Skip to main

Vijf tips voor een inspirerende carrière, van starter tot pensionado

Hoe hou je jouw loopbaan van A tot Z boeiend en motiverend? Met de tips uit dit blog, zorg jij ervoor dat je carrière van begin tot eind inspireert – doordat je blijft denken, ontdekken en groeien.

Word zelfbewust(er)

Veel mensen denken bij zelfbewustzijn aan zelfkennis. Zelfbewuste professionals kennen hun eigen zwaktes, sterktes, gedachten en overtuigingen. Ze zijn eerlijk over wat ze willen, kunnen en wat ze belangrijk vinden. Ook hebben zelfbewuste individuen een concreet beeld van wat hen onderscheidt van anderen en kunnen ze hun unieke talenten inzetten om hun impact te vergroten.

Alles in verbinding

Zelfbewustzijn draait echter niet alleen om weten hoe jij je door de professionele wereld beweegt; het draait er óók om dat jij weet hoe jouw energie anderen beïnvloedt. Door dit perspectief zie je in dat alles in verbinding staat. Je interacties met anderen, hoe anderen jou waarnemen, je houding en reacties ‘in het moment’. Al deze punten kun je versterken door aan je zelfbewustzijn te werken.

Je vergroot je zelfbewustzijn door actief te vragen naar feedback van peers, managers en klanten, maar bijvoorbeeld ook je familie en vrienden. Coaching en bijvoorbeeld het bijhouden van een dagboek kunnen hierin ook helpen, volgens The Myers-Briggs Company.

Werk aan je softskills

In het rapport Global Talents Trends 2019 van LinkedIn worden vier grote trends omschreven die de toekomstige werkwereld het sterkst vorm gaan geven. Nummer één? Softskills.

Logisch, want emotionele intelligentie is diepgeworteld in soft skills. Business leaders zweren erbij en dit type skills staat hoog op het wensenlijstje van werkgevers. En dat zal zo blijven: zoals het LinkedInrapport onderstreept, draait je professionele leven om relaties.

Soft skills, succesvolle werkrelaties en de ‘spark’

Welke functie of titel je ook hebt, om succesvol te kunnen werken zul je met anderen moeten communiceren.

Diegenen die hun hard skills vakkundig combineren met soft skills, laten teams en collega’s in hun kracht groeien. Zij zorgen voor de spark die leidt tot tevreden klanten en duurzame groei.

Wil jij ook actief werken aan je soft skills? Begin dan bij dit blog.

Word nieuwsgierig(er)

Als je nieuwsgierig bent, sta je open. Open voor nieuwe ideeën, ervaringen en mogelijkheden. En open om achterhaalde mindsets en belemmerende gedachten los te laten. Deze openheid stimuleert groei.

Door nieuwsgierigheid te omarmen en bewust in te zetten blijf je namelijk je hele leven bijleren. Na het lezen van de vorige zin ben je dus (hopelijk) nieuwsgierig naar meer, en dat komt goed uit: dit LinkedIn-artikel helpt je je nieuwsgierigheid verder aan te wakkeren en te koesteren.

I have no special talent. I am only passionately curious.

- Albert Einstein

Straal zelfvertrouwen uit

Eén van de beste dingen die je kunt doen is eigenaarschap van je carrière krijgen. Daarvoor moet je jezelf helder kunnen uitdrukken en op kunnen treden als pleitbezorger van jouw belangen.  

Tijdens salarisonderhandelingen of een sollicitatiegesprek, wil je niet timide en/of aarzelend overkomen. Hoe meer zelfvertrouwen en bekwaamheid je uitstraalt, hoe meer vertrouwen je krijgt in je eigen capaciteiten. Werk dus aan je zelfvertrouwen en je zult al snel verschillen opmerken in je interacties.

Psychology Today biedt met dit Engelstalige artikel uitkomst voor iedereen die vandaag nog wil beginnen met het vergroten van zelfvertrouwen.

Werk aan je creativiteit

Creativiteit is de kracht om de wereld op andere manieren te bekijken, verborgen patronen te ontdekken, op het oog onvergelijkbare zaken met elkaar te verbinden en innovatieve oplossingen te bedenken.

Succesvolle businessleaders weten hoe je creativiteit cultiveert: stel grote vragen, wees alert, wees open-minded, neem de tijd om je gedachten de vrije loop te laten en wees niet bang om risico’s te nemen. 

Wil jij je creatieve geest uit de fles krijgen? De simpele maar doeltreffende tips die INC. in dit artikel geeft, zijn een mooi vertrekpunt.

Van fantasie naar werkelijkheid

Als je creatief bent, kun je nieuwe fantasierijke ideeën omzetten naar de werkelijkheid. Ook met betrekking tot jouw ideale loopbaan. Zet dus in op creativiteit en vergroot de maakbaarheid van je eigen professionele toekomst. Creëer zelf je persoonlijke weg naar de top en vergeet onderweg deze woorden niet:

Opportunity ideas do not lie around waiting to be discovered. Such ideas need to be produced

- Edward de Bono

Bronnen: The Job Network, Forbes