Skip to main

Zelfvertrouwen bepaalt succes volgens ECB-baas: zo bouw je het op

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, was onlangs te gast bij College Tour. Toen een student vroeg wat haar hielp te excelleren in haar carrière, luidde het antwoord in het kort: ‘Liefde, en van daaruit het zelfvertrouwen om jezelf te ontwikkelen.’ Liefde kunnen we je via dit blog niet geven, maar wél tips om je zelfvertrouwen te verhogen.

Christine Lagarde is als baas van de Europese Centrale Bank wereldwijd een van de invloedrijkste personen. Ze kent het klappen van de zweep in internationale financiële markten door en door en bepaalt onder gigantische politieke en sociale druk monetair beleid dat miljarden mensen beïnvloedt. Als topeconoom, leider en visionair was ze een bijzonder interessante gast voor het publiek van College Tour.

Na de uitzending ging een van de uitspraken van Christine Lagarde semi-viral. Een jongedame vroeg de ECB-leider wat haar hielp te floreren in haar carrière. Lagarde gaf uitgebreid antwoord en kwam tot de volgende conclusie:

Ontwikkel het kapitaal van zelfvertrouwen, zodat ook anderen het door kunnen geven. Dat bepaalt je succes.

Zo geef je jouw werkzelfvertrouwen een boost

Zelfvertrouwen is volgens Lagarde dus bepalend voor succes. Toevallig of niet: een tijdje terug postten we vanuit YER een artikel met tips om je werkzelfvertrouwen een boost te geven. Een samenvatting van de tips uit dat blog:

  • Blijf je skills ontwikkelen om onzekerheid over je werkcapaciteiten de das om te doen
  • Let op de basics van een goede gezondheid: een volwaardig dieet, regelmatig intensief sporten, genotmiddelen met mate en voldoende rust, maar onthoud ook dat uitspattingen van tijd tot tijd erg gezond zijn
  • Vergelijk jezelf nooit met anderen, maar bepaal aan de hand van je eigen carrièreplan hoe ver je bent of wat je nog moet doen om verder te komen
  • Stap regelmatig uit je comfortzone en verras jezelf met wat je allemaal al kent en kunt

Extra strategieën voor meer zelfvertrouwen

Via Forbes vonden we als aanvulling op bovenstaande adviezen extra manieren om je zelfvertrouwenspeil omhoog te helpen. Met deze wetenschappelijk bewezen strategieën van Dr. Margie Warrell blaak jij voor je het weet zelfs van zelfverzekerdheid:

  • Fake it till you make itEr bestaat veel onderzoek naar zelfvertrouwen opbouwen en het uitbannen van ondermijnende zelftwijfel. In feite komt het neer op over jezelf heenstappen en risico durven nemen: de krachtigste manier om zelfvertrouwen op te bouwen, is handelen vanuit het vertrouwen dat je nastreeft. Doe dus alsof je het vertrouwen dat je wilt hebben al bezit. Laat je horen. Leg contacten. Rek jezelf op. Verlaat je comfortzone!
  • Visualiseer vooraf. Visualisatie is een zeer effectieve zelfvertrouwensbooster: het kan hetzelfde neurale circuit in de hersenen activeren als een real-lifesituatie. In het kader van fake it till you make it, kun je dus visualiseren dat jij vanuit onwrikbaar zelfvertrouwen doet wat je moet doen. Oefen belangrijke gesprekken dus een paar keer, of zie jezelf alvast koeltjes en 100% in controle op het podium staan voor je belangrijkste presentatie van het jaar.
  • Vraag je af: wat zouden je helden doen? Denk aan iemand die je bewondert, die een rustig gevoel van vertrouwen uitstraalt. Bedenk wat diegene zou doen met jouw uitdagingen en kansen. Channel het zelfvertrouwen, de zekerheid en moed van je ‘held’ en straal het uit naar de buitenwereld.
  • Focus je op wat je wilt. Concentreer je op dingen die je onrustig maken en je wordt onrustig. Concentreer je op dingen die je inspireren en je voelt je juist kráchtiger. In plaats van jezelf te focussen op wat je niet wilt dat er gebeurt, focus je dus op wat je graag wil bereiken. Alles waar jij je focus aan schenkt, wordt versterkt richting de buitenwereld.

Zelfvertrouwen werkt zelfversterkend

Zelfvertrouwen is de vruchtbaarste bodem voor nóg meer zelfvertrouwen. Investeer er dus in, om er het maximale uit te halen. Met de tips uit dit blog maak je hier een mooi begin of vervolg mee: just trust yourself.