlijkheid, drijfveren en kwaliteiten. Heb ik te maken met iemand die opbloeit door veel productie te draaien, of zit er iemand tegenover me die juist complexe vraagstukken kan gaan uitzoeken? 

Bij YER-professional Karim voelde ik vrijwel direct dat hij geen type is voor ‘productiewerk’, maar iemand die juist opbloeit door zich vast te bijten in uitdagende vraagstukken. Dan zit hij in zijn kracht en krijg je hele mooie uitkomsten. Zo nam Karim [LINK] bijvoorbeeld vrijwel direct in een complexe zaak de complete regie op zich. In serieuze gesprekken met hem, de cliënt en allerlei hulpverleners, kon ik al vanaf zijn start een flinke stap terugzetten. Ik droeg de verantwoordelijkheid over, met het volste vertrouwen dat het goed zou komen. En dat gebeurde ook: Karim deed diepgravend onderzoek en schreef een uitvoerige en heldere rapportage, waardoor alsnog een uitkering kon worden toegekend met terugwerkende kracht van een aantal jaren. De cliënt heeft sindsdien zijn leven weer goed kunnen oppakken.  

Sindsdien weten we als team dat we complexere zaken kunnen overdragen aan Karim. Elk teamlid heeft hierdoor 10 tot 15 minder casussen op de plank, en Karim heeft ongeveer 65 werkprocessen op voorraad. Niemand jaagt hem op, want iedereen vertrouwt op tijdige en correcte afhandeling. Deze win-win schept enorm veel lucht.”

YER trekt snel de juiste mensen aan

“Werken met een flexibele schil past bij Stroomopwaarts. We hebben eigenlijk altijd wel werkzaamheden die op voorhand niet in te schatten zijn. In 2022 heb ik bijvoorbeeld drie volledige extra projecten gedraaid: leefgeld Oekraïne, gedupeerde toeslagenouders én de energietoeslag. Naast het aansturen van mijn 30-koppige team, werden me dat wel erg veel ballen In de lucht.  

Ik ben daarom blij dat Esther van YER voor die extra projecten in korte tijd een aantal goede mensen aantrok. Als ik met veel haast een professional nodig heb, dan kan diegene vaak al binnen twee weken bij ons aan het werk zijn. Het is daarom heel fijn dat Esther in dit soort korte maar intensieve trajecten altijd bereikbaar is via telefoon, mail en WhatsApp. We hebben een opvallend goede werkrelatie, waarin we vlot schakelen en vaak aan een paar woorden genoeg hebben.” 

Samen traineeships bedenken

“In de huidige arbeidsmarkt zitten bijna alle goede consulenten simpelweg op een klus of bij een vaste werkgever. Andere arbeidsbemiddelaars stellen me daarom weleens hun b- of zelfs c-keus qua sollicitanten voor, voor mijn gevoel. Daar ga ik niet in mee. Ik geloof in deze markt veel meer in het inzetten van gemotiveerde trainees, wat ik dan ook vaak samen met Esther organiseer. Beter een goed aantal onervaren maar gemotiveerde mensen aan boord, dan een paar ervarene waarmee het niet klikt. Daarom ben ik binnen Stroomopwaarts vanaf 2016 bezig met traineeships, en zagen we sindsdien maar liefst 70 trainees leren, groeien en opbloeien in onze teams. Een aantal daarvan zijn nu in dienst bij Stroomopwaarts en velen zijn klaargestoomd voor de detachering. 

Omdat YER zich ook fanatiek focust op starters, zie ik genoeg mogelijkheden om samen te verkennen. Nieuwe traineeships bedenken, bijvoorbeeld voor startende financieel medewerkers. Vanwege de fantastische samenwerking die ik ervaar met Esther en YER, kijk ik ernaar uit om de opties te verkennen en samen oplossingen neer te zetten die personeelskrapte tegengaan.”