Skip to main
Arne Vermeij - Manager test development engineering bij Benchmark

"Via YER heeft Benchmark een directe lijn met jong talent."

Met electronische, mechanische en softwarematige oplossingen ondersteunt Benchmark opdrachtgevers bij de ontwikkeling van geavanceerde producten. De Amerikaanse hightechspecialist is wereldwijd actief en de vestigingen in Almelo en Brasov, Roemenië, vormen de Europese tak. Arne Vermeij is manager test development engineering Europe en zijn unit is onderdeel van de afdeling Product Development. Voor de werving van hoogopgeleide technici schakelt hij regelmatig het YER-team in. Waar liggen de behoeftes van Benchmark en hoe ervaart Arne de samenwerking met het team? 

Kleine gedreven teams met focus op ontwikkeling 

"Medische meetapparatuur ontwikkelen, een scheepsbeveiligingssysteem uitbreiden of de bediening van een vliegtuigcabine aanpassen, wij denken mee van het eerste idee op een bierviltje tot de uiteindelijke realisatie. De grootste sectoren die we vanuit Almelo bedienen zijn de medische markt, luchtvaart, industrie en defensie.  

We maken weliswaar deel uit van een multinational, maar onze bedrijfscultuur is informeel. Een platte organisatie met kleine slagvaardige teams en als management zijn we goed benaderbaar. Medewerkers hebben veel ruimte voor eigen inbreng en we stimuleren hun ontwikkeling. De teams zijn dan ook zeer gedreven om dat kleine stapje extra te doen. Het geeft mij veel energie om als coach collega’s te helpen groeien in hun rol."  

Meer nadruk op soft skills  

"Door de snelheid van de technologische ontwikkelingen werken we in onze sector steeds efficiënter samen. Dat geldt niet alleen intern, maar ook tussen bedrijven. Een nieuw idee helemaal zelf ontwikkelen en uitwerken, is niet meer van deze tijd. In plaats daarvan wisselen we, vaak ook internationaal, kennis uit met andere organisaties om te onderzoeken of wat wij nodig hebben al beschikbaar is. Dat zetten we dan efficiënt in voor onze producten, zodat onze engineers zich kunnen bezighouden met nieuwe innovaties. Daarnaast werken onze engineers in multidisciplinaire teams samen met mensen uit heel de wereld.  

Om hierbij aan te sluiten zoeken we steeds vaker naar kandidaten die qua soft skills breder ontwikkeld zijn. Goede communicatieve vaardigheden - ook in het Engels -, assertiviteit en openstaan voor andere culturen zijn belangrijke competenties. Een internationale mindset dus. Het is ook belangrijk dat je geen spreekangst hebt en durft op te komen voor jouw belang zonder dat je je laat ondersneeuwen."   

Via YER direct toegang tot starters  

"In mijn team is veel plek voor starters: high potentials met relatief weinig werkervaring. Die verbinden we aan een project en na afloop van hun traineeship of detavast-periode komen ze bij ons in dienst. Het aanbod aan technici, zoals gespecialiseerde software engineers, wordt alleen steeds schaarser. De vraag is hoe je die kandidaten bereikt en kan interesseren voor Benchmark.  

Toen ik startte in deze functie, vertelden collega’s mij over de enthousiaste consultants van YER en de kwaliteit van de kandidaten die zij aandragen. De kracht van het YER-team is dat het jonge mensen in de regio weet te bereiken. Zo hebben de consultants goede connecties met de Universiteit van Twente, waar ze al vroeg contact leggen met beginnende studenten. Dit contact onderhouden ze de hele studieperiode tot ze als starter beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Dat is voor ons natuurlijk ideaal, omdat we zo via YER een directe lijn hebben met jong talent."  

Samenwerking scheelt tijd en regelwerk 

"YER verdiept zicht grondig in onze functies en analyseert vacatures zorgvuldig. Die ondersteuning is zeer nuttig, want mijn afdeling neemt binnen Benchmark een ietwat aparte positie in. Er komen in mijn team maar liefst drie specialisaties samen: elektronica, mechanica en softwareontwikkeling. De reden daarvan is dat wij relatief kortlopende projecten doen waarvan we de werkzaamheden verregaand proberen te standaardiseren. Voor de continuïteit werken we het liefst met een vast team, zodat je door kunt bouwen en niet steeds nieuwe mensen hoeft in te werken. Daarnaast valt ook onze werkplaats, waar wij de ontwikkelde testsystemen realiseren, onder mijn verantwoordelijkheid.  

Omdat de samenstelling van mijn team zo breed is, zijn vacatures complex en vragen ze vaak om een andere invulling dan standaard is. De consultants luisteren goed en corrigeren onduidelijkheden, wat de kans op de juiste match vergroot. Vervolgens nemen ze het voortouw bij de eerste selectie en sturen ze nooit zomaar kandidaten door. Dat scheelt ons veel tijd en regelwerk, terwijl het aantal kandidaten dat we moeten teleurstellen minimaal is."  

Traineeships en detavast bieden veel flexibiliteit 

"De traineeships en detavast-constructies van YER bieden veel voordelen. Omdat de kandidaten niet bij ons in dienst zijn, is er veel flexibiliteit om bij pieken meer mensen in te zetten. Ook krijgen trainees de juiste softskilltrainingen en worden ze intensief begeleid door coach Tom Heg. Het is bijvoorbeeld erg prettig dat hij trainees die uit het buitenland komen goed in het zadel helpt." 

Elkaar versterkend partnerschap 

"Met YER werken we nu meer dan drie jaar samen en iedereen is enthousiast. We kennen elkaar steeds beter, waardoor de werving alsmaar makkelijker verloopt. Als ik omhoog zit en snel mensen nodig heb, weet ik dat ik meteen bij YER terecht kan. En als YER potentiële kandidaten beschikbaar heeft, weten ze ons ook te vinden. Ik heb echt het gevoel dat we een mooi partnerschap hebben gecreëerd waarin we elkaar versterken. Een win-winsituatie voor beide partijen."