Skip to main

Zo voer je sollicitatiegesprekken zonder zenuwen

Zenuwen tijdens sollicitatiegesprekken leiden af van de kern. Zonde. Voor jou en voor je interviewers. Maar met de 'zenuwenslopende' tips in dit blog, blijf jij vanaf nu de rust zelve tijdens job-interviews.

Ruim voor je gesprek: bereid je rustig voor

Voorbereiding is de zenuwenkiller bij uitstek. Je bewaart je rust tijdens sollicitatiegesprekken door ruim van tevoren de volgende stappen te doorlopen.

Vlak voor je gesprek: haal adem en herpak je

Als jij bent zoals de meesten, voel je vlák voor het sollicitatiegesprek je zenuwen pieken. Zit je te wachten en voel je je nerveus? Maak dan eerst je lijf rustig. Je hoofd volgt daarna. Je kunt dit doen door ademhalingstechnieken toe te passen. Deze simpele variant helpt tegen stress, ongerustheid en zelfs paniek:

  • Zet je voeten plat op de grond, op ongeveer schouderbreedte uit elkaar.
  • Laat je adem zo diep je buik instromen als comfortabel voelt, zonder te forceren.
  • Adem in door je neus en uit door je mond.
  • Adem rustig in. Sommige mensen vinden het fijn om tot vijf te tellen. Aan het begin haal je de vijf seconden misschien nog niet. Dat is niet erg.
  • Adem, zonder te pauzeren of je adem in te houden, vervolgens zo rustig mogelijk uit
  • Hou dit idealiter drie tot vijf minuten vol. Maar alle beetjes helpen.

Tijdens je gesprek: blijf in je lijf & benoem nervositeit

Nervositeit uit zich in de meeste gevallen lichamelijk en geestelijk. Je lichaam bedaren kan helpen je hoofd vervolgens rustig te maken. Je ontdekt hier meer over via onze tips voor lichaamstaal tijdens sollicitatiegesprekken.

Voel je alsnog dat je tijdens het gesprek niet goed genoeg uit de verf komt omdat je zenuwen je parten spelen? Geef dan aan dat je zenuwachtig bent. Je interviewers hebben vaker met nerveuze kandidaten te maken. Ze weten dat dit hartstikke normaal is en kunnen je helpen rustiger te worden. Ook werkt het delen van je zenuwachtige gevoel vaak direct al verlichtend voor je eigen beleving ervan.

Maar, onthoud voorál dat je niet voor niets bent uitgenodigd voor deze sollicitatie. Je hebt tot nu toe de juiste indruk gemaakt en het benoemen van je gevoel moet niet dramatisch overkomen. Je vermijdt daarom bijvoorbeeld woorden als ‘superzenuwachtig’ en ‘bloednerveus’. Dit soort termen herbevestigen je gevoel en maken het misschien zelfs onnodig heftiger. Je kiest in deze situaties daarom liever voor minder heftige woordvarianten. Denk bijvoorbeeld aan ‘licht gespannen’ of ‘onrustig’.

Tot slot nog een kleine opsteker voor je, als je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal overtuigd bent van je eigen kracht om kalm te blijven. Zenuwen kunnen je helpen te excelleren. Om boven jezelf uit te stijgen en nét wat beter uit de verf te komen dan je gelijken. Performers en topsporters zweren zelfs vaak bij de kracht van zenuwachtig zijn. Zoals Beyoncé zegt:

I get nervous when I don't get nervous. If I'm nervous I know I'm going to have a good show.

Bronnen: NHS & Intermediair