Skip to main

Nieuwe baan? Schrijf een acceptatiemail

Er is je een nieuwe job aangeboden en je wilt ervoor gaan. Dan is nú het moment om per e-mail te bevestigen dat je de baan accepteert. Ontdek via dit blog waar je op moet letten en verstuur een op-en-top professionele acceptatiemail.

Voorafgaand aan je acceptatiemail

Met een goede acceptatiemail laat je zien dat je enthousiast bent én je contractvoorwaarden helder voor je hebt. Want ook wanneer je al mondeling akkoord bent, is het belangrijk om de arbeidsvoorwaarden en startdatum van je nieuwe baan officieel via mail te bevestigen. Vraag daarom altijd om een concreet, zwart-op-witaanbod voordat je akkoord gaat.

Je hoeft het voorstel niet direct te beantwoorden. Als je potentiële nieuwe werkgever geen termijn stelt, is het prima om bijvoorbeeld te vragen om 24 uur reactietijd. Die gaat dan in op het moment dat je het aanbod ontvangt. Dat is ruim voldoende tijd om te checken of het aanbod klopt met wat je mondeling bent overeengekomen, eventuele vragen te stellen en vervolgens 100% zeker te weten of je ervoor wilt gaan of niet.

Tips voor je acceptatiemail

Je schrijft een complete, professionele en enthousiast overkomende acceptatiemail door de volgende pointers op te volgen:

  • Hou het kort. De lezer van je bericht heeft het waarschijnlijk druk. Neem daarom alleen de hieronder omschreven onderwerpen op, zonder langdradig te worden.
  • Zet je naam in het mailonderwerp. Om zeker te zijn dat je mail wordt geopend, zet je in het onderwerp dat je bevestigt dat je de functie accepteert én je voor- en achternaam. Een goede onderwerpregel ziet er zo uit: Bevestiging acceptatie dienstverband Marketing Manager, Julie Wong.
  • Richt je mail aan de persoon die jou de baan aanbood. Ook als je mailt met bijvoorbeeld een info@-adres, open je het bericht met ‘Beste/Geachte’, plus de naam van degene die jou het aanbod heeft verstuurd.
  • Bevestig je acceptatie en de arbeidsvoorwaarden. Benoem dat je de baan als [functietitel] per [datum] aanneemt. Herhaal het afgesproken loon, aantal werkuren per week en de andere arbeidsvoorwaarden uit het aanbod.
  • Benoem je motivatie. Bedank je lezer voor het aanbod en/of prettige sollicitatietraject. Voeg toe dat je ernaar uitkijkt om bij te dragen aan bijvoorbeeld de bedrijfsmissie of teamdoelen.
  • Check-check-dubbelcheck. Het laatste wat je wilt, is onprofessioneel overkomen wanneer je bevestigt dat je gaat beginnen. Voordat je dit belangrijke bericht verstuurt, controleer je het dus uitgebreid op grammatica, volledigheid en spelling, inclusief de naam van de ontvanger.

Vier je overwinning, dat is gezond

Nadat je jouw acceptatiebericht verstuurt, kun je genieten van het vooruitzicht op je nieuwe baan. Jóuw persoonlijkheid, ervaring, motivatie en brains bezorgden je deze volgende carrièrestap. Chapeau!

If we all did the things we are capable of, we would literally astound ourselves.

 - Thomas Edison

Je hebt ’t mooi voor elkaar en dat mag je vieren, ook volgens de wetenschap. Het vieren van persoonlijke overwinningen is namelijk een positieve ervaring, die dopamine aanmaakt in je brein. Dit stofje heeft ongekend positieve effecten op onder meer je lichaamsfuncties, concentratievermogen en leercapaciteit. Hartstikke handig voor je nieuwe job, dus zet die bloemetjes maar lekker buiten.

Tips tot slot

Als je ook de rest van de route naar je nieuwe baan soepel wilt laten verlopen, helpen we je graag met:

Bronnen: ForbesThe Balance Careers