Skip to main
Gedetacheerd in de publieke sector: trainee Anique over haar werkgeluk

"Dit traineeship maakt me 100% klaar om aan de slag te gaan"

Anique de Boer is trainee Consulent Participatiewet. Tijdens haar traineeship werkt ze via YER gedetacheerd bij diverse gemeenten. Anique vertelt in dit artikel onder meer waarom detachering haar zo goed bevalt, wat haar eraan verraste en wat ze tot nu toe heeft geleerd.

“Ik had nog niet eerder van YER gehoord toen ik via LinkedIn werd benaderd door Sam Meijs, die me vroeg of ik geïnteresseerd was in een traineeship. Ik vind het altijd belangrijk om exact te weten waarmee ik akkoord ga en Sam besprak het traineeship direct tot in de kleine details.

Hij vertelde me onder meer dat je de eerste twee jaar trainee bent maar volwaardig wordt betaald. En dat je een tweeweekse opleiding volgt in Eindhoven, waar je in een hotel mag verblijven als je verder weg woont.

'Na die opleiding loop je acht weken stage, om daarna direct gedetacheerd aan de slag te gaan als gemeentelijk Consulent Participatiewet', legde Sam me ook uit. Dit sprak me ontzettend aan.”

Leerzaam dankzij coaching & training

“Gedetacheerd werken in de publieke sector via YER bevalt me heel goed omdat het erg leerzaam is. Hierdoor werk ik met steeds meer zelfvertrouwen in het gemeenteleven. YER biedt bijvoorbeeld coaching, waardoor je persoonlijk verder kan groeien. Dat groeien zat hem bij mij niet zozeer in praktische werkzaamheden, maar in communiceren. Ik vond het lastig om mijn meningen te formuleren en om me te laten horen.

Daarover zijn mijn coach en ik uitgebreid in gesprek gegaan en vervolgens heb ik het online leerprogramma Assertiviteit van New Heroes doorlopen. Ik merkte vrijwel direct het verschil op de werkvloer. Ik ben nu meer betrokken bij overleggen en als ik vragen heb stel ik ze gewoon direct, in plaats van te wachten tot na het overleg.”

Langdurige opdrachten maar toch afwisseling

“Wat me meevalt en verraste, is dat ik op mijn eerste werkplek een volledig jaar aan de slag kon. Dat is vooral aan het begin erg fijn, want je moet natuurlijk wennen aan je collega’s, de systemen en hoe je bijvoorbeeld klantgesprekken oppakt. Doordat ik nu een jaar op dezelfde plek zit, heb ik dit allemaal geleerd van een vaste begeleider, die ik altijd vragen kan stellen.

In oktober word ik overgeplaatst naar een andere gemeente. Dit is mijn eigen wens, omdat afwisseling óók heel leerzaam is. Elke gemeente werkt namelijk op een eigen manier en ook elke casus die ik tot nu toe heb gehad is heel anders. Ik kijk ernaar uit om me hierin te laten verrassen bij de gemeente waar ik straks aan de slag mag.”

Twijfel? Neem contact op

“Als ik werd benaderd voor dit soort programma’s dacht ik altijd dat er wel een addertje onder het gras zou moeten zitten. Het kon in mijn ogen eigenlijk niet zo mooi zijn dat starters zulke uitgebreide traineeships aangeboden krijgen. Maar het is dus écht zo. Dit traineeship maakt me zelfverzekerder, professioneler, doelgerichter en voor mijn gevoel 100% klaar om aan de slag te gaan voor gemeenten. Ik had dit niet kunnen verwachten totdat Sam mij benaderde.

Dus, als jij ook enthousiast bent kun je natuurlijk altijd gewoon contact opnemen met YER, om te bespreken of het bij je past.”

Text Image Professionals (5) 1280X1280px Squooshed

Wil jij ook werken voor gemeenten via YER?

Ons nationale netwerk biedt kansen voor starters tot en met doorgewinterde specialisten.

Bekijk de sociaaldomeinvacatures die we je op dit moment aanbieden, solliciteer, en geef je ambities vervolgens volop de ruimte via YER.

Sociaal Domein vacatures