Skip to main
Het succesverhaal van Beau Broen - Masterstudent Sustainable Energy System Management aan de Hanzehogeschool Groningen

“Het is top dat we als studenten een beroep kunnen doen op de coaching van YER.”

Beau Broen volgt de master Sustainable Energy System Management aan de Hanzehogeschool Groningen. Via de studievereniging van zijn vorige opleiding, Technische bedrijfskunde, kwam hij in contact met het Talent Recruitment Team van YER en hij besloot deel te nemen aan de training Salarisonderhandelingen. Die beviel zo goed dat hij aan talent specialist Janell Wessels vroeg of het mogelijk was om ook een training voor zijn internationale studiegenoten te organiseren. Een inleiding op solliciteren in Nederland zou voor hen immers van grote meerwaarde zijn. Waarom vindt Beau de trainingen van YER zo leerzaam en hoe heeft hij zijn idee vormgegeven?

Gerichte training verbetert onderhandelingsskills

“De training Salarisonderhandelingen was voor mij een eyeopener, want ik was net tegen een behoorlijk struikelblok aangelopen. Bij mijn oude stagebedrijf kwam de perfecte parttimebaan voor naast mijn studie beschikbaar. Maar tijdens mijn sollicitatie bleken we het niet eens te kunnen worden over het salaris. Dat was echt balen! Met de training van YER wilde ik leren hoe ik hier in de toekomst beter op kon anticiperen.”

Inhoudelijk en praktisch programma

“De trainers waren professioneel en wisten veel van de materie af. Ze luisterden goed naar onze vragen en gingen bij het beantwoorden ervan de diepte in. Dit leverde veel praktische inzichten op. Bijvoorbeeld dat als een bedrijf aangeeft dat het salaris niet onderhandelbaar is, dit in bijna alle gevallen ook echt klopt. Vaak is de invulling van andere arbeidsvoorwaarden dan wél bespreekbaar. Meer vakantiedagen kunnen dan net zoveel opleveren als de beoogde salarisverhoging.”

Sollicitatietraining voor internationale studenten

“Door de kwaliteit van het programma en de toegankelijkheid van de trainers kwam ik op het idee om ook mijn internationale studiegenoten kennis te laten maken met YER. In mijn klas lopen er zo’n vijftien verschillende nationaliteiten rond: studenten uit Europa, Azië, Noord- en Zuid-Amerika, maar ook Zuid-Afrika. Het merendeel is zeer gedreven om carrière te maken in Nederland. Hoe kunnen deze mensen uit verschillende culturen aarden in een Nederlands bedrijf dat niet altijd is ingericht op internationals? Toen ik aan Janell Wessels mijn plan voor een sollicitatietraining gericht op internationale studenten voorlegde, was ze meteen enthousiast.”

Focus op Nederlandse omgangsvormen

“Voor de inhoud van het programma legden we de focus op de Nederlandse omgangsvormen en hoe je je het beste presenteert bij een sollicitatie. Zo vertelden we dat als je bij de eerste kennismaking beleefd en representatief wilt overkomen, je elkaar de hand schudt en oogcontact maakt. Mijn medestudenten vielen van hun stoel van verbazing, want ze hadden nooit gedacht dat deze formaliteit zo belangrijk zou zijn. Dit advies maakte zo veel impact dat het nu nog een lopende grap is die voor veel hilariteit zorgt binnen onze groep.”  

Rollenspel legt cultuurverschillen bloot

“Vervolgens deden we een rollenspel waarin we een sollicitatiegesprek naspeelden. Ook nu kwamen de cultuurverschillen duidelijk naar voren. Waar vooral mijn Aziatische studiegenoten de nadruk legden op het benoemen van prestaties als behaalde cijfers, gevolgde vakken en werkervaring, vertelde ik bijvoorbeeld over mijn hobby’s en drijfveren. Dat wij in Nederland niet zoveel hechten aan resultaten, maar juist geïnteresseerd zijn in wie iemand is als persoon was voor hen nieuw en onwennig.

Een andere tip die ook voor mij nieuw was, was dat je de STAR-methode (een techniek om te reflecteren op gedrag uit het verleden) ook kunt toepassen bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Zo kun je voorbeelden geven van hoe je omging met werksituaties en nadenken over eventuele verbeterpunten.”

YER-trainingen sluiten aan bij behoefte starters

“De feedback van de deelnemers was fantastisch en iedereen was enthousiast over de opgedane inzichten. Ook geeft het grote netwerk aan organisaties waar YER toegang toe biedt veel inspiratie. Een Indiase klasgenoot vatte mooi samen wat we bereikt hebben: ‘De training is erin geslaagd op te pakken wat onze hogeschool tot nu toe heeft laten liggen.’ Het Talent Recruitment Team wist goed met iedereen te levelen. De trainers verkleinden de kloof door veel ervaringen uit hun eigen studententijd te delen.

Tegelijkertijd viel het me op dat de internationals tijdens de training enorm hun best deden om zoveel mogelijk te leren. Die gedrevenheid verbaasde mij en was heel mooi om te zien. Daarmee onderscheiden ze zich echt van Nederlandse studiegenoten die ik bij andere trainingen heb meegemaakt. De sfeer was no-nonsense, gemoedelijk en relaxed. Na afloop zijn we zelfs nog wat gaan drinken met z’n allen. Het is top om te weten dat we als studenten een beroep kunnen doen op de coaching van YER.”