Skip to main
Gedetacheerd via YER: Maaike Rietveld – Kwaliteitsmedewerker gemeente Kerkrade en trainer YER Kenniscentrum

“YER is net als ik continu bezig met de ontwikkeling van mensen.”

Maaike Rietveld werkt via YER gedetacheerd in het sociaal domein. In een eerder interview spraken we haar over haar soepele start bij YER, professionele groeidoelen en de voordelen van detacheringswerk. Sindsdien zat Maaike allesbehalve stil. In dit interview lees je hoe het haar verder verging in Maastricht, hoe ze doorgroeit door te werken en te leren, én welke ambities ze heeft voor de toekomst. 

Doorgegroeid naar leidinggevende rol Maastricht

“Tijdens mijn vorige interview werkte ik via YER als toegangsconsulent voor de gemeente Maastricht. Ik groeide daar professioneel goed door en was gedurende mijn laatste periode in staat de manager te ondersteunen in haar taken. Een rol die gaandeweg steeds uitgebreider werd. Ik stuurde het laatste halfjaar zelfs bijna fulltime het team aan. Heerlijk, want ik ben op mijn best als mijn werkmotortje lekker toeren maakt."

"Ook het leidinggevende aspect beviel me. Niet omdat ik het zo graag voor het zeggen heb, maar omdat ik lekker in mijn vel zit als ik verantwoordelijkheid voel. Ik was als kind bijvoorbeeld altijd al een regelneefje dat graag de leiding nam als er groepjes gevormd moesten worden. Toen ik deze rol kreeg, was dat dan ook op een prettige manier spannend."

"Van teamgenoot doorgroeien naar leidinggevende was hoe dan ook alsnog uitdagend. Ik merkte bijvoorbeeld dat het – vooral in het begin – lastig was om mensen direct aan te spreken, waardoor ik dingen liever in de groep gooide. Gaandeweg vond ik hierin steeds beter mijn weg en rondde ik mijn opdracht in Maastricht naar ieders tevredenheid af.”

Uitdagende vervolgstap in Kerkrade

“Inmiddels werk ik via YER als kwaliteitsmedewerker bij de gemeente Kerkrade. Een ander soort rol, want ik stuur minder aan. Maar ik put nog altijd uit de assertiviteit die ik gedurende mijn laatste periode in Maastricht regelmatig nodig had."

"Mijn collega’s, de Wmo-consulenten, voeren namelijk behoeftegesprekken met mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Vervolgens checken ze bij mij als kwaliteitsmedewerker of het onderzoek en de afwikkeling correct zijn verlopen. Bij een afwijzing of juiste toekenning van een dure voorziening, toets ik van a tot z hoe het onderzoek is aangepakt, hoe het op papier is gezet en welke motivering mijn collega schreef; is die weloverwogen, juridisch correct en zorgvuldig geformuleerd?"

"Dit werk is uitdagend, omdat ik niet meer bezig ben met casussen die ik bij wijze van spreken kan dromen. Ik bijt me nu juist vast in de lastigste dossiers en verfijn zo elke dag mijn vaktechnische skills.”

Inspirerende combinatie van trainerschap en detachering

“Naast mijn detacheringswerk, ben ik trainer in het YER Kenniscentrum. In combinatie met mijn functie in Kerkrade werkt dit heel mooi, want mijn collega’s hier willen heel graag bijleren. Het coachende deel van mijn functie vind ik dan ook het meest inspirerend."

"Als we merken dat consulenten moeite hebben met bijvoorbeeld het behandelen van algemeen gebruikelijke voorzieningsaanvragen, dan plannen wij op eigen initiatief een sessie waarin we de hele aanpak onder de loep nemen. Dat is helemaal mijn ding: ik kan echt úren praten over processen, prioriteiten, werkwijzen en ga zo maar door.”

Ambitie blijft in beweging

“Ook mijn eigen ontwikkeling staat niet stil. Momenteel volg ik een deels door YER vergoede hbo-bacheloropleiding Learning and Development in Organisations, voorheen ook wel Opleidingskunde genoemd. Mijn keuze hiervoor kwam onder meer voort uit gesprekken met mijn collega’s van het YER Kenniscentrum: we hebben ambitieuze groeidoelstellingen, maar moeten nog ontdekken hoe we die precies kunnen bereiken. Mijn opleiding richt zich op het geven én ontwikkelen van trainingen en opleidingen. Ook het management weten te adviseren over opleidingsmogelijkheden hoort erbij."

"Mijn ambitie sluit dus mooi aan op de doelen van YER. De organisatie is – net als ikzelf vanuit mijn managementervaring en huidige kwaliteitsrol – continu bezig met de ontwikkeling van mensen. Ik krijg vaak ideeën voor nieuwe trainingen en werkveldoplossingen. Gecombineerd met wat ik gaandeweg via mijn opleiding leer, lijkt het me prachtig om deze ideeën op termijn te implementeren in het YER Kenniscentrum – bijvoorbeeld als opleidingscoördinator of learning and development specialist."

"YER stimuleert je als professional dus écht om door te groeien en jezelf te ontwikkelen. Alles is bespreekbaar, want zo blijven we samen in beweging. Als dit jou ook inspireert, dan raad ik je aan contact op te nemen met YER om de mogelijkheden te bespreken. Aan een vrijblijvend gesprek heb je toch niets te verliezen?”

Update
Inmiddels heeft Maaike opnieuw een carrièrestap gezet via YER. Ze is met veel enthousiasme kwaliteitsmedewerker Wmo en Jeugd bij de gemeente Meerssen.

Text Image Professionals (5) 1280X1280px Squooshed

Wil jij ook werken voor gemeenten via YER?

Ons nationale netwerk biedt kansen voor starters tot en met doorgewinterde specialisten.

Bekijk de sociaaldomeinvacatures die we je op dit moment aanbieden, solliciteer, en geef je ambities de ruimte via YER.

Vacatures sociaal domein