Skip to main
Job Feenstra – Legal counsel bij Howden

“Faye begrijpt wat een organisatie inhoudelijk verwacht en ziet wat de nuances zijn.”

Na tien jaar in Zuid-Afrika gewerkt te hebben zet Job Feenstra zijn carrière voort in Nederland. Via de bemiddeling van YER-headhunter Faye Fartoux gaat hij aan de slag als legal counsel bij Howden Thomassen Compressors. Hoe heeft Job zijn loopbaan vormgegeven en welke rol speelde YER? In dit interview vertelt hij over zijn ambities en schetst hij hoe Faye hem begeleidde tijdens zijn zoektocht. Ook geeft hij aan welke spirit belangrijk is bij een succesvolle carrièrestap.

Blikveld verruimen

“Al tijdens mijn studie Rechten aan de Universiteit Leiden wilde ik mijn blikveld verruimen. Zo maakte ik lange reizen door Zuidoost-Azië en Australië. Tijdens mijn derde bachelorjaar vertrok ik opnieuw naar een land dat mij al lange tijd fascineerde: Zuid-Afrika. Zeker, de natuurpracht is overweldigend, maar het feit dat de apartheidsperiode een van de meest gecompliceerde recente geschiedenissen ter wereld is, triggerde mijn interesse in mensenrechten.”

“De stempel die deze historie nog steeds op de maatschappij drukt, is de aanleiding van veel problemen. Een interessant land dus, en vanuit juridisch perspectief waardevol om te onderzoeken hoe het samenspel tussen civiel en publiek recht in de praktijk werkt. Het hebben van een van de meest recent opgestelde, moderne grondwetten ter wereld, maakt helaas niet dat een land ook daadwerkelijk in balans is.”

Carrièrestart in Zuid-Afrika

“Ik volgde diverse juridische vakken, studeerde filosofie en lokale talen en ontmoette mijn huidige partner. Ook rondde ik mijn master Ondernemingsrecht af. Mijn scriptiebegeleiding ging praktisch helemaal via Skype en dat was in 2013 nog heel vooruitstrevend van de universiteit. Nadat ik was afgestudeerd, besloot ik mijn carrière in Johannesburg te starten. Na twee aangename stageperiodes op de Zuidas lonkte deze route weliswaar, maar ik koos voor het ongebaande pad.”

“Ik werkte als juridisch migratieconsulent voor voornamelijk westerse cliënten. Daarna was ik de rechterhand van een voormalig corporate finance lawyer van Deutsche Bank die zelf een adviesbureau in Kaapstad was gestart. Ik schreef ook mee aan zijn boek over het opzetten van bedrijven in, en overhevelen van personeel naar, zuidelijk Afrika. Dit boek is onder ons beider naam gepubliceerd.”

Andere prioriteiten, nieuw perspectief

“De volgende stap was dat ik meer met ondernemingsrecht wilde doen. Bij TotalEnergies kon ik aan de slag als legal advisor en ik deed ervaring op als investment specialist. Ik leerde veel over hoe een deal op het snijvlak van commercieel en juridisch het best in elkaar past. In de daaropvolgende jaren voelde ik me daar als een vis in het water. Maar toen veranderden de prioriteiten van mijn vrouw en mij. We kregen gezinsuitbreiding en werden geconfronteerd met het feit dat de toegang tot goed onderwijs en hoogstaande gezondheidszorg in Zuid-Afrika gecompliceerd is. Ook is de openbare veiligheid niet op orde.”

“Tijdens ons bezoek aan Nederland in 2022 besloten we ons te oriënteren op een leven in de Lage Landen. Op de LinkedIn-pagina van Faye Fartoux zag ik een aantal interessante vacatures staan. Faye en ik studeerden allebei rechten in Leiden en volgen sindsdien elkaars carrièrestappen. Ik vroeg haar of ze samen wilde verkennen welke mogelijkheden er voor mij lagen. Na tien jaar in Zuid-Afrika had ik geen accuraat beeld meer van de Nederlandse arbeidsmarkt.”

