Skip to main

Voed je growth mindset voor een succesvolle loopbaan

Ga jij voor groei? Het voeden van jouw growth mindset begint met het lezen van dit blog. Ontdek wat een growth mindset precies inhoudt en hoe deze bijdraagt aan een succesvolle carrière in een razendsnel ontwikkelende wereld.

Definities growth & fixed mindset

Laten we beginnen met een open deurtje. Growth = groei en mindset = denkwijze. Een growth mindset is dus een denkwijze gericht op groei. Iemand met een growth mindset is ervan overtuigd dat eigenschappen kunnen worden aangeleerd.

Het tegenovergestelde hiervan is een fixed mindset. Iemand met zo'n fixed mindset is ervan overtuigd dat zaken als intelligentie, karakter en creativiteit in feite onveranderbaar zijn. 

Waarom is een growth mindset belangrijk voor carrièresucces?

De Amerikaanse psycholoog en mindset-expert Carol Dweck experimenteerde met de verschillen tussen fixed en growth mindsets:

Dweck bood vierjarigen een keuze: een gemakkelijke puzzel opnieuw maken of een moeilijkere proberen.

De kids met een fixed mindset kozen de gemakkelijke puzzels, omdat die hun bestaande vaardigheden bevestigden. Fixed mindset-kids wilden zeker weten dat ze zouden slagen om slim over te kunnen komen. De kinderen met een growth mindset probeerden zichzelf juist uit te dagen en kozen de moeilijkere puzzels, omdat slimmer worden hun definitie van succes is.

Vanuit deze observatie ontwikkelde Dweck haar theorie dat “kinderen (en volwassenen!) met een growth mindset geloven dat intelligentie en vaardigheden kunnen worden ontwikkeld door inspanning, doorzettingsvermogen, het proberen van verschillende strategieën en het leren van hun fouten.” In haar boek Mindset concludeert Dweck:

Na dertig jaar heeft mijn onderzoek aangetoond dat hoe je naar jezelf kijkt diepgaande invloed heeft op de manier waarop je je leven leidt. Deze visie kan bepalen of je de persoon wordt die je wilt zijn en of je de dingen bereikt die je belangrijk vindt.

Het belang van een growth mindset voor een succesvolle carrière is dus superevident. Lees verder en kom erachter hoe jij jouw growth mindset laat opbloeien.

Tips om je growth mindset te voeden

Er zijn volgens Forbes een aantal manieren om je growth mindset te voeden:

Aanvaard je fouten

Zie fouten maken niet als falen, maar als een kans op mentale groei. Zolang je leert van vergissingen die je maakt en vervolgens je besluitvorming aanpast, word je er alleen maar beter van.

Stop nooit met leren (lees: lezen)

Door te lezen kun je kansen pakken die leiden tot meer carrièresucces. Onderzoek van Leaderonomics toont aan dat minder succesvolle mensen vooral lezen voor hun vermaak, terwijl succesvollere mensen vaker zelfontwikkelingsboeken lezen. 85% van de succesvolle professionals leest twee of meer zelfverbeterings- of educatieve boeken per maand.

In ander onderzoek gaf 30% van de leidinggevenden aan dat zij leerbereidheid hét belangrijkste kenmerk vinden om als werknemer te kunnen slagen. Sla dus regelmatig een goed boek open en leer van de slimste auteurs om je zelfontwikkeling in een hoge(re) versnelling te zetten.

Wees niet bang voor feedback

Vraag actief naar feedback om je persoonlijke groei te bevorderen. Wees niet bang om kritiek op je werk te ontvangen, maar realiseer je juist dat alleen jíj verantwoordelijk bent voor je eigen groei. Pak vanuit die gedachte het zelfvertrouwen om terugkoppeling op je werk te vragen en daarvan te leren.

Ga over je grenzen

Een andere manier om je ​​growth mindset te voeden is jezelf verder pushen dan je denkt te kunnen gaan. In een interessant onderzoek4 moesten deelnemers 4.000 meter zo hard mogelijk fietsen. Later kregen ze dezelfde opdracht, maar raceten ze tegen een avatar van hun vorige rit. Wat de deelnemers niet wisten, was dat deze avatar sneller ging dan de eerste ronde.

Het verrassende resultaat: deelnemers bleven lange tijd naast hun avatar rijden en finishten zo aanzienlijk sneller. Als je jezelf pusht kun je dus absoluut je eigen verwachtingen overtreffen, is de wetenschappelijke conclusie.

Zoek uitdagingen

Uitdagingen zijn kansen om jezelf voort te stuwen en te laten groeien. Onderschat de kracht van obstakels overwinnen dus vooral niet. Voel je je te comfortabel in je huidige functie? Dat kán betekenen dat het tijd is voor een nieuwe stap: “the magic happens outside your comfort zone”, aldus Forbes.

Probeer het met omdenken

Merk je dat je ‘fixed’-gedachten hebt, ondanks dat je moeite doet om je growth mindset te voeden? Probeer dan je gedachten ‘om te denken’. Wek de positieve gedachten bewust in jezelf op en je zult merken dat er gaandeweg steeds minder zelf-ondermijnende gedachten in je opkomen. Een paar voorbeelden:

  • Als je denkt “Ik heb dit nog nooit gedaan, dus zal het wel misgaan”, kun je dit omdenken naar “Als ik me erin verdiep en mijn best doe zal het, als het aan mij ligt, goed gaan.”
  • Soms denk je “Als dit misgaat word ik erop afgerekend.” Bedenk je op die momenten: “Het is heel normaal om fouten te maken, zolang je er maar van leert.”
  • Denk ook liever niet in termen als “Daar heb ik het talent niet voor.” Denk juist wél: “Alle begin is moeilijk en zelfs de grootste talenten moeten keihard werken om de top te bereiken.”

Met name als het gaat om het denken over je eigen (carrière)mogelijkheden, werkt positief denken écht. Zoals New York University Professor of Psychology en auteur van het boek Rethinking Positive Thinking Gabriele Oettingen zegt:

Uit onderzoek blijkt dat positief denken erg nuttig is wanneer we toekomstige mogelijkheden willen schetsen. Dus, om onze opties voor de toekomst te kunnen verkennen, hebben we écht positieve gedachten en fantasieën nodig.

Tot slot

Technologisch, sociologisch, economisch en ga zo maar door: de wereld verandert supersnel en dit lijkt voorlopig niet te veranderen. Dit vereist beweeglijke (lees: niet-fixed) mindsets die opbloeien door nieuwe input, lessen en inzichten.

Blijf dus bij de tijd: voed je growth mindset en pluk de professionele én persoonlijke vruchten van een leven lang leren.