Skip to main

Acht dingen die je beter niet kunt zeggen als sollicitant

Een gewaarschuwde sollicitant telt voor twee: in dit blog acht dingen die je beter niet kunt zeggen in motivatiebrieven en tijdens sollicitatiegesprekken.

1: "Over vijf jaar hoop ik jouw baan te hebben”

Uit deze opmerking blijkt ten eerste weinig fantasie. Ten tweede; als je de positie van een (hooggeplaatste) interviewer wilt bekleden, zal je dat waarschijnlijk bij een ander bedrijf moeten doen óf moet deze persoon plaats voor jou maken. Niet het fijnste beeld om op te roepen tijdens een sollicitatiegesprek, toch?

Focus je liever op hoe jouw skills in deze functie het verschil kunnen maken én hoe deze skills je kunnen laten groeien naar andere functies binnen het bedrijf.

2: “Wat kun je vertellen over het bedrijf?”

Uit deze vraag blijkt dat je gebrekkig research hebt gedaan. De desinteresse druipt er vanaf en je minimaliseert je kansen ermee. Doe dus research naar het bedrijf voordat je solliciteert.

3: “Mijn grootste zwakte is perfectionisme”

Wat je hiermee eigenlijk zegt is dat je te zwak bent om je zwaktes toe te geven. Het is een typische humble brag, ofwel bescheiden willen overkomen maar onbewust tóch opschepperig doen. Probeer humble brags te vermijden, want ze kunnen je kansen op een baan kosten. Wees simpelweg eerlijk over waar je aan wilt werken, waarom en idealiter ook hoe. Hoe concreter, hoe beter.

4: “Dat staat op mijn cv”

Als je interviewers vragen stellen waarop het antwoord ook in je cv te vinden is, doen ze dit om verdieping te zoeken over die specifieke ervaring. En dus niet om een herhaling van droge feiten.

Beantwoord nooit een vraag door simpelweg naar je cv te verwijzen, maar pak de kans om te overtuigen met persoonlijke, unieke en overtuigende verhalen uit jouw carrière.

5: “Ik heb geen vragen”

Hieruit blijkt desinteresse in de functie, je interviewers, het bedrijf en eigenlijk voorál jouw eigen complete zoektocht naar een volgende baan. Bereid dus vragen voor als je serieus genomen wil worden en kans wil blijven maken op die baan.

6: “Ik weet niet hoeveel ik wil verdienen”

Zorg dat je je eigen waarde kent, anders geef je ruimte aan een ander om deze te bepalen.

Doe online research als het salaris niet bekend wordt gemaakt in de vacaturetekst. Zoek op wat het gemiddelde en maximum salaris voor de functie is. Verbind deze bedragen aan de vacaturevereisten en bepaal voor jezelf in welke mate je aan die eisen voldoet. Zo onderbouw je hoeveel van het maximale loon je zou willen verdienen. Een mooie uitgangspositie voor eventuele onderhandelingen.

7: “Deze functie is een mooie tussenstap in mijn carrière”

Het is niet verstandig het op deze manier te verwoorden, al zie je het misschien wel zo. Een functie een tussenstap noemen, kan overkomen alsof je niet toegewijd zult zijn richting het bedrijf.

Blijf in je motivatiebrieven liever bij de functie-eisen, en stel tijdens sollicitatiegesprekken onder meer vragen over de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Zo maak je duidelijk dat je deze functie niet als eindstation ziet, maar wél door wilt groeien en bovendien van plan bent een vaste toegevoegde waarde te worden voor het bedrijf. 

8: “Ik ben een gemotiveerde zelfstarter” (en andere dooddoeners)

Ook al gebruikt het bedrijf ze zelf in een vacaturetekst, probeer veel voorkomende dooddoeners te ontwijken. In plaats van holle frasen, gebruik je liever concrete verhalen over hoe je tot nu toe het verschil maakte in jouw carrière.

Bronnen: The Muse, CNBC