Skip to main
Patrick Luijkx - Business Development Manager - YER

"Ondernemende cultuur."

Patrick Luijkx heeft een commerciële achtergrond en is business development manager bij YER Executive. Dit is een nieuwe functie die hem op het lijf geschreven is. Hij adviseert bedrijven over human capital-vraagstukken en brengt opdrachtgevers in contact met de juiste gespecialiseerde consultant. Hoe is deze nieuwe functie ontstaan en waarom is de match tussen hem en YER Executive zo goed?

“Als je bij YER Executive werkt, heb je veel invloed op de invulling van je functie en de manier hoe je jezelf ontwikkelt. Je bent als het ware verantwoordelijk voor je eigen succes. Deze mentaliteit past goed bij mij, want het voortouw nemen en de lijnen uitzetten, dat staat mij aan. Van jongs af aan heb ik dit al in me: ik ben het jongetje dat oliebollen verkoopt aan de hele buurt en de hond voor je uitlaat. Het grappige is dat toen ik bij YER Executive startte, mensen zeiden dat het niks voor mij zou zijn, omdat ik te ondernemend ben qua persoonlijkheid. Maar juist omdat dit ondernemende aspect ingebakken zit in de bedrijfscultuur, hoef ik niet in een keurslijf te acteren. Zo kan ik me volledig richten op de gebieden waarin ik geïnteresseerd ben.” 

Medewerkers maken het verschil

“Voor YER Executive vorm jij als medewerker de kern van het bedrijf en daarom is er veel oog voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Dit sluit geheel aan bij mijn overtuiging dat mensen het cruciale verschil maken binnen een organisatie. Als je succesvol wilt zijn met je bedrijf, zijn je mensen je belangrijkste asset. Bij YER Executive word je weliswaar afgerekend op output, maar het management doet er alles aan om je te ondersteunen met bijvoorbeeld interne trainingen of persoonlijke coachingstrajecten. 

“YER Executive legt de focus op waar je goed in bent. Vergelijk het met een kind dat thuiskomt met zes achten en een vijf op het rapport. Dan gaat vaak alle aandacht naar de verbetering van die vijf, terwijl het juist interessanter is om van de achten negens of misschien wel tienen te maken. Als je dit op je functie toepast, scoren collega’s misschien wel die acht waar jij een vijf voor hebt. Met andere woorden: als jij doet waar je goed in bent, geeft dat positieve energie. Niemand krijgt in die zin een burn-out van hard werken, maar wel van dingen doen die je niet leuk vindt of waar je geen energie van krijgt.” 

Ruimte voor nieuwe functie

“In de jaren dat ik actief was als consultant en manager, heb ik ontdekt dat míjn kracht ligt bij het in gesprek gaan en strategisch meedenken met klanten. Toen YER Executive behoefte kreeg aan een functie waarbij de focus exclusief op de contacten met opdrachtgevers zou liggen, was dit voor mij een mooie kans. Het doel was om voor bestaande klanten het aanspreekpunt te zijn en om nieuwe opdrachtgevers te informeren over onze diensten en te koppelen aan de juiste consultant. Vincent Lee en ik besloten een case uit te werken voor de positie van business development manager.

“Het was zeer stimulerend dat de directie ervoor openstond om uit te proberen of dit zou werken. Dat we deze functie konden creëren, is typerend voor het ondernemende karakter van YER Executive. Mijn ontwikkeling tot business developer heeft mijn commerciële competenties verdiept. Het geeft voldoening dat ik met mijn inbreng mensen en organisaties kan stimuleren om in hun kracht te komen en het beste uit zichzelf te halen.” 

Specialisten in de breedte

“Het team van YER Executive barst van de ambitie en is zeer energiek. Het is heerlijk om samen met zulke enthousiaste en goed opgeleide collega’s te werken aan een hoger doel waar iedereen met 100% voor gaat. Natuurlijk is het zo dat we geen raketten bouwen, maar ons vakgebied is enorm veelzijdig. Je moet geïnteresseerd zijn in mensen, kennis hebben van HR, commercieel zijn en uit de voeten kunnen met projectmanagement. Als je acht verschillende procedures hebt lopen, moet je weten hoe je alle ballen in de lucht houdt en waar de prioriteiten liggen.” 

“Door alle functiegebieden die we in huis hebben, zijn we zijn weliswaar een generalist, maar onze consultants zijn stuk voor stuk specialisten in hun eigen vakgebied. Finance consultants hebben vaak een Big 4-achtergrond, die van Legal zijn jurist en ik heb een sales-marketingachtergrond en ervaring als ondernemer. We zijn dus specialisten in de breedte. Samen met deze mooie mix van mensen het verschil maken is zeer motiverend.” 

Focus op kwalitatieve groei

“Ons team heeft werving en selectie binnen YER Executive op de kaart gezet. We zijn een gedegen bedrijf aan het bouwen met een onderscheidende kwalitatieve aanpak. Door als inhoudelijke businesspartner samen te werken en mee te denken met onze opdrachtgevers en kandidaten, streven we voor hen naar zo veel mogelijk toegevoegde waarde. Groeien om het groeien is geen doel op zich. We nemen niet klakkeloos iedereen aan, maar selecteren kandidaten waarvan wij denken dat ze bijdragen aan de kwaliteit die we willen bieden. Zo verbeteren we onszelf constant, waardoor we onze klanten nog beter van dienst zijn.” 

Tijd nemen voor elkaar en genieten van succes

“Naast dat mijn collega’s betrokken zijn bij hun werk, maken we tijd vrij om te ontspannen, te reflecteren en te genieten van wat we hebben bereikt. Om het werkplezier te vergroten organiseren we regelmatig leuke incentives met een wedstrijdelement en we zetten medewerkers in het zonnetje. In mijn huidige functie spreek ik mijn collega’s regelmatig en dan valt het altijd op hoe oprecht iedereen in elkaar geïnteresseerd is en hoe open we met elkaar omgaan. We delen niet alleen onze successen, maar zijn ook een luisterend oor als het een keer tegenzit. Ook privé onderhouden veel collega’s contact met elkaar. Het motto ‘Als je doet waar je hart naar uitgaat, dan hoef je eigenlijk niet meer te werken’ is wat mij betreft zeer van toepassing op YER Executive.”