Skip to main
Esther Ollefers – Business Unit Manager Sociaal Domein - YER

“Ik kijk graag naar de mens achter de professional.”

Esther Ollefers werkt sinds 2014 voor YER en groeide sindsdien door van Senior Consultant Sociaal Domein naar Business Unit Manager. Esther is naar eigen zeggen succesvol omdat ze zich focust op menselijke connecties. In dit artikel ontdek je hoe zij deze connecties maakt, en tot welk soort successen dit leidt voor opdrachtgevers en professionals van YER. 

Menselijke en maatschappelijke connectie motiveert 

“Als netwerker pur sang, geniet ik van oprechte betrokkenheid met mijn opdrachtgevers, kandidaten en collega’s. Samenwerken betekent voor mij elkaar goed leren kennen én naar elkaar blijven omkijken. Persoonlijke verbinding. Niet alleen in goede tijden, en niet alleen op werkgebied. Want we zijn in de eerste plaats gewoon méns.  

Indirect goeddoen voor de maatschappij, door professionals te verbinden aan opdrachtgevers in het sociaal domein, motiveert me ook. Specialisten bemiddelen die burgers helpen in lastige situaties is dankbaar werk. Daar ligt mijn passie voor het sociaal domein. 

Vanuit deze overtuigingen blijf ik in mijn werk dicht bij mezelf en communiceer ik open, zonder gouden bergen te beloven. Ik zeg het bijvoorbeeld direct als ik niemand kan voorstellen voor een openstaande functie. Maar ik laat óók van me horen als ik een professional ken die niet 100% in het profiel past, waarin ik potentie voor een match zie.” 

Succesvolle samenwerking met Stroomopwaarts 

“Een aantal organisaties ken ik zó uitgebreid, dat ik weleens bel als ze geen professionals zoeken, maar ik iemand ken die er goed zou passen. Een voorbeeld hiervan is Stroomopwaarts, waar ik al jarenlang met méér dan wederzijds genoegen samenwerk met Patrick [LINK]. Als Teammanager Inkomensbeheer weet hij dat ik niet voor quick wins ga, en kijkt hij net als ik graag naar de mens achter de professional. We kennen elkaar inmiddels zo goed, dat mijn kandidaten soms zelfs zonder sollicitatie mogen starten. Patrick en ik kunnen kortom écht lezen en schrijven met elkaar.  

Een YER-professional die succesvol bij Stroomopwaarts aan de weg timmert, is Karim. Hij werkt sinds een jaar of zeven voor YER. Ik leerde hem kennen als een opvallend scherpzinnig, onderzoekend en vriendelijk mens. Ik wíst hierdoor dat er een klik zou zijn tussen hem en Patrick. Ze bespraken open en uitgebreid waar Karims wensen en kwaliteiten liggen: dat hij op zijn best is wanneer hij qua werkniveau lekker wordt uitgedaagd, graag troubleshoot en het liefst complexe casussen aanpakt. 

Karim past diepgaand maatwerk toe en bespaart de organisatie geld.

Patrick kreeg al direct tijdens het eerste gesprek een idee. De afdeling waar Karim nu werkt bij Stroomopwaarts had te maken met casussen die tussen wal en schip dreigden te vallen, omdat het ontbrak aan capaciteit, expertise en tijd. Karim bijt zich nu vol overgave vast in deze casussen [LINK]. Hij past diepgaand maatwerk toe en bespaart de organisatie geld. Omdat het team nu meer gefocust kan werken, en doordat Karim fanatiek tot vér achter de komma uitzoekt of een lastig dossier correct is afgehandeld.” 

Uitdagende arbeidsmarkt? YER is creatief en doortastend  

“Sinds corona hebben we meer werk dan ooit, door dringende zaken zoals de TONK- en TOZO-regeling. Direct daarop volgden onder meer energietoeslagen en de leefgeldregeling voor gevluchte Oekraïners.

Onverwachte wereldontwikkelingen dwongen ons tot creatief denken onder hoogspanning.

Onverwachte wereldontwikkelingen dwongen ons tot creatief denken onder hoogspanning. Met goed resultaat: we leidden in korte tijd professionals op die gemeenten ademruimte gaven door alle nieuwe regelingen in goede banen te leiden. Geld kwam hierdoor op tijd terecht bij mensen die dit hárd nodig hadden – en soms nog steeds nodig hebben.  

Ook de arbeidsmarktkrapte is en blijft een heet hangijzer. De kraptepijn in het sociaal domein zit hem in een gebrek aan goede kandidaten, plus de vergrijzing. Wij pakken deze issues actief aan door sinds zeven jaar traineeships te organiseren, gericht op de Jeugdwet, Participatiewet en Wet maatschappelijke ondersteuning. Hierin leiden we recent afgestudeerden en zij-instromers met hbo-niveau versneld op. Zó snel, dat ze na twee weken opleiding en acht weken stage volledig inzetbaar zijn als gemeentelijk wetsconsulent. 
 
Als opdrachtgever geniet je dus binnen tien weken van een compleet startklare consulent, die je bij een wederzijdse klik bovendien na twee jaar kunt overnemen op contract. Als trainee geniet je onder meer van een contract met goed salaris, doelgerichte opleidingen en véél interessante werkervaring.  

Omdat we er nijpende krapte mee opvullen, zijn beschikbare werkervaringsplekken vaak al vergeven voordat een traineeship start. Neem dus contact met me op wanneer je hier als gemeente, instantie of professional gebruik van wil maken, of me wilt leren kennen om andere ambities waar te maken.”