Skip to main
Michel den Engelsen - Directeur bij Den Engelsen Bedrijfswagens

“Met een grondige wervingsstrategie heeft YER kandidaten bereikt die eigenlijk niet in de markt waren.”

Den Engelsen Bedrijfswagens is sinds 2019 de nieuwe eigenaar van Volkswagen Bedrijfswagencentrum Eindhoven en vier dealervestigingen van MAN. Voor de functie van accountmanager Trucks ging YER op zoek naar de juiste match. Behalve dat de consultant voor deze positie een geschikte kandidaat introduceerde, vervulde hij ook meteen de vacature voor accountmanager Bestelwagens. Wat waren de specifieke eisen en hoe is de samenwerking verlopen? YER gaat in gesprek met directeur Michel den Engelsen.

Wat voor bedrijf is Den Engelsen Bedrijfswagens?

“Onze organisatie verkoopt trucks en bestelwagens aan ondernemers, en onderhoudt die ook. Naast verkoop en onderhoud passen we voertuigen volledig aan volgens de wensen van de klant en we kunnen de financiering verzorgen. Elke ondernemer heeft andere eisen en dat maakt ons vak zo interessant. Ik ben in 2008 gestart als accountmanager Bestelwagens en ben vervolgens doorgegroeid tot commercieel directeur. Twee jaar geleden kreeg ik vanuit Pon Holdings de vraag of ik de vestigingen in Eindhoven, Nijmegen, Venlo en Stein als zelfstandige verder wilde uitbouwen. Dat was een mooie kans, want ik wilde altijd al ondernemen. Sinds 2 augustus 2019 heten wij Den Engelsen Bedrijfswagens. We zijn een jonge organisatie die volop aan het groeien is.”

De consultant heeft zijn wervingsstrategie grondig ingezet en kandidaten bereikt die eigenlijk niet in de markt waren. 

Met welke ontwikkelingen heb je zoal te maken?

“Elektrische auto’s zijn helemaal van nu, maar het is nog onduidelijk hoe de toekomst er precies uit gaat zien. De verwachting is dat rond 2025 zo’n 3 procent van het rijdende bedrijfswagenpark elektrisch zal zijn, maar dat kan ook zomaar meer zijn. Ik verwacht dat er voor bedrijfswagens op korte termijn niet veel zal veranderen. Met name het zware transport voor de lange afstand zal voorlopig nog op diesel rijden. Maar als de markt opeens gaat bewegen, moet je daar wel op in kunnen spelen. Ik volg die trend dus op de voet.”

Hoe draagt de bedrijfscultuur bij aan jullie succes?

“Ons team van 135 medewerkers is een mooie mix van ervaring en jong talent. We willen de beste zijn in wat we doen en we onderscheiden ons door deskundigheid. Altijd de verantwoordelijkheid nemen – óók op de werkvloer – staat bij ons voorop. Daarnaast zijn betrokkenheid en betrouwbaarheid voor ons belangrijke waarden. Iedereen beseft hoe belangrijk een truck of bestelwagen is voor een ondernemer. Of het nu gaat om een groot transportbedrijf dat met volle vrachtwagens dagelijks naar Spanje rijdt, een bakker, een installatiebedrijf of een melkvervoerder. Het bedrijf draagt mijn naam, omdat ik maximaal commitment wil tonen naar de markt en onze medewerkers. Ik ben het bedrijf niet gestart om over een paar jaar weer te verkopen, maar ik focus me op de lange termijn. Ook geloof ik sterk in de kracht van familiebedrijven. Die hanteren korte lijnen, zijn persoonlijk in hun aanpak en schakelen snel.”

Hoe ben je in contact gekomen met YER?

“Ik wilde het commerciële team uitbreiden en een kennis raadde aan om contact op te nemen met YER. We hadden een veelbelovend gesprek en het bleek precies het juiste moment voor een nadere kennismaking, want de vacature voor accountmanager Trucks was net vrijgekomen. Wat mij vanaf het eerste moment aansprak, was dat de consultant veel moeite deed om een goed beeld te krijgen van het totaalplaatje. Hij stelde de juiste vragen en wilde alles weten over de ontwikkelingen in het bedrijf, de sector en de markt. Ook was hij benieuwd naar mijn strategie voor de toekomst.”