Focus op competenties

“Het was heel stimulerend dat Faye proactief meedacht en mij bij de hand nam. Ik vond het krachtig dat ze focuste op mijn kwaliteiten in plaats van op mijn jarenlange absentie in Nederland. Ik was er best onzeker over of ik na zo’n lange periode nog relevant zou zijn. Maar doordat ze de spotlight richtte op wat ik te bieden had, kreeg mijn zelfvertrouwen een boost. In vloeiend Engels aan internationale contracten kunnen werken, met veel verschillende culturen kunnen samenwerken, door mijn juridische en commerciële kwaliteiten verschillende perspectieven kunnen toepassen, en over de landsgrenzen kunnen denken, zijn namelijk waardevolle competenties voor werkgevers.”

Brede juridische rol in internationaal bedrijf

“Uit de lange lijst met vacatures viel die van legal counsel bij Howden meteen op. Een brede, juridische rol bij een bedrijf in een aansprekende branche: renewable energy transition. Ik zou in een internationale bedrijfscultuur een scala aan juridische vraagstukken oppakken, vaak met een commerciële invalshoek. Dit sloot perfect aan bij mijn achtergrond en werkervaring, en bood de verrijking waar ik naar zocht. Toen ik online kennismaakte met Howden, klikte het meteen. Ook de vervolggesprekken gaven veel inspiratie en Faye pakte haar rol van intermediair met verve op. Het resultaat? Mijn vrouw en ik konden niet wachten om onze koffers te pakken.”

Juridische achtergrond consultant grote pre

“Het is een aanwinst om iemand als Faye in mijn netwerk te hebben. Natuurlijk draagt onze persoonlijke connectie hieraan bij. Maar tegelijkertijd zie je dat het loont om je contacten niet te laten verwateren. Ook is haar juridische achtergrond een pre. Ze begrijpt wat een organisatie inhoudelijk verwacht van een legal counsel en ziet tegelijkertijd wat de nuances zijn. Zo’n positie kun je namelijk op zo veel manieren invullen. Ze heeft het totaaloverzicht om in te schatten of de match juist is. Tijdens de bemiddeling hield ze de belangen van zowel Howden als van mij goed in het oog, zodat die ook op de lange termijn zouden aansluiten.”

Creëer een realistisch zelfbeeld

“Wil je een succesvolle carrièrestap zetten, wees dan je eigen headhunter. Alles draait immers om welk perspectief je hebt. Door regelmatig in de derde persoon naar jezelf te kijken, krijg je een goed begrip van jouw rol in een organisatie. De manier waarop Faye bijvoorbeeld aan Howden heeft uitgelegd waarom ik de juiste kandidaat kan zijn, kun je ook toepassen op jezelf. Vraag je af waarom je geschikt bent voor een functie en benoem dan ook de skills die je buiten de collegebanken hebt geleerd. Die zijn vaak net zo waardevol. Door afstand te nemen van je ego, creëer je een realistisch beeld van wie je bent, wat je capaciteiten zijn en hoe de verhoudingen liggen. Ook kun je zo goed definiëren welke skills je moet ontwikkelen om klaar te zijn voor de volgende rol die je wenst op te pakken.”

Leef in het nu en realiseer je ambities

“Formuleer duidelijk welke ambities je hebt en maak ze vervolgens stap voor stap waar. Focus je op redenen om iets wél te doen in plaats van dat je allemaal beren op de weg ziet. Stel niet uit, maar leef in het nu en besef dat je de vrijheid hebt om op ieder moment de touwtjes in handen te nemen. Natuurlijk heb je niet overal controle over. Geef daarom energie aan alles waar je invloed op hebt en wees niet gefrustreerd als iets niet lukt. Dingen gaan altijd anders dan je plant of verwacht. Flexibiliteit is dan het toverwoord. Ben je niet meer geïnspireerd? Blijf dan niet hangen, maar pak de regie. Immers, nothing grows in the comfort zone.”