Skip to main
Victor Latumahina - Managing consultant bij YER

"Gezonde competitie."

Victor Latumahina is managing consultant van team Industry. De focus ligt op de bemiddeling voor maakbedrijven en dan met name in de proces-, food- en zware industrie. De consultants bemiddelen hoogopgeleid potentieel in de volle breedte en voor een veelheid aan posities. Op deze manier komt het team tegemoet aan de meest uiteenlopende wervingsvraagstukken van opdrachtgevers. Wat kenmerkt Victors aanpak en waarom spreekt de bedrijfscultuur van YER hem zo aan?

“Bij YER heerst er een gezonde competitie op de werkvloer. Dat sluit goed aan bij mijn drive om de beste versie van mezelf te willen zijn. Ik houd van uitdagingen en wil altijd weten wie mijn 'peers' zijn; mijn gelijkgestemden met wie ik me kan meten. Zo ben ik ooit ingegaan op de uitdaging van Jaap Kooijman om de Elfstedentocht te gaan fietsen. Ik had drie maanden voorbereidingstijd en, saillant detail, nog nooit op een racefiets gezeten of aan zo’n ronde meegedaan. Toch ben ik iedere avond gaan trainen; in het donker en met een grote koplamp op mijn hoofd. Ter voorbereiding reed ik de Joop Zoetemelkronde. Na 20 kilometer was ik al helemaal stuk en vroeg me echt af waar ik aan begonnen was. Twee maanden later kon ik - weliswaar met de tong op mijn schoenen - de Elfstedentocht op mijn palmares bijschrijven.”   

Kennis, kunde en mentaliteit

“Bij YER geloven we in de juiste combinatie van kennis, kunde en mentaliteit. De focus ligt op de output die je levert, maar de factor mens wordt zeker niet uit het oog verloren. Kennis en expertise kun je ontwikkelen, maar de typische YER-spirit, die heb je of heb je niet. Als de juiste klik er is, dan doen wij er alles aan om je te ondersteunen. Je krijgt het vertrouwen, de juiste begeleiding en alle tijd om te groeien. Ik heb diverse collega’s meegemaakt die op deze manier (weer) in hun kracht zijn gaan staan.

"Een ander aspect van deze aanpak is dat collega’s die wat meer bescheiden zijn, maar wel heel goed presteren, ook gezien worden en waardering krijgen. Het heersende beeld dat onze bedrijfscultuur enkel hard en genadeloos zou zijn, ligt genuanceerder dan het in eerste instantie lijkt.” 

Planmatige ondernemingszin

“Mensen vragen mij wel eens waarom ik niet voor mezelf begin. Dan antwoord ik met een wedervraag: ‘Waarom zou ik dat doen?’ De vrijheid die ondernemers ervaren, krijg ik hier ook. Als ik een nieuwe idee voor een businesscase wil uitproberen, is daar alle ruimte voor. Wat ik sterk vind is dat er altijd wordt gevraagd naar wat je plan is. De meesten zeggen dat ze de beste in hun vak willen zijn. Dat is natuurlijk uitstekend om naar te streven, maar dekt niet de hele lading.

"Belangrijker is de vraag hoe je dat dan gaat doen. Samen werk je het nieuwe idee uit en als je vervolgens overgaat tot de uitvoering bepaal je in grote lijnen zelf wat je gaat doen en welke kant je op wilt. Mits de output goed is en je je targets haalt. Die ondernemingszin zindert door de gehele organisatie. We hebben een platte structuur met korte lijnen. Je kunt snel aan de gang met nieuwe ideeën en meters maken.” 

Eigen businessunit opgezet

“Zo krijg ik van het management alle vrijheid om de businessunit Industry naar eigen inzicht uit te bouwen. Ons team werkt met veel opdrachtgevers al langere tijd samen. Het gevolg is dat zij vaak terugkomen en ons betrekken bij diverse wervingsvraagstukken. Bij YER krijg je de ruimte om alle mogelijke vacatures in te vullen als jij daar kansen voor ziet. Je bent als consultant niet gebonden aan vaste postcodegebieden, functiegebieden of salarisschalen.

"Dit heeft tot gevolg dat onze businessunit zich heeft ontwikkeld tot onestopshop voor opdrachtgevers. We ontzorgen ze volledig en leveren hoogopgeleide specialisten en executives voor zowel kortere opdrachten als vaste posities. Als een bedrijf uit Rotterdam kandidaten zoekt voor dependances in Groningen, Maastricht of België, kan ons team ze altijd helpen. Waar nodig krijg ik de volledige ondersteuning vanuit de backoffice en collega’s van andere disciplines staan altijd klaar om met ons mee te denken.”  

Elkaar successen gunnen

“Mijn collega’s gaan sportief met elkaar om en de teamgeest is hecht. Als we opdrachten en interessante kandidaten binnenkrijgen die interessant zijn voor anderen, geven we die aan elkaar door. Zo maken we goed gebruik van elkaars netwerk en dat is een groot voordeel. Natuurlijk wil je zelf alles oppakken, maar je moet ook zo eerlijk zijn om in te zien dat je wel eens tegen beperkingen aanloopt. Als je dan elkaars hulp inroept, is het geweldig om te zien dat je samen tot de beste oplossing komt voor kandidaten en opdrachtgevers. Niemand zit bij ons op een eilandje.” 

Uit je comfortzone stappen

“Talentvolle kandidaten en organisaties met elkaar verbinden geeft ons team veel energie. Als je succesvol wilt zijn in dit vak, moet je oprecht geïnteresseerd zijn in mensen en heel nieuwsgierig zijn. ‘Assumption is the mother of all fuck ups’. Altijd doorvragen om de onderste steen boven te krijgen, is essentieel in ons werk. Ik ben er op trots op hoe we onze businessunit aan het uitbouwen zijn met een mooie klantenportefeuille. Het enthousiasme van het team om vooruit te kijken en constant te willen verbeteren is aanstekelijk. Als je uit je comfortzone durft te stappen en jezelf blijft uitdagen, komen er altijd nieuwe kansen op je pad.”