Skip to main

De beste investering voor carrièregerichte professionals? Zelfontwikkeling

Door turbulente wereldontwikkelingen kan het qua werk en carrière anders lopen dan je verwacht. Reden om stil te vallen? Volgens YER niet. Met de tips uit dit artikel zorg je ervoor dat onzekere tijden periodes van persoonlijke vooruitgang worden.

Zelfstudie via internet

Ondernemer, auteur en spreker Jim Rohn zei ooit doeltreffend: “Never wish life were easier, wish that you were better.” Woorden die in deze tijd nog wat extra weerklank krijgen en daarnaast het belang van zelfontwikkeling onderstrepen. Maak kortom ook nú werk van zelfstudie:

  • Wist je bijvoorbeeld dat je via Google Skillshop gratis gecertificeerde courses kunt volgen in onder meer Analytics, Marketing en Advertising? Hiermee word jij een kei in de tools die elke online professional meester moet zijn.
  • Ook via LinkedIn Learning kun je talloze gratis en betaalde, gecertificeerde en niet-gecertificeerde e-learning-cursussen doorlopen. Denk hierbij aan algemeen bekende onderwerpen zoals SalesMarketing en Management, maar bijvoorbeeld ook aan meer persoonlijke onderwerpen zoals Leading YourselfManaging in Difficult Times en Switching Your Career.
  • De Hubspot Academy is een schatkist vol gratis online courses, zowel gecertificeerd als niet-gecertificeerd. Social Media Marketing, Sales en Seo Writing komen er aan bod, maar je kunt ook onderwerpen kiezen als WordpressAI in Marketing en Lead Engagement Strategy. Van superbreed tot hypergespecialiseerd: Hubspot helpt je aan de weg te timmeren.
  • Nog niet uitgeleerd? Zoek dan bijvoorbeeld eens online naar ‘gratis webinar’ in combinatie met jouw werkveld. Binnen elke branche zijn tegenwoordig professionals en instanties te vinden die hun kennis online delen via onder meer webinars, presentaties, ask-me-anything-sessies, workshops en meer.

Vrijwilligerswerk als loopbaanmotor

Heb je tijd over? Zoek dan online naar vrijwilligerswerk in jouw omgeving en zet jezelf in. Vrijwilligerswerk is zinvol. Voor jezelf, een ander, maar ook je cv.

Kies voor vrijwilligerswerk dat aansluit op je competenties en carrièrekoers, als je wilt dat je vrijwillige inspanningen een nuttige aanvulling op je cv vormen. Ambieer je een carrière in finance? Denk dan eens aan een vrijwillige rol als penningmeester bij een lokale vereniging of club, of zet je in als schuldhulpmaatje of budgetcoach. Wil je je loopbaan in de juridische branche voortzetten? Dan geef je jouw cv extra kleur door bijvoorbeeld aan de slag te gaan als vrijwillig juridisch adviseur. En zo is er voor elk werkveld vrijwilligerswerk te bedenken dat in het verlengde kan liggen van persoonlijke loopbaanambities.

Kies voor vrijwilligerswerk dat aansluit op je competenties en carrièrekoers

Volg een traineeship

Een traineeship is een goede keuze als je als professional veel waarde hecht aan zelfontwikkeling. Omdat trainees doelgericht en onder begeleiding werken aan persoonlijke én professionele ontwikkeling, bieden deze werk-leertrajecten mooie carrièrekansen in uiteenlopende werkvelden.

Bovendien heb je als bijkomend voordeel dat een traineeship een vorm van betaalde arbeid is: je krijgt dus loon terwijl je werkt aan jouw professionele en persoonlijke skillsets. Traineeships zijn er bovendien in veel soorten en maten en sluiten aan op diverse opleidingsniveaus. Grote kans dus dat ook voor jouw carrièredoelen een passend traineeship te vinden is.

Je krijgt loon terwijl je werkt aan jouw professionele en persoonlijke skill sets

Vervul een nevenfunctie

Een nevenfunctie is een activiteit die je onderneemt naast je hoofdberoep. Een bestuurdersrol bij een lokale vereniging of stichting, maar bijvoorbeeld ook het lidmaatschap van een gemeenteraad wordt gezien als nevenfunctie. Van klein tot groot: nevenfuncties zijn een bron van zelfontwikkeling, doordat ze nuttige aanvullingen bieden op de taken en verantwoordelijkheden van de hoofdberoepen van veel professionals.

Van klein tot groot: nevenfuncties zijn een bron van zelfontwikkeling

Zo’n nevenfunctie kan je cv dus extra kleur en gewicht geven. Vraag daarom eens na hoe jij je kunt inzetten binnen een stads- of gemeenteraad, of bijvoorbeeld een vereniging of stichting waar je lid van bent of bent geweest. Veel van deze lokale overheden, stichtingen en verenigingen staan te springen om serieuze aanpakkers, dus de kans is groot dat je aanbod met open armen wordt ontvangen.

Werk ook aan persoonlijke zelfontwikkeling

Tot nu toe spraken we in dit artikel over professionele zelfontwikkeling. Maar ook je persoonlijke zelfontwikkeling is natuurlijk van groot belang voor een duurzame carrière. Vergeet als professional dus niet te sporten, gezond te eten en genoeg tijd vrij te houden om te doen waar jij het meest van houdt.

Persoonlijke zelfontwikkeling is van groot belang voor een duurzame carrière

Wees vooral ook niet te streng voor jezelf: probeer niet te veel tegelijk te doen als het gaat om zelfontwikkeling. Zelfkritiek is nuttig om vooruit te komen, maar onderneem actie als je merkt dat je jezelf ‘naar beneden praat’.

De laatste jaren zijn op z’n zachtst gezegd ongekend apart, met veel nieuwe en unieke ervaringen voor iedereen. Maar; nieuwe ervaringen zorgen voor nieuwe inzichten en nieuwe inzichten kun je vertalen naar nieuwe persoonlijke doelstellingen. Hou je ogen open dus voor nieuwe ervaringen. Werk wanneer je wilt en kunt aan jezelf, je doelen en carrière. The only way is up.