Welke criteria waren specifiek belangrijk in het profiel?

“We zijn een jonge ambitieuze organisatie die zich constant ontwikkelt. Het is belangrijk dat nieuwe mensen flexibel zijn en willen meebewegen. We zoeken capabele mensen, met drive en ambitie om mee te bouwen aan het bedrijf. We willen deze mensen een groeipad bieden en binden voor de lange termijn. Daarom is het belangrijk dat kandidaten potentie hebben om mee te kunnen groeien. Bij de overname hebben we een merkpaspoort met onze kernwaarden gelanceerd. Dit helpt om onze bedrijfscultuur vorm te geven. Wij laten het ook zien aan mensen die bij ons aan de slag willen, zodat ze een helder beeld krijgen van waar we voor staan. Voelen ze zich niet aangesproken door wie wij zijn en waar we naartoe willen, dan moeten ze niet bij ons in dienst komen. Het is belangrijk dat ze voor 100% achter onze visie staan.”

Hoe verliep het selectieproces?

“Toen wij de vacature voor accountmanager Trucks wilden uitzetten, brak de coronacrisis uit. Even pas op de plaats zou je denken, maar nee, een groot gedeelte van onze activiteiten draaide door als vanouds. Hoewel de verkoop van trucks stagneerde, hebben we toch doorgepakt. Ik kon niet wachten om stappen te maken met het bedrijf. De overname was net rond - inclusief een ambitieus businessplan voor de komende jaren. Ik bracht de situatie in kaart en keek vooruit. Het streven was om het salesteam op orde te hebben voor de tijd ná corona, zodat we niet achter de feiten aan zouden lopen. De knop ging om en ik zei tegen het team: ‘We gaan ervoor.’"

De persoonlijke aanpak van de consultant is uniek en heb ik als heel prettig ervaren.

"Nadat het wervingstraject was gestart, introduceerde de consultant drie kandidaten. Normaal gesproken spreek je er een aantal en dan zit er misschien een geschikte tussen. In dit geval had ik met iedereen vanaf het begin een goede klik. Het waren ambitieuze jongens en ik zag het ze alle drie doen. Ik stond dus voor een moeilijke beslissing. In dezelfde periode besloten we om ook de vacature voor accountmanager Bestelwagens in te vullen."

"In het groepje van de eerste vacature zat een kandidaat die nog geen ervaring had met de verkoop van trucks, maar wel bij een truckdealer werkzaam was. Hij was ambitieus en ik zag veel potentie in hem. Ik vroeg hem of hij wilde starten met bestelwagens, zodat hij bekend zou raken met het bedrijf en de manier van werken. Op termijn zouden er dan zeker meer mogelijkheden langskomen. Het mooie was dat hij dit ook een goed plan vond, dus het was een dubbelslag. Ik heb wel met andere bureaus samengewerkt, maar ik had dit nog nooit zo meegemaakt. De consultant heeft zich met deze opdracht echt bewezen.”

Hoe heb je de samenwerking ervaren?

“Dat YER en ik zo snel op een lijn lagen, wekte vertrouwen om het bureau als partner te kiezen. De consultant wilde mij echt leren kennen en weten wat ik belangrijk vind voor het bedrijf. Je merkte aan hem dat hij goed wilde begrijpen hoe alles in elkaar steekt, zodat hij de juiste kandidaten kon voordragen. Deze persoonlijke aanpak is uniek en heb ik als heel prettig ervaren. Een ander voordeel was dat hij me betrok bij het proces en continu op de hoogte hield van de voortgang. Ik wist dus steeds waar we stonden en dat was goed voor het overzicht."

"Daarnaast heeft hij zijn wervingsstrategie grondig ingezet en kandidaten bereikt die eigenlijk niet in de markt waren, maar wel open stonden voor een nieuwe verkenning. Een van hen vertelde me dat hij niet per se wilde switchen, maar door zijn gesprek met de consultant interesse kreeg om kennis met me te maken. Uiteindelijk heb ik een hele avond met hem aan tafel gezeten, dus dat is mooi. Al met al was dit dus een zeer bevredigende samenwerking die voor de toekomst veel vertrouwen geeft.”