Skip to main

Maak indruk met je cv: schrijf een executive summary

Een executive summary is een persoonlijke samenvatting op je cv, die je tussen persoonlijke gegevens en werkervaring plaatst. Je omschrijft in een paar regels wie jij bent als professional en waarom jij de beste kandidaat bent voor de baan. In dit blog lees je waar je op moet letten bij het schrijven van executive summaries en delen we handige voorbeelden, geschikt voor diverse carrièrefases.

Waarom een executive summary op je cv?

Een executive summary werkt overtuigend als je een aantal ervaringen hebt die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Relevante ervaringen, opleidingen, certificaties en prestaties: je benoemt ze kort en bondig om bovenaan je cv een overtuigende eerste indruk te maken. Met een sterke executive summary wek je de interesse op om jouw cv uitgebreider te bestuderen.

De opbouw van een executive summary

Een executive summary bestaat doorgaans uit drie tot vijf regels en is opgebouwd uit de volgende standaardelementen:

 1. Je hoogste baantitel of diploma
 2. Aantal jaren relevante ervaring
 3. Belangrijkste verantwoordelijkheden en behaalde prestaties

Benoem je beste prestaties & kwantificeer

Een executive summary op je cv is een zelf-pitch, gebaseerd op je meest indrukwekkende prestaties. Het is alleen niet genoeg om te zéggen dat je hebt gepresteerd. Je moet met hard bewijs komen. Dat bewijs zit onder meer in:

 • Procentuele winstgroei
 • Omzetverhoging
 • Conversie en click-through-rates
 • Het aantal mensen dat je leidinggaf
 • Procesverbeteringen
 • Geldbedragen die je hebt bespaard, gemanaged of gegenereerd
 • Aantal jaren ervaring
 • Targets die je hebt behaald of overtroffen

Cijfers maken je tekst makkelijker te scannen en onthouden. Voeg daarom zoveel mogelijk harde cijfers toe aan de cv-titels die je schrijft. Hierover vertellen we je meer in dit eerder verschenen blogartikel.

Gebruik termen uit de vacaturetekst

Elke zin in een executive summary benadrukt met gebruik van duidelijke voorbeelden waarom jij de beste kandidaat bent voor de baan. Termen die de sollicitatiehouder zelf gebruikt in de vacaturetekst zijn de duidelijkste voorbeelden die je kunt noemen; je geeft je lezers daarmee letterlijk waar ze naar zoeken.

Zoek hiervoor in de functiebeschrijving naar cv-trefwoorden die het volgende beschrijven, en neem ze over in jouw executive summary:

 • Ervaringsvereisten
 • Opleidingsniveau
 • Hard & soft skills
 • Certificaties/behaalde trainingen

Voorbeelden van executive summaries

Hieronder vind je enkele voorbeelden van overtuigende executive summaries die zijn geschreven voor een starters-, een medior- en een senior-level-vacature.

Executive summary voor een onlangs afgestudeerde starter:

Recent afgestudeerde industrieel productontwerper met voorzitterservaring in studievereniging. Autodidactische software-ontwikkelaar, gecertificeerd in C# & Python. Via stage-ervaring medeverantwoordelijk voor conceptontwerpen van high-end e-bikes.

Executive summary voor medior-ervaren kandidaat:

HR-manager met 8+ jaar ervaring in organisatie met € 100 miljoen jaaromzet. Learning & Developmentstrateeg die 1.400 professionals hielp aan succesvolle leer- en ontwikkeltrajecten. Verantwoordelijk voor kostenbesparing van € 3,5 miljoen in 8 jaar tijd via o.a. retentiebeperking.

Executive summary voor seniorkandidaten:

Seniorlevel productiemanager met 15 jaar ervaring als leider van ISO-9001 gecertificeerde assemblagefabriek die 5 miljoen hightechproducten per maand produceert. Projectaanjager met implementatietalent voor efficiënte workflows, resulterend in tientallen miljoenen euro’s aan inkoopvoordelen, materiaalbesparingen en productieverbeteringen.

Extra cv-tips

We gaan ervanuit dat je met de tips en voorbeelden in dit artikel overtuigende executive summaries voor je cv’s gaat schrijven. Ben je op zoek naar meer manieren om je cv beter te maken? Lees dan ook:

Bronnen: Resume Genius & Indeed