Skip to main
Interview Marcel L'Herminez - Senior consultant bij YER

“Als ik twijfel aan de keuze van een opdrachtgever, zal ik altijd mijn perspectief bieden.”

Na een carrièrestart bij DAF begon het bij Marcel L'Herminez steeds meer te dagen dat mensen voor organisaties het belangrijkste goed zijn. Recruitment wekte interesse bij hem op en dat leidde tot een loopbaan van meer dan vijftien jaar in de sector. De ervaren headhunter is geland bij YER en maakt onderdeel uit van het finance-team. “Ervaring en eerlijkheid maken voor het werven en selecteren van de juiste finance-kandidaten een wereld van verschil”, stelt deze doorgewinterde manager en recruitmentspecialist.

Ondernemen met hart voor mensen

Marcels carrière in recruitment loopt uiteen van het aansturen van medewerkers tot aan het opzetten van eigen ondernemingen. Dat laatste bood hem lang voldoening, maar toch bekroop hem na jaren ondernemen een belangenvraag. “Ik vroeg mij toch langzaamaan af waar ik het voor deed”, vertelt Marcel als hem gevraagd wordt naar waarom hij zijn focus verlegde naar arbeidsbemiddeling. “Ik heb mijn hele leven processen, grote organisaties en strategieën gemanaged, visies ontwikkeld en veranderingstrajecten geïnitieerd, maar mij bovenal beziggehouden met mensen. Aan de ene kant deed ik dit met een duidelijke visie, aan de andere kant door te enthousiasmeren en collega’s mee te nemen in wat stakeholders wilden.” Heeft een manager voor het menselijke binnen een organisatie geen gevoel – spreadsheetmanagers noemt Marcel deze types – dan kom je niet ver.

Opdrachtgevers behoeden voor een snel oordeel

Organisaties draaien namelijk om mensen. Deze mensen moeten binnen de context en doelen van de operatie passen. Het vooraf vastleggen van context en doelen is in Marcels optiek dan ook cruciaal voor een succesvolle recruitmentprocedure. “De vraag die je als organisatie altijd moet stellen is wat er precies nodig is in de functie. Mensen zijn waanzinnig interessant en complex, je kan niemand in een hokje plaatsen en met een functie- of competentieprofiel kan dat evenmin. Het beantwoorden van de vraag wat er nodig is, doe ik met veel gevoel. Ik ben in dat opzicht misschien ook wel een wijsneus, want waar nodig voed ik mijn opdrachtgevers ook wel eens op.”

“Binnen organisaties hebben mensen de neiging om te snel te oordelen”, heeft hij ervaren. Zelf doet Marcel dat niet en als arbeidsbemiddelaar voelt hij zich verplicht om opdrachtgevers daarvoor te behoeden. “Een kandidaat wordt niet gekenmerkt door dat ene zinnetje dat nét verkeerd viel in de laatste minuut van een kennismakingsgesprek. Zoiets kan veroorzaakt worden door zenuwen of omdat diegene de baan te graag wil. Managers en directeuren zien dat niet altijd en daarom bied ik in dat proces begeleiding.”

Graven tot de kern

In deze begeleiding komt Marcels ervaring uitstekend van pas: “Geen enkele organisatie en geen enkele kandidaat maken mij nog gek. Ik word nergens meer zenuwachtig van. Ik kan altijd de diepte in en pak door op relevante aspecten. Niet als standaard kunstje, maar omdat ik weet dat je moet blijven graven om tot de kern van het verhaal te komen. Doe je dit niet dan kan je werving en selectie net zo goed aan AI overlaten. Dat gevoel en dat menselijke waar ik op stuur, dát vormt voor mij de essentie van het vak.”

Door cultuurmatch blijft de kandidaat

Samen met opdrachtgevers werkt Marcel naar de optimale oplossing toe, maar voordat het proces definitief afgerond kan worden, beantwoordt hij één vraag: blijft de kandidaat? “Alles kan kloppen, maar als een kandidaat terechtkomt in een cultuur of team waarbij diegene van tevoren al twijfelt, heb je een probleem. Ben je van het strak plannen en ga je gedetailleerd te werk, maar kom je in een omgeving terecht waarin iedereen vanuit de heup schiet, dan ben je na drie maanden weg. Het is aan mij om er zeker van te zijn dat ook die cultuurmatch er is.”

“Dat kost tijd en die tijd gunnen partijen zichzelf niet”, weet Marcel. “Ik stimuleer de kandidaten en partijen in deze gevallen altijd om een stapje extra te zetten: praat met meer mensen dan enkel de aandeelhouder of de CEO. De omgeving moet de kandidaat energie geven. Het vraagstuk of iemand blijft, is dus eveneens puur menselijk.”

Gevoel en gerichtheid

Marcel twijfelt er niet aan: in de recruitment voert het menselijke altijd de boventoon. Combineer je zijn visie hierop met het organisatorische inzicht dat Marcel over de afgelopen decennia vergaard heeft, dan kom je uit op een stevige combinatie van gevoel en gerichtheid. Binnen finance-recruitment kunnen deze eigenschappen zeer waardevol zijn. “Het is in finance-functies immers vaak kiezen tussen eigenschappen. Zo gaan het analytische en het communicatieve bijvoorbeeld meestal niet samen.”

In kaart brengen wat organisaties willen

Wanneer de uitdaging nóg groter wordt, is als er managementverantwoordelijkheden in het spel komen. “Een gemiddelde financial heeft niet als vanzelfsprekend managementeigenschappen. Analytici kunnen procesgericht te werk gaan, maar communicatief de plank volledig misslaan. Dat kan je ze niet kwalijk nemen, want van tevoren kan je al bepalen of iemands kracht daar ligt, of juist niet. Het is aan de organisatie om inzicht te bieden in wat nodig is in de rol. Dat breng ik samen met partners in kaart.”

Meer bieden dan je eigen kennis

Het is Marcel opgevallen dat het YER-team een andere kijk heeft op recruitment dan andere spelers in de industrie. YER is georganiseerd rondom specialismes met mensen die daar écht bij horen en ervaring hebben in de specifieke werkgebieden. “Als consultant verkoop je bij opdrachtgevers dus niet je eigen expertise, maar de expertise van het merk. Je biedt meer dan alleen je eigen kennis en dat kan voor opdrachtgevers van grote waarde zijn. Je wil immers het liefst in de volledige breedte van de organisatie iets voor ze betekenen.”

“Bovendien vormt deze aanpak onderling veel natuurlijkere samenwerkingen”, merkt Marcel in de communicatie met collega’s. “Als je bij je eigen vakgebied blijft, neem je automatisch een andere specialist mee wanneer dat voor een opdrachtgever gewenst is. Bij andere bureaus worden opdrachtgevers gekoppeld aan één consultant en moet die ene consultant alles zelf doen. Dan laat je als arbeidsbemiddelaar kansen liggen en als opdrachtgever ook.”

Marcels aanpak

Marcel heeft door de jaren heen een unieke aanpak ontwikkeld die gebouwd is op vertrouwen en ervaring. Hij ziet zichzelf ook niet echt als pure consultant vanwege het organisatorische en ondernemende bloed dat door zijn aderen stroomt. “Dat brengt met zich mee dat ik perfect bij opdrachtgevers pas die graag meedenken en het proces als een samenwerking zien. YER laat mij in mijn aanpak vrij en versterkt mij als consultant door mij mijzelf te laten zijn. Dat is een groot goed en het is mij al lang duidelijk dat dat niet zo vanzelfsprekend is als dat zou moeten zijn.”

Verder praten met Marcel L'Herminez? Neem direct contact op: 06- 10 24 24 44 | marcellherminez@yer.nl