Skip to main
Michel Schols – Work package manager bij Thales

''Wil je jezelf leren kennen en werkervaring opdoen, kies dan voor detachering.”

Als ambitieuze professional koos Michel Schols ervoor samen te werken met YER. Via diverse consultants, waaronder Freek Westerveld, maakte hij kennis met diverse, inspirerende opdrachtgevers. In dit interview vertelt hij hoe YER hem hielp zijn richting te bepalen en wat de voordelen van detachering zijn. Bovendien geeft hij tips voor de volgende stap op de carrièreladder.

Managementrol als carrièrekans 

"Constant blijven leren en nieuwe ervaringen opdoen, dat zat er bij mij al vroeg in. Vanuit mijn liefde voor techniek ben ik van het vmbo elektrotechniek doorgestroomd naar het mbo. Via een verkort traject rondde ik vervolgens de hbo-studie Informatica in Emmen af. Door veel kleinschalig projectonderwijs raakte ik al vroeg gewend aan samenwerken in kleine, compacte teams."  

"In de loop van mijn carrière ontdekte ik dat ik me meer op de persoonlijke ontwikkeling van mensen wilde richten. Hoe werk je het beste samen en ondersteun je mensen optimaal? Toen YER belde over de vacature voor group leader NPD XRD bij Malvern Panalytical paste dat helemaal in mijn plan. Er zat een mooie overlap tussen mijn opgedane ervaring en datgene waar ik naartoe wilde werken. Dit was een buitenkans om mezelf als peoplemanager te ontwikkelen."  

Aansluiting bij ambitie

"Tijdens het eerste gesprek bij Malvern Panalytical was ik aangenaam verrast door de openheid en nieuwsgierigheid van de senior manager NPD, mijn toekomstige leidinggevende, naar mij als mens. In plaats van te focussen op de technische hardskills wilde hij mij ook als persoon goed leren kennen. Ik voelde me direct thuis in de leergierige omgeving en informele bedrijfscultuur.”

“Het creëren van een lerende omgeving geeft mij namelijk veel energie. Het is dé manier om een organisatie uit te bouwen en medewerkers te ondersteunen. Je kunt rustig stellen dat ik een echte teamspeler ben. Door het beste uit mensen te halen haal ik ook het beste uit mezelf, want zo versterken we elkaar. De ontwikkelingsmogelijkheden en de kans om zowel mijn coachings- als projectmanagmentvaardigheden te kunnen gebruiken sloten dus goed aan bij mijn ambitie.”

YER opent nieuwe deur

“Ik beleefde een geweldige tijd bij Malvern Panalytical. Maar toen de organisatie een nieuwe structuur kreeg, kwam mijn functie te vervallen. Dat was wel even een verrassing. Gelukkig stelde de engineering director mij ruim op tijd op de hoogte en kreeg ik van hem alle support om een nieuwe uitdaging te vinden. Ook Freek Westerveld van YER sprong bij en bood snel een aantal opties waar ik mee aan de slag kon.”

“Zo raakte ik in gesprek met Thales in Huizen. Een bedrijf dat niet geheel onbekend voor me was, want een aantal jaar geleden was ik er al eens werkzaam geweest. Toen ik er binnenstapte, herkende de receptionist mij dan ook meteen en wat volgde was een leuk weerzien met allerlei oud-collega’s. Dit voelde als thuiskomen, want het klikte direct weer.”

“Mijn huidige functie ligt in het verlengde van mijn vorige rol als group leader. Binnen de ontwikkeldivisie startte ik met de begeleiding van een team en inmiddels vallen ook andere teams onder mij. Ik ondersteun de engineering director op het gebied van HR , help teams met de planning en voer individuele en gezamenlijke gesprekken met collega’s. Het is motiverend om opnieuw onderdeel te zijn van een warm, leergierig en betrokken team.”

Professionele begeleiding en feedback 

“De professionele begeleiding en feedback van het YER-team zijn heel belangrijk voor mij. Zo kan ik steeds goed inschatten of de stappen die ik neem de juiste zijn. Toen ik solliciteerde bij Malvern Panalytical was de consultant heel open over hoe de functie bij mijn profiel paste. Hij gaf duidelijk aan wat mijn sterke punten waren, maar ook waar ik mezelf kon verbeteren. Ook was het prettig dat hij een compleet beeld gaf van hoe het bedrijf in elkaar zat. Toen ik ging kennismaken, klopte dit helemaal.”

“Bij de overstap naar Thales dacht Freek goed mee over hoe we de functie het best konden invullen en hij schiep duidelijkheid over wat ik in mijn mars had. Zo werd mijn ambitie om vanuit mijn huidige positie door te groeien naar een teamleader-rol in de overwegingen meegenomen.”

Detachering helpt bij carrièrekeuze

"Werken als YER-gedetacheerde biedt veel voordelen. Ik vind het prettig dat ik de mogelijkheid heb diverse bedrijven goed te leren kennen en werkervaring op te doen. Daarnaast geeft het vaste contract bij YER veel zekerheid en stabiliteit. Bovendien is het vooruitzicht dat ik na afloop van mijn detacheringsperiode kan overstappen naar mijn opdrachtgever een mooi vervolg op de weg die ik ben ingeslagen."  

Wees nieuwsgierig 

"Wil je jezelf leren kennen en werkervaring opdoen bij verschillende organisaties, dan zou ik kiezen voor detachering. Vooral als je nog niet zo goed weet wat je wilt en kunt, geeft detachering geeft je de mogelijkheid om verschillende richtingen uit te proberen. Je ontdekt wat je inspireert en met die kennis kun je je carrièrepad steeds gerichter vormgeven. Nieuwsgierig zijn, ervaringen opdoen en blijven leren, dat is in mijn ogen de juiste instelling voor een mooie loopbaan. Mooi bijeffect is dat je tegelijk een netwerk opbouwt dat je nieuwe kansen biedt als je het nodig hebt." 

Maak een carrièreplan

"Daarnaast adviseer ik altijd om een carrièreplan te maken waarin je bijvoorbeeld over vijf jaar een punt op de horizon zet. In welke rol zie je jezelf en over welke ervaring wil je beschikken? Zit het onderweg een keer tegen, ga dan terug naar de tekentafel. Heeft je plan bijsturing nodig of besluit je eraan vast te houden, omdat je er echt in gelooft? Is dat laatste het geval, dan moet je vol zelfvertrouwen doorgaan."  

Heb vertrouwen

“Open staan voor verrassingen vind ik ook een belangrijke tip. Soms worden er beslissingen genomen die buiten jou om gaan en waar je geen invloed op hebt. In plaats van bij de pakken neer te zitten, ga je er beter positief mee om en doe je er alles aan om het beste van te maken. Vertrouwen hebben gaat je dan helpen, want er komt altijd wel weer een oplossing.”