Skip to main
Vijf vragen aan David Dik – Projectmanager bij PM²

“De ruimte die je krijgt om zelf je positie te bepalen, samen met de bijbehorende vrijheid en verantwoordelijkheid, is heel prettig.”

PM² is gespecialiseerd in de bouw en renovatie van duurzame laboratoria en cleanrooms. Het bedrijf ondersteunt opdrachtgevers uit het maatschappelijke veld – veelal onderzoek, zorg en onderwijs – bij alle verschillende fases in het traject. Van bouwprocessen en projectmanagement tot gebruikers- en laboratoriumadvies. Momenteel zoekt PM² een senior projectmanager. David Dik vertelt over de bedrijfscultuur en ambities van PM². Ook legt hij uit waarom werken bij PM² zo inspirerend is.

1. Wat is je achtergrond en om welke reden ben je neergestreken bij PM²?

“Het spanningsveld tussen ontwerp en techniek heeft mij altijd gefascineerd. Ik ben dan ook opgeleid als bouwkundige (architect). Toen ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging, kwam ik via YER in contact met PM² . Voor mij is het altijd van belang geweest om te werken aan bijzondere, unieke en complexe opgaven. Gezien de omgevingen waarin PM² werkt, leek dit me een uitgelezen plek om die ambitie waar te maken.”

“Ook al heb ik niet direct een achtergrond in de laboratoriumwereld, mijn interesse komt ongetwijfeld doordat mijn vader vroeger scheikundige was. De affiniteit voor laboratoria is dus al vroeg ontstaan. Ik vind het leuk om met hem over mijn projectbegeleidingen te sparren en te horen hoe het vroeger ging.”

2. Waarom spreekt de bedrijfscultuur van PM² jou aan?

“De no-nonsensebedrijfscultuur die binnen PM² te vinden is, is heel stimulerend. We doen de projecten met elkaar en als je hulp nodig hebt, is die altijd beschikbaar. Maar ook de waardering die je vanaf dag één krijgt voor wat je als projectmanager in te brengen hebt vanuit je eigen ervaringen, geeft direct een gevoel van saamhorigheid. Hoewel je je eigen werk natuurlijk bijzonder vindt, is het ook inspirerend om tijdens een werkbezoek de projecten van je collega’s te zien.”

“Verder hebben we allemaal ons eigen focuspunt. Bij de een is dat bijvoorbeeld het begeleiden van aanbestedingen, terwijl de ander zich bezighoudt met huisvestingsvraagstukken. Bij mij ligt de focus op het goed voorbereiden van alle besluiten die een opdrachtgever moet nemen. Daarmee nemen we veel werk uit handen nemen.”

3. Wat is de ambitie van PM²?

“PM² ambieert dé specialist te zijn als het gaat om het uitwerken, begeleiden en managen van de bouw of verbouwing van laboratoria. Of het nu gaat om een chemisch lab of een microbiologisch lab met cleanrooms, PM² heeft alle kennis en kunde in huis om deze projecten van a tot z te realiseren. Zo heb ik zelf de verbouwing van een laboratorium voor celtherapie met een aantal cleanrooms begeleid. Hierbij vertrouw je deels op de expertise van de leveranciers die je aanstuurt, maar ook op de collegiale checks.”

“De ruimte die je krijgt om binnen PM² zelf je positie te bepalen, samen met de vrijheid en verantwoordelijkheid die daarbij ontstaan, is heel prettig. We zijn allemaal zelfstandig, maar vullen elkaar ook aan door onze diverse expertises en kwaliteiten.”

4. PM² zoekt een senior projectmanager. Welke uitdagingen liggen er en wat is er belangrijk voor de juiste klik?

“De projectmanager moet affiniteit hebben met de technisch complexe vraagstukken die ik eerder beschreef. Daarbij is het bovenal van belang om de menselijke kant van het werk in het oog te houden. Meestal is het technische aspect niet eens de grootste uitdaging, maar gaat het er in de eerste plaats om dat alles klopt voor de mensen die er komen te werken, de eindgebruikers dus.”

“Ik vind het eervol om voor hen de best denkbare werkplek te creëren, waar ze zelf vervolgens ook weer trots op zijn. Als je dat voor elkaar krijgt, is je project in mijn ogen geslaagd. Dat vergt vaak ook schakelen op meerdere niveaus: van details in de uitvoering tot aan het besluitvormingsproces op het niveau van de stuurgroep. Goed doorvragen bij de eindgebruikers en het bewaken van de financiën horen daar ook bij.”

5. Op welke manier is werken bij PM² verrijkend voor de groei van de nieuwe collega?

“PM² is een organisatie waar een grote diversiteit aan opdrachten voorbijkomt. Hierdoor is er veel mogelijk om jezelf te ontwikkelen. Dat gaat niet alleen over wat je kan en welke kennis je in huis hebt, maar ook over hoe je je opstelt in gesprekken en hoe je je positioneert als het even moeilijk wordt. Als het bijvoorbeeld op een bepaald moment niet lukt om je ontwikkeldoel binnen je eigen project te bereiken, is het altijd mogelijk om met een collega mee te lopen.”

“Daarnaast organiseren we geregeld interne overlegmomenten waarin we naast ontwikkelingen in de organisatie ook kennis delen met elkaar. Zo blijven we gezamenlijk op de hoogte van de marktontwikkelingen en overleggen we hoe PM² hierin kan opereren. Ook verdiepen we ons in specifieke, inhoudelijke vakkennis waar je voordeel van hebt bij je eigen projecten.”

“Zo heb ik samen met een collega recent een leuke workshop gegeven over de impact van AI op ons werk. Of een andere collega neemt ons bijvoorbeeld mee in de wereld van regelgeving rondom gevaarlijke stoffen. Tijdens dit soort bijeenkomsten bezoeken we vaak ook een net gerealiseerd project of een fabriek van een leverancier van bijvoorbeeld labmeubilair.”

Meer weten over deze vacature bij PM²? Neem contact op met Dagmar Schenkel: dagmarschenkel@yer.nl | +31 6 29 23 91 